to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:34 | 06.11.2015

Οικονομία

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για τους πλειστηριασμούς - Συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης για τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης (ενημέρωση)

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει πίσω στις θέσεις της σχετικά με τα όρια.


Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει πίσω στις θέσεις της σχετικά με τα όρια.

Άλλες πηγές αναδείκνυαν ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την τελική συμφωνία, το θέμα των πλειστηριασμών. Κυβερνητικοί παράγοντες διαμήνυαν πάντως ότι εάν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο δεν καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε η Αθήνα θα επιδιώξει η λύση να δοθεί σε πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο, ήτοι σε επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους ομολόγους του Μέρκελ-Ολάντ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Νωρίτερα

Πυρετώδεις είναι οι επαφές της κυβέρνησης για τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Στις 6 το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί του οικονομικού κύκλου θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Αυγής, το πρωί υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η τηλεδιάσκεψη το απόγευμα αναμένεται να κρίνει πολλά και από την έκβασή της θα εξαρτηθεί αν οι επαφές θα περάσουν σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή αν θα υπάρξουν τηλεφωνικές επικοινωνίες μέσα στο Σαββατοκύριακο και με ηγέτες χωρών της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτά παραμένουν και τα πέντε ζητήματα της πρώτης κατοικίας, της αυστηροποίησης των 100 δόσεων, των ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην παιδεία, του αγγελιόσημου και των τιμών των γενόσημων φαρμάκων. Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της 325.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, η ελληνική πλευρά προτείνει αυτό να φθάνει τις 35.000 ευρώ (οικογενειακό) και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% των οφειλετών. 

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα φθάνει και πάλι τις επόμενες ημέρες το «κουαρτέτο» για την έγκριση του τελικού προσχεδίου του προϋπολογισμού. Θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την συνολική και καθοριστική για την επόμενη εικοσαετία, αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα επισημαίνει σε κείμενο που δημοσίευσε  στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ωστόσο ότι «ακολουθούν νέες συζητήσεις και δύσκολες αποφάσεις». Εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.

Ως προς το κρίσιμο ζήτημα του χρέους,  ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει ονομαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές με επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης του χρέους και μείωση των επιτοκίων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)