to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 22.09.2014

Διεθνή

Κουρδική έξοδος 130.000 προσφύγων: Το Ισλαμικό Κράτος προελαύνει στο συριακό Κουρδιστάν, η Τουρκία κλείνει προσωρινά τα σύνορά της

130.000 Κούρδοι πρόσφυγες πέρασαν από τη Συρία στην Τουρκία μέσα σε τρεις ημέρες, καθώς το Ισλαμικό Κράτος καταλαμβάνει το ένα μετά το άλλο κουρδικά χωριά κοντά στα σύνορα. Κάλεσμα του PKK στα όπλα για υποστήριξη των κουρδικών πολιτοφυλακών στο συριακό Κόμπανι, πόλη-κλειδί από την οποία το Ισλαμικό Κράτος απέχει πλέον μόλις 15 χιλιόμετρα.


Τελευταία ενημέωση, το μεσημέρι της Δευτέρας 22/9: Οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία υποστηρίζουν πως κατάφεραν να ανακόψουν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή του Κόμπανι, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.  Εκπρόσωπός τους δήλωσε πως μετά από σφοδρές μάχες τη Δευτέρα κατάφεραν να ανακόψουν τους τζιχαντιστές που τις προηγούμενες μέρες κατελαβαν δεκάδες χωριά. Το Κόμπανι φιλοξενούσε μεχρι πρόσφατα ως και 200.000 εκτοπισμένους από άλλα μέρη της Συρίας, καθώς θεωρούταν σχετικά ασφαλές.

Κούρδοι πρόσφυγες στα σύνορα με την Τουρκία

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως έκλεισε προσωρινά τα σύνορά της με τη Συρία, και έχει αφήσει μόνο ένα σημείο ανοιχτό για την υποδοχή προσφύγων και τον εμβολιασμό τους, αν χρειάζεται. 

Turkish security forces use teargas and water cannons to disperse protesting local people as several hundred Syrian refugees wait at the border in Suruc, Turkey, Sunday, Sept. 21, 2014

Τουρκο-συριακά σύνορα: από τις συγκρούσεις νεαρών κούρδων με την τουρκική αστυνομία

Η τουρκική αστυνομία και ο στρατός χρησιμοποίησαν χθες δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσουν εκατοντάδες νεαρούς Κούρδους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο συνοριακό πέρασμα, για να υποστηρίξουν τους ομοεθνείς τους πρόσφυγες που συρρέουν στην Τουρκία από τη Συρία, ενώ θέλουν να μπουν ή να επιστρέψουν στη Συρία για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Κούρδοι πρόσφυγες στα σύνορα με την Τουρκία

Οι τζιχαντιστές έχουν καταφέρει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα, να καταλάβουν 64 κουρδικά χωριά, πολύ κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, απειλώντας το Αϊν Αλ Άραμπ (ή Κόμπανι όπως το αποκαλούν οι Κούρδοι) – συριακή κωμόπολη με κουρδικό πληθυσμό, σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από τα συρο-τουρκικά σύνορα.

Κάλεσμα από το PKK

Σχετικό κάλεσμα στα όπλα απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος έχει απευθύνει το PKK, καθώς η περιοχή του Κόμπανι αντιμετωπίζει εδώ και τέσσερις ημέρες τη σφοδρή επίθεση του Ισλαμικού Κράτους. Υπολογίζεται πως οι τζιχαντίστές απέχουν πλέον 15 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη, ενώ σοβαρότατο ατού τους θεωρείται η κατοχή βαρέων όπλων και τεθωρακισμένων (αμερικανικής προέλευσης, λάφυρο πιθανότατα από τις επιδρομές τους σε βάσεις στο Ιράκ). 

«Η υποστήριξη της ηρωικής αντίστασης δεν είναι απλώς χρέος τιμής για τους Κούρδους, αλλά για όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Η απλή υποστήριξη δεν είναι αρκετή. Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να πνιγεί μες στο αίμα που χύνει. Η νεολαία του Βόρειου Κουρδιστάν πρέπει να συρρεύσει στο Κόμπανι», αναφέρει το PKK σε σχετική του ανακοίνωση, καλώντας στη δημιουργία ενός λαϊκού στρατού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στη Συρία ζήτησε διεθνή υποστήριξη, καλώντας τις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους μες στη Συρία. 

Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί πορεία χιλιάδων Κούρδων προς τα σύνορα, με σκοπό να περάσουν τα σύνορα και να μεταβούν προς υποστήριξη των κούρδικων πολιτοφυλακών που μάχονται στο Κόμπανε – αναμένονται σφοδρή αντιπαράθεση με την τουρκική αστυνομία και το στρατό που δεν θα άφηνε ποτέ να συμβεί τέτοια μαζική έξοδος μαχητών προς τη Συρία. Ωστόσο, είναι σίγουρο πως αν το Κόμπανε πέσει, το τουρκικό Κουρδιστάν θα εκραγεί από οργή.

Κουρδική Έξοδος

Χιλιάδες κούρδοι πρόσφυγες στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας - τα 40'' του παραπάνω βίντεο περιγράφουν την κατάσταση πολύ εύγλωττα

Ο Ερυθρός Σταυρός υπολογίζει πως 100.0000 Κούρδοι από τη Συρία έχουν περάσει τα σύνορα με την Τουρκία, καθώς το Ισλαμικό Κράτος προελαύνει καταλαμβάνοντας τα χωριά τους - κατά–ηψη που συνοδεύεται με καταγγελίες για βιαιότητες, ωμές δολοφονίες και αποκεφαλισμούς.

Η Κάρολ Μπάτσελορ, αντιπρόσωπος της UNHCR στην Τουρκία, ανέφερε πως η σφοδρότητα των μαχών και η ραγδαία αλλαγή της κατάστασης κοντά στο Κόμπανε κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια παροχής βοήθειας πέραν των συνόρων ανέφικτη, εννοώντας πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά το να κρατηθούν τα τουρκικά σύνορα ανοικτά. 

Ρεπορτάζ του RT-Ruptly για τους Κούρδους που βρίσκουν καταφύγιο στην τουρκική πόλη του Suruc

Μυστική συμφωνία 

Η Τουρκία αντιμετωπίζει, επιπλέον, και σφοδρή κριτική για τη συμφωνία που φέρεται να έκανε με το Ισλαμικό Κράτος και πέτυχε την απελευθέρωση των 49 υπηκόων της (ανάμεσά τους και ο τούρκος πρόξενος). Τη συμφωνία διαπραγματεύτηκε η μυστική υπηρεσία πληροφοριών, η περιβόητη ΜΙΤ, και το περιεχόμενό της παραμένει μυστικό, αφήνοντας περιθώριο για εικασίες πως έγινε ανταλλαγή, με απελευθέρωση τζιχαντιστών κρατούμενων στις τουρκικές φυλακές.

Η Τουρκία κατηγορείται από διάφορες πλευρές πως βοηθά το Ισλαμικό Κράτος, με πιο συγκεκριμένο παράδειγμα τα διαδεδομένα ως πρόσφατα δίκτυα λαθρεμπορίου πετρελαίου στη μεθόριο με τη Συρία: πετρέλαιο προερχόμενο από πηγές που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος διοχετευόταν, συχνά με πρωτόγονες μεθόδους, υπό  την ανοχή των τουρκικών αρχών, από τη Συρία προς μεθοριακά τουρκικά χωριά. 

Ένας χάρτης της περιοχής - η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ έχει αλλάξει κάθε προηγούμενη «ισορροπία»

Πηγές: Αλ Αραμπίγια, RT, Αλ Τζαζίρα, ΑΠΕ, BBC, Ρόιτερ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)