to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το κορίτσι που παίρνει δώρα από τα κοράκια

Κάθε μέρα όταν γυρίζει από το σχολείο, η Γκάμπι Μαν, ένα οκτάχρονο κοριτσάκι από το Σιάτλ, χαζεύει ευλαβικά την αγαπημένη της συλλογή. Τι περιλαμβάνει; Σκουριασμένες βίδες, κουμπιά, συνδετήρες, κομμάτια από γυαλί που έχουν ξεπλυθεί από τη θάλασσα…


Η σχέση της Γκάμπι με τους φτερωτούς της φίλους ξεκίνησε τυχαία το 2011, όταν ήταν 4 ετών.

Ο πρωτότυπος… θησαυρός της αποκτήθηκε σιγά σιγά τα τελευταία χρόνια, χάρη σε μία ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε με τα κοράκια της γειτονιάς! Και η ιστορία της ενέπνευσε μία σειρά από επιστήμονες για να μελετήσουν εκ νέου τη συμπεριφορά των ιδιαίτερων αυτών πτηνών. 

Η σχέση της Γκάμπι με τους φτερωτούς της φίλους ξεκίνησε τυχαία το 2011, όταν ήταν 4 ετών και τα τρόφιμα που μασουλούσε της έπεφταν από τα χέρια. Τα πουλιά πλησίαζαν τότε για να το εκμεταλλευθούν και σιγά σιγά άρχισαν να παραμονεύουν για να βγει. Καθώς μεγάλωνε, άρχισε να τους προσφέρει ολόκληρο το κολατσιό της. Και κάπως έτσι το τελετουργικό έγινε καθημερινότητα. Η οικογένεια έφτιαξε μία μικρή εγκατάσταση στην πίσω αυλή με νερό και ξηρούς καρπούς. Και οι ιπτάμενοι επισκέπτες κάθε φορά που έρχονταν στην αυλή άφηναν στους οικοδεσπότες από ένα μικρό δωράκι, οτιδήποτε μικρό και λαμπερό χωρούσε στο ράμφος τους! 

«Αν θέλετε να αναπτύξετε δεσμούς με ένα κοράκι πρέπει να είστε συνεπής στην ανταμοιβή τους» εξηγεί ο Τζον Μάρζλουφ, καθηγητής Αγριας Ζωής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος τονίζει ότι η σχέση είναι αμφίδρομη. Με αφορμή την Γκάμπι μελέτησε τη σχέση ανθρώπων-πτηνών. Τα κοράκια επικοινωνούν με τον τρόπο που πετάνε, το πόσο κοντά περπατάνε στον άνθρωπο και πού κάθονται. 

Ο άνθρωπος μαθαίνει με τη σειρά τους τη «γλώσσα» τους και τα πτηνά τις κινήσεις και τη στάση του. Σε γενικές γραμμές, λένε οι επιστήμονες, το κοράκι εξημερώνεται πολύ εύκολα και μαθαίνει να συζεί με τον άνθρωπο. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα σε πολλούς ευρωπαϊκούς πύργους εκτρέφονταν και διατηρούνταν κοράκια, τα οποία μάλιστα συχνά ήταν και προσωπικοί φύλακες των ιπποτών εκτροφέων τους.

Χάρη στην Γκάμπι, «το κορίτσι που παίρνει δώρα από τα πουλιά» και τους φίλους της, όπως σημειώνει το BBC, η μητέρα της βρήκε πρόσφατα το φακό που είχε χάσει από τη φωτογραφική της μηχανή.

«Είμαι σίγουρη ότι ήταν σκόπιμο. Μας παρακολουθούν συνέχεια. Κατάλαβαν ότι μου έπεσε και μου το έφεραν πίσω», λέει η Λίζι Μαν, περήφανη για την αγάπη της κόρης της για τα πουλιά. 

 
tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)