to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 24.10.2013

Διεθνή

«Κοριός» NSA στο προσωπικό κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν το προσωπικό της κινητό τηλέφωνο.


Το οργισμένο τηλεφώνημα της Γερμανίδας καγκελαρίου στον Ομπάμα κατά το οποίο η Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε αυτή την πρακτική ως «απαράδεκτη» ήρθε καθώς έρχονται στο φως ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες για την έκταση και τον τρόπο με τον οποίο η NSA παρακολουθούσε πολίτες, πολιτικούς και διπλωμάτες σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία και πιθανόν και στην Ιταλία.

Παρότι, όπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος, διά στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, αρνήθηκε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν την Ανγκελα Μέρκελ, στη σχετική ανακοίνωσή της η γερμανική καγκελαρία ζητούσε άμεσες και κατανοητές εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον και έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση της εμπιστοσύνης μεταξύ δύο συμμάχων και στενών φίλων».

Υπενθυμίζεται ότι μερικούς μήνες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, είχε διαβεβαιώσει τους Γερμανούς ότι η NSA δεν παρακολουθεί απλούς πολίτες.

Σνόουντεν


Η υπόθεση των μαζικών παρακολουθήσεων πολιτών, πολιτικών και διπλωματών από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) που αποκάλυψε ο Εντουαρντ Σνόουντεν έχει προκαλέσει ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα στις σχέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ οι αντιδράσεις τείνουν να πάρουν μορφή χιονοστιβάδας.

Μέσα σε δύο 24ωρα υπάρχουν αντιδράσεις σε ανώτατο επίπεδο από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ δύσκολες ώρες πέρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά τις συναντήσεις του με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα εξαιτίας της πίεσης που του ασκήθηκε με αφορμή τις αποκαλύψεις.



Ερωτηματικά


Κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Λέτα, ο Τζον Κέρι δέχθηκε ομοβροντία ερωτήσεων από Ιταλούς δημοσιογράφους. Ο Κέρι, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το θέμα στον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς μετά από τον σάλο που προκάλεσε δημοσίευμα της «Monde» σύμφωνα με το οποίο η NSA κατέγραψε δεδομένα από 70 εκατομμύρια κλήσεις σε διάστημα 30 ημερών, περιορίστηκε απλά να υποσχεθεί στον Ιταλό πρωθυπουργό ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ερευνήσει εάν και κατά πόσο οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του παρακολουθούσαν Ιταλούς πολίτες.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος ανέφερε ότι «οι Ιταλοί απαιτούν διαφάνεια πάνω στο ζήτημα αυτό. Θα πρέπει να γνωρίζουν εάν τους κατασκόπευαν».

Το θέμα των παρακολουθήσεων αναμένεται να απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ ύστερα από σχετική έκκληση που έκανε η γαλλική κυβέρνηση.



Πηγή: «Έθνος»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)