to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:13 | 17.06.2013

Διεθνή

Κομισιόν: Με το λουκέτο στην ΕΡΤ παραβιάζονται ευρωπαϊκές οδηγίες

Αποκλειστικό ρεπορτάζ της βελγικής «New Europe»


Η New Europe αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ  ότι, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν αλλά και ενός Έλληνα νομικού εμπειρογνώμονα που εργάζεται για την ΕΕ, η Ελλάδα έχει παραβεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ δυο συγκεκριμένες Ευρωπαικές Οδηγίες. Με δεδομένο ότι οι Οδηγίες αυτές εχουν γίνει νόμοι του Εθνικού Δικαίου εδώ και χρόνια, μπορούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και άλλων δημόσιων οργανισμών που θα τύχουν παρόμοιας αντιμετώπισης, να προσφύγουν στα Ελληνικά και Ευρωπαικά δικαστήρια.

Της Μαρίας Καγκελίδου

Το κλείσιμο - έκπληξη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην Ελλάδα έγινε κατά παράβαση της ευρωπαϊκής εργατικής νομοθεσίας  σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν και εμπειρογνώμονες εργατικού δικαίου.

Η New Europe έχει ενημερωθεί από πηγές της Κομισιόν, οι οποίες πιστεύουν ότι η ξαφνική απόφαση του Πρωθυπουργού Σαμαρά να κλείσει την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ) στις 11 Ιουνίου και να βγάλει το πρόγραμμα από τον αέρα μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, έγινε κατά παράβαση δύο Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επίσης μεταφερθεί και στο Ελληνικό Δίκαιο.

Πάνω από 2.500 εργαζόμενοι έχουν ουσιαστικά απολυθεί με το κλείσιμο των εθνικών τηλεοπτικών καναλιών της ΕΡΤ, εθνικών και περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών, της ιστοσελίδας και των άλλων υπηρεσιών. 

Το απότομο τέλος της ΕΡΤ, χωρίς καμία διαβούλευση έγινε κατά παράβαση  δύο ευρωπαϊκών οδηγιών, δήλωσαν στην εφημερίδα πηγές της Κομισιόν, που δεν ήθελαν να αναφερθεί το όνομά τους: την Οδηγία του 1998 περί Συλλογικών Απολύσεων Πλεονάζοντος Προσωπικού (1998 Collective Redundancy Directive) και την Οδηγία του 2002, περί Πληροφοριών και Διαβούλευσης, (2002 Information and Consultation Directive) .

Σύμφωνα με την «Collective Redundancy Directive» του 1998 για το Πλεονάζον Προσωπικό, η οποία μεταφέρθηκε στην Ελληνική νομοθεσία με δύο διαφορετικούς νόμους το 1999 και το 2000, όταν ο εργοδότης προτίθεται να προβεί σε ομαδικές απολύσεις, υποχρεούται να αρχίσει διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε εύθετο χρόνο, τουλάχιστον για την κάλυψη των τρόπων και μέσων αποφυγής των ομαδικών απολύσεων ή για την μείωση του αριθμού των εργαζομένων που πλήττονται, και για τις δυνατότητες άμβλυνσης των συνεπειών, δια της προσφυγής σε συνοδευτικά κοινωνικά μέτρα με σκοπό την υποβοήθηση των εργαζομένων να βρουν νέα εργασία. Σκοπός της διαβούλευσης είναι να μπορέσουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να διατυπώσουν εποικοδομητικές προτάσεις, και, ως εκ τούτου, θα πρέπει εγκαίρως να παρέχονται όλες οι σχετικές πληροφορίες.

Η «Information and Consultation Directive», που ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2002, καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για το δικαίωμα στην ενημέρωση και τη διαβούλευση των ευρωπαίων εργαζομένων. Η Οδηγία λέει ότι στούς εκπροσώπους των εργαζομένων θα πρέπει να δίνονται πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη και την πιθανή εξέλιξη των δραστηριοτήτων του εργοδότη τους και την οικονομική κατάσταση. Αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της απασχόλησης μέσα στην οργάνωση και τα μέτρα που αναμένονται, ιδίως όταν υπάρχει απειλή για την απασχόληση. Η Οδηγία μεταφέρθηκε στην Ελληνική νομοθεσία με ένα προεδρικό διάταγμα του 2006 που αναφέρει ότι ο νόμος εφαρμόζεται σε κάθε ιδιωτικό ή δημόσιο οργανισμό.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και οι εκπρόσωποί τους λένε ότι δεν ήταν ενήμεροι κατά κανένα τρόπο για τις αποφάσεις της κυβέρνησης μέχρι την ανακοίνωση και ότι δεν υπήρχε δυνατότητα διαβούλευσης.

«Δεν είχαμε καμία πληροφορία και δεν υπήρχε διαβούλευση είτε με την κυβέρνηση ή με την διοίκηση," δήλωσε στην New Europe ο Νίκος Tσιμπίδας, ο οποίος εκπροσωπεί τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ στην Ένωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ).

«Είχαμε ήδη ζητήσει ένα ραντεβού με τον υπουργό ή με τη διοίκηση, επειδή ακούγαμε σενάρια που αφορούσαν μια σημαντική και πολύ γρήγορη μείωση σε προσωπικό και μέγεθος. Αντίθετα, χρησιμοποίησε την συχνότητα της ΕΡΤ και προσωπικό της  ΕΡΤ, για να ανακοινώσει το κλείσιμο της ΕΡΤ", προσθέτει.

Ένας νομικός ειδικευμένος στο εργατικό δίκαιο ο οποίος είναι επίσης υπάλληλος της Ελληνικής κυβέρνησης και δεν θέλει να κατονομαστεί, δήλωσε ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύουν ότι η Αθήνα μπορεί να βρίσκεται σε παράβαση του δικαίου της Ευρωπαικής Ένωσης. «Είναι πιθανό το κλείσιμο της ΕΡΤ, όπως συνέβη, να έρχεται σε αντίθεση με τον κανόνα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά τη διαβούλευση στον χώρο εργασίας και τις ομαδικές απολύσεις», δήλωσε ο νομικός εμπειρογνώμονας στην New Europe.

Στις 12 Ιουνίου, η Κομισιόν εξέδωσε ένα δελτίο τύπου επισημαίνοντας, με έμφαση, ότι «αναμένει ότι οι απολύσεις που ανακοινώνονται, πρέπει να διενεργούνται σε πλήρη συμφωνία με το ισχύον νομικό πλαίσιο».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, κάλεσε την Ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει στην ΕΡΤ να συνεχίσει τις εκπομπές της, περιγράφοντας το κλείσιμο ως απειλή για το δικαίωμα των Ευρωπαίων "στην ελευθερία και την πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης."

 Ο Jean-Paul Philippot, πρόεδρος της European Broadcasting Union, μς έδρα την Ελβετία, είπε ότι θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Υπουργό Οικονομικών στην Ελλάδα, τον Γιάννη Στουρνάρα, για να του δώσει μια αναφορά που υπογράφεται από 51 ευρωπαίους διευθυντές Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, ζητώντας να αποκατασταθεί το σήμα του τηλεοπτικού οργανισμού αμέσως.

Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν τους διευθυντές του Βρετανικού BBC, του γερμανικού ZDF και της Γαλλικής Τηλεόρασης.

«Είμαστε εδώ γιατί ποτέ αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι η EBU ιδρύθηκε το 1950, καμία κυβέρνηση δεν έχει κόψει το σήμα ενός ραδιοτηλεοπτικού φορέα», δήλωσε ο Philippot στους δημοσιογράφους σε ένα στούντιο ηχογράφησης, στο κτίριο όπου στεγάζεται η ΕΡΤ.

Το προσωπικό της ΕΡΤ εν τω μεταξύ έχει ζητήσει από το ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα να εκδώσει προσωρινή διαταγή η οποία θα επιτρέψει στην ΕΡΤ να συνεχίσει εκπομπές μέχρι να ανοίξει ο νομικός δρόμος, τον Σεπτέμβριο. Η απόφαση αναμένεται την Δευτέρα.

Μετάφραση - επιμέλεια: LEFTeria-news

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Στη Βουλή η καταστρατήγηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας με την ομαδική απόλυση των εργαζομένων στην ΕΡΤ 

Επιβεβαιώνει ο Όλι Ρεν το σχέδιο απολύσεων 2000 δημοσίων υπαλλήλων εντός Ιουνίου

Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων Verdi: Αντιδημοκρατική απόφαση το λουκέτο στην ΕΡΤ - Δημιουργείται προηγούμενο στην Ευρώπη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)