to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:01 | 04.11.2014

πηγή: στο Κόκκινο

Οικονομία

Κομισιόν: Ισχνή ανάπτυξη με την ανεργία στα ύψη τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα

Δειλή επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2014 με την ανεργία να παραμένει στα ύψη μέχρι και το 2016, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα.


Όσον αφορά γενικότερα την Ευρωζώνη, επικρατεί απαισιοδοξία λόγω των χαμηλότερων από τους αναμενόμενους ρυθμών ανάκαμψης και τον χαμηλό πληθωρισμό.

Ως σημείο καμπής για την Ελλάδα παρουσιάζει η Κομισιόν το 2014, προβλέποντας οριακή ανάπτυξη 0,6% η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2015 στο 2,9% και το 2016, στο 3,7%. Αυτή η ανάπτυξη θα κινηθεί, όπως αναφέρεται, από την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές κυρίως τον τουρισμό και τη ναυτιλία, ωστόσο τα θετικά αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές για την τόνωση των επενδύσεων. Ως ανασταλτικοί παράγοντες για την ανάκαμψη των επενδύσεων παρουσιάζονται η μειωμένη παροχή δανείων, αλλά και η χαμηλή απορροφητικότητα πόρων από την ΕΕ και την ΕΤΕπ. Επίσης, αναφέρεται ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα κινδυνεύει από την όποια πολιτική αβεβαιότητα επικρατεί η θα επικρατήσει στο μέλλον.

Η ανεργία, τώρα, αναμένεται να υποχωρήσει στο 26,8% το 2014, χάρη στα προγράμματα υποστήριξης της απασχόλησης.παραμένοντας ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Για το 2015 προβλέπεται περαιτέρω πτώση της ανεργίας στο 25% και στο 22% το 2016, λόγω της ανάκαμψης των επενδύσεων, της συνέχισης των προγραμμάτων απασχόλησης και των συνεχιζόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που αποφέρουν καρπούς.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο ανώτατο επίπεδο φέτος στο 175,5% του ΑΕΠ ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση του στο 168,8% το 2015 και στο 157,8% το 2016. Η μείωση αυτή του χρέους οφείλεται όπως ανέφερε εξειδικευμένος στην Ελλάδα εμπειρογνώμονας στην ανάπτυξη που έρχεται και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις, το 2015 και το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3% και το 4,5% αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί από -12,2% του ΑΕΠ το 2013 σε -1,6% το 2014 (1,6% ήταν επίσης η εκτίμηση το Μάιο), στο -0,1% το 2015 και στο +1,3 το 2016.

Ερωτηθείς για την Ελλάδα και τις προβλέψεις σε σχέση με το τέλος του προγράμματος, ο Πιερ Μοσχοβισί, αρμόδιος επίτροπος οικονομικών απάντησε ότι «θα εξεταστούν συνολικά τα αιτήματα της Ελλάδας καθώς πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να αποχωρήσει σωστά», ενώ επανέλαβε οτι οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί την Αθήνα πρίν από αυτήν την ημερομηνία. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιρκι Κατάινεν είπε αναφερόμενος στην Ελλάδα, ότι οι δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς, παρόλο που ο έλληνας πολίτης δεν το αισθάνεται.

Αργή και αδύναμη η ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ σε σχέση με τις αντίστοιχες του Μαϊου 2014, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης φαινόνται να δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τις δύο υφέσεις μέσα σε έξι χρόνια. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί μόλις κατά 0,8% αυτό το έτος και 1,1% το 2015, πιο χαμηλά από τις εαρίνες προβλέψεις οι οποίες έκαναν λόγο 1,2% και 1,7% αντίστοιχα. Επίσης συρρικνώνονται οι προσδοκίες και για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για την οποία προβλέπεται στασιμότητα για το υπόλοιπο του έτους και ισχνή ανάπτυξη για το 2015 και 2016. Αντίστοιχα απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την Ιταλία και τη Γαλλια, με τρίτη ύφεση σε έξι χρόνια για την πρώτη και διόγκωση του ελλειμματος για τη δεύτερη. Επιπλέον, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα είναι ακόμη πιο αδύναμος από ό,τι είχε προβλέψει η ΕΚΤ: 0,8% το 2015, πολύ πιο κάτω από το στόχο του 2% της ΕΚΤ. 

Ρεπορτάζ απο την ανταποκρίτρια του Κόκκινου στις Βρυξέλλες Χριστίνα Βασιλάκη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)