to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:01 | 30.08.2014

Πολιτική

"Κόκκινες γραμμές"

Και τα δύο βέτο της τρόικας δοκιμάζουν την κοινωνική αντοχή.


Στην προπαγανδιστική πεπατημένη των "κόκκινων γραμμών" που υποτίθεται ότι βάζει στην τρόικα επιστρέφει η κυβέρνηση εν όψει των συναντήσεων στο Παρίσι. Η επικοινωνιακή αυτή τακτική, όμως, έχει ξεθωριάσει, καθώς οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι μόνο η τρόικα βάζει "κόκκινες γραμμές" και η κυβέρνηση υποχρεώνεται να συμμορφωθεί.

Η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, που η πολυδιαφημισμένη μείωση φόρου για τα κλειστά ακίνητα παραπέμφθηκε για αργότερα, επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή. Χθες προστέθηκε άλλη μία "κόκκινη γραμμή" που έβαλε η τρόικα. Μια άλλη πολυδιαφημισμένη εξαγγελία, η καθιέρωση 100 δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς το Δημόσιο, κόπηκε "επί του παρόντος".

Και τα δύο βέτο της τρόικας δοκιμάζουν την κοινωνική αντοχή. Κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και σωρευτικά έχουν φτάσει τα 67 δισ. ευρώ. Μόνο τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο, προστέθηκαν 170.000 φορολογούμενοι πολίτες στη στρατιά των 4,5 εκατ. πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο. Αν υπολογίσουμε μάλιστα τα χρέη της τελευταίας εικοσαετίας, προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, τότε το ποσό φτάνει άλλο ένα ΑΕΠ! Η ίδια αδυναμία καταβολής φόρων εντοπίζεται και με τον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καταφεύγει σε τεχνάσματα, να διογκώνει τεχνητά την πρόβλεψη για είσπραξη, ώστε να μαζέψει όσα - όσα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Δεν θέλουν να εισπράξουν τα χρέη; Γιατί δεν προχωρούν σε περισσότερες δόσεις; Γιατί δεν σβήνουν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί επί... προστίμων; Γιατί δεν εκλογικεύουν τις φορολογικές απαιτήσεις; Δεν ξέρουν ότι "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος"; Πιστεύουν ότι έτσι εκφοβίζουν την κοινωνία και την πειθαναγκάζουν στον μονόδρομο; Δεν αντιλαμβάνονται ότι το "πειραματόζωο" μπορεί να αντιδράσει, να οργιστεί και τότε οι "κόκκινες γραμμές" να αποδειχθούν χειροπέδες για το καθεστώς της διαφθοράς;

Και καλά οι πιστωτές, κάνουν τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν βλέπει ότι οδεύει σε εκλογική συντριβή; Όσο κι αν καθυστερήσει τις εκλογές, η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι αμείλικτη. Η πρώτη δημοσκόπηση του φθινοπώρου, που δημοσιεύεται σήμερα, προϊδεάζει για το μέγεθος της δημοκρατικής ανατροπής, που δεν είναι αντιστρέψιμη.

Όσα κόλπα κι αν επινοήσει η κυβέρνηση, όση λάσπη κι αν ρίξει στον ΣΥΡΙΖΑ (χθες ο Άδ. Γεωργιάδης επετέθη κατά του Γ. Δραγασάκη), όσα λεφτά κι αν μοιράσουν στα διαπλεκόμενα ερείσματά τους (το "δωράκι" με τα 300 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα για τις μειωμένες εισπράξεις στα διόδια είναι ένα τελευταίο δείγμα), οι πολιτικές εξελίξεις έχουν πάρει κατεύθυνση. Ο λαός βάζει τις δικές του "κόκκινες γραμμές": Φύγετε!

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)