to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:22 | 27.11.2014

πηγή: DW

Διεθνή

Το κοινωνικό κράτος κερδίζει από τους μετανάστες, σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann

Ερευνα του Κέντρου Ευρ. Οικονομικών Μελετών για λογαριασμό του Ιδρ. Μπέρτελσμαν συμπεραίνει ότι η Γερμανία κερδίζει από τους μετανάστες πολλά περισσότερα από όσα χάνει, αφού αυτοί καταβάλουν δις στα κρατικά ταμεία


Η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών είναι της άποψης ότι η ροή μετανάστευσης προς τη Γερμανία επιβαρύνει τα ταμεία των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας. Η έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann αποδεικνύει ωστόσο ακριβώς το αντίθετο.

Τα 6,6 εκατομμύρια ατόμων με ξένη υπηκοότητα που ζουν στη Γερμανία διασφάλισαν το 2012 προς τα κοινωνικά ταμεία ένα πλεόνασμα ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με άλλα λόγια, κατά μέσο όρο ο κάθε αλλοδαπός πλήρωνε 3.300 ευρώ περισσότερα σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης σε σχέση με όσα κόστιζαν στο κράτος και στα κοινωνικά ταμεία οι υπηρεσίες που αυτά από την πλευρά τους τους παρείχαν.

Η Γερμανία μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από τη μετανάστευση

To λογότυπο του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν

To λογότυπο του Ιδρύματος Μπέρτελσμαν

Όπως υποστηρίζει η έρευνα από τη μετανάστευση θα μπορούσε η Γερμανία να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο εάν τη διαχειριζόταν καλύτερα. Eάν έδινε για παράδειγμα μεγαλύτερη προσοχή στους μετανάστες με υψηλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Όπως διευκρινίζεται, οι καλύτερα εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι κερδίζουν κατά κανόνα υψηλότερους μισθούς και συνεπώς πληρώνουν και περισσότερους φόρους.

Σύμφωνα με έναν υπολογισμό που παρουσιάζει η ερεύνα, εάν έφθαναν στη Γερμανία κάθε χρόνο τουλάχιστον 200.000 μετανάστες, από τους οποίους ένα 30% θα είχε λάβει υψηλή εκπαίδευση και ένα 50% μεσαία εκπαίδευση τότε θα μπορούσαν να μειωθούν οι φόροι για το σύνολο των απασχολούμενων με τα σημερινά δεδομένα κατά 400 ευρώ το χρόνο.

Όπως όμως επισημαίνει το Ίδρυμα Bertelsmann σε ανακοίνωση του, για να έρθουν περισσότερο καλά καταρτισμένοι υποψήφιοι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα πρέπει αυτή να γίνει πιο ελκυστική ως χώρα υποδοχής μεταναστών. Προς το παρόν η Γερμανία επωφελείται από τη μεγάλη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού που παρατηρείται στην ΕΕ λόγω της κρίσης στις χώρες του Νότου. Η κατάσταση αυτή δεν θα διαρκέσει όμως επ΄ αόριστον.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)