to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 24.01.2014

Κοινωνία

«Κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα»: Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων χωρίς νομοθετική ρύθμιση

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενδεχομένως και χωρίς νομοθετική ρύθμιση, πάνω από τα ισχύοντα επιτρεπόμενα όρια ανακοίνωσε χθες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της τρόικας


 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Α. Πετρόπουλου στην «Αυγή», με τη μετάθεση της έγκρισης των απολύσεων στο ΑΣΕ, ουσιαστικά παρακάμπτεται το προβλεπόμενο μέχρι σήμερα «βέτο» του υπουργού Εργασίας και ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό η τρόικα, καθώς γίνεται το πλέον σημαντικό βήμα προς την πλήρη απελευθέρωση. Ουσιαστικά, ένα καλά τεκμηριωμένο σχέδιο ομαδικών απολύσεων (ακόμη και με τη χρήση μεθόδων δημιουργικής λογιστικής) θα υπερακοντίζει το οποιοδήποτε εμπόδιο μη έγκρισής του πρωτίστως από το ΑΣΕ και δευτερευόντως από τον υπουργό Εργασίας. Για τα κριτήρια του νέου πλαισίου, διαβάστε αναλυτικά εδώ.

 
 

Το «νέο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις» συνιστά μέγιστο κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα, δηλώνει ο βουλευτής Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Εργασίας, Δ. Στρατούλης: «Η κυβέρνηση βήμα-βήμα, δυστυχώς με τις πλάτες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, προχωρεί στην εφαρμογή της συμφωνίας με την τρόικα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, πάνω από τα νομοθετημένα όρια που ισχύουν μέχρι σήμερα και χωρίς πλέον να υπάρχει ως προαπαιτούμενο η σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας».

Όπως επισημαίνει ο Δ. Στρατούλης, «ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε μία περίοδο, που με τις μνημονιακές πολιτικές της έχει φτάσει την ανεργία στη χώρα μας σε ιστορικά πρωτοφανή επίπεδα, συνιστά, μέγιστο κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και των ανέργων».

Όπως προσθέτει, «ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είναι ριζικά αντίθετος με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων με τις οποίες οι ατομικές και ομαδικές απολύσεις έγιναν πιο εύκολες και φτηνές για τους εργοδότες».

Για τη χειρότερη εξέλιξη στα εργασιακά έκανε λόγο μιλώντας «στο Κόκκινο» (105,5) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Μητρόπουλος:

 

Αυτόνομη Παρέμβαση: Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΕΒ πανηγυρίζει

 

"Ακόμα δεν είναι τυχαίο ότι η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ σε κοινή τους ανακοίνωση, ούτε λίγο ούτε πολύ λένε, ότι το ΑΣΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα εκ του νόμου να κάνει αρνητική γνωμοδότηση ενάντια στις ομαδικές απολύσεις, στην περίπτωση που μια επιχείρηση δεν προσκομίσει τα τυχόν πρόσθετα στοιχεία που της ζητηθούν από αυτό, παρά μόνα όλα όσα ζητά ο Ν. 1387/83. Τεράστια ερωτηματικά όμως ανακύπτουν για τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία χωρίς να συνεδριάσει κανένα από τα όργανά της και χωρίς να υπάρχει καμιά απολύτως απόφαση, συνεχίζει –μέσα στις καταστροφικές συνθήκες του Μνημονίου - να ενδύεται τον μανδύα του «κοινωνικού εταιρισμού» και να συμμετέχει σε ένα περίεργο «παιγνίδι»", αναφέρει μεταξύ άλλων η Αυτόνομη Παρέμβαση τονίζοντας ότι "τα συνδικάτα θα πρέπει άμεσα να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν, πολιτικά και νομοθετικά μέτρα για τη ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από τις απολύσεις και τη μείωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων". 

 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)