to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:32 | 22.08.2014

Κοινωνία

Κοινωνική απαίτηση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Την αυθόρμητη κοινωνική αντίδραση που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ διαδέχεται τώρα η συγκροτημένη παρουσίαση των αντιδράσεων σε πολλούς και κρίσιμους κοινωνικούς χώρους


Δεν είναι μόνον οι 6 εκατ. φορολογούμενοι πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη φορολογική εξόντωση που υφίστανται λόγω ΕΝΦΙΑ. Τώρα οι αντιδράσεις προσλαμβάνουν συλλογικό και συγκροτημένο χαρακτήρα. Ο πρόεδρος των Επιμελητηρίων Κ. Μίχαλος ζήτησε να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να καταρτιστεί νέος νόμος για τη φορολογία των ακινήτων στη βάση πραγματικών και όχι πλασματικών στοιχείων. Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι, καλούνται να πληρώσουν υπέρογκο φόρο για τα πτηνοτροφεία.

Η Alpha Bank εκτιμά ότι η υπερφορολόγηση των ακινήτων διώχνει επενδυτές και λειτουργεί ως "βαρίδι" για την ανάπτυξη και την κτηματαγορά. Η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων επικρίνει τον φόρο ως αντισυνταγματικό, διότι η επιβολή του δεν λαμβάνει υπόψη την εξαντλημένη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και στηρίζεται σε αντικειμενικές αξίες ακινήτων του παρελθόντος (πηγή: «Αυγή»).

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει στη βασική δομή και φιλοσοφία του νόμου και μεθοδεύει επιλεκτικές μειώσεις. 

Διαβάστε αναλυτικά τα σχετικά δημοσιεύματα:

Οι εξελίξεις της Παρασκευής 22/8:

Να επιλεγεί η λύση με τη χαμηλότερη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που τον επισκέφτηκε νωρίτερα. Από τις συγκεκριμένες αλλαγές εκτιμάται ότι θα προκύψει μείωση της επιβάρυνσης της εν λόγω κατηγορίας κατά 167 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως σημειώνει συμπερασματικά το κύριο άρθρο της «Αυγής»,

«η αναγκαία αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ παραπέμπει σε μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση, βασισμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί, στην περίπτωση της ακίνητης περιουσίας, με καθιέρωση πραγματικών κοινωνικών αξιών, με φοροαπαλλαγή ενός μέρους της περιουσίας, με συνυπολογισμό κοινωνικών κριτηρίων, όπως το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και τα άνεργα μέλη της οικογένειας. Αλλ' όλα αυτά είναι έξω από την κυβερνητική οπτική, γιατί υπερβαίνουν το μνημονιακό σχέδιο. Άλλη μια κρίσιμη απόδειξη ότι επιβάλλεται δημοκρατική ανατροπή, διότι χωρίς αυτήν θα ανακυκλώνονται η οικονομική κρίση και η κοινωνική απόγνωση». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)