to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 09.06.2023

Διεθνή

Κοινή κάθοδος στις εκλογές της Ισπανίας των Podemos με το κόμμα της Γιολάντα Ντίαθ, Sumar

Αγκάθι στη συμφωνία για το συνασπισμό η υποψηφίοτητα της υπουργού Ισότητας Ιρένε Μοντέρο .«Λυπάμαι βαθύτατα που η ενότητα χτίζεται πάνω στον αποκλεισμό» δήλωσε η ΓΓ των Podemos, Ιόνε Μπελάρα


Η Γενική Γραμματέας των Podemos, Ιόνε Μπελάρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το κόμμα έχει έρθει σε συμφωνία με το κόμμα της Γιολάντα Ντίαθ, Sumar. Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την εγγραφή του συνασπισμού με τον Sumar. Σε μια εμφάνιση χωρίς ερωτήσεις στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, η επικεφαλής των Podemos, διαβεβαίωσε ότι ο συνασπισμός είναι «εγγυημένος», αλλά ταυτόχρονα κατήγγειλε το βέτο της Ντιάθ για την υπουργό Ισότητας, την οποία κάλεσε να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση τις επόμενες ώρες, προειδοποιώντας πως: «Δεν δεχόμαστε κανένα βέτο ως μέρος της διαπραγμάτευσης".

Το Podemos, που συμμετέχει στη κυβέρνηση της Ισπανίας μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχασε έδαφος στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στις 28 Μαΐου. Αν το Podemos και το Sumar κατέβαιναν ξεχωριστά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψήφος θα χωριζόταν και το κάθε ένα από αυτά θα κατέληγε με λιγότερες έδρες.

«Θα κατέβουμε στις βουλευτικές εκλογές μαζί με το Sumar, η απόφαση έχει ληφθεί», είπε σε δήλωση της από κεντρικά γραφεία του κόμματος μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής αφού πρώτα είχε ζητηθεί από τη βάση του κόμματος να ψηφίσει για το θέμα αυτό.

Η Μπελάρα πρόσθεσε ωστόσο πως τα δύο κόμματα θα πρέπει να διευθετήσουν ακόμη κάποιες διαφωνίες, κυρίως την εναντίωση του Sumar στην υποψηφιότητα της νυν υπουργού Ισότητας Ιρένε Μοντέρο.

Η Μπελάρα δήλωσε πως το Podemos δεν θα δεχθεί ενδεχόμενο βέτο εναντίον "μιας συντρόφου που ώθησε πιο πέρα από οποιονδήποτε άλλον προηγουμένως τον φεμινιστικό μετασχηματισμό", προσθέτοντας πως το κόμμα της θα εξακολουθήσει να περιμένει προτού υπογράψει τα έγγραφα, που θα πρέπει να υποβληθούν πριν από τα μεσάνυχτα απόψε.

Η Μοντέρο είχε επικρηθεί για έναν νόμο που περιελάμβανε ένα «παραθυράκι» που επιτρέπει σε βιαστές να λάβουν ελαφρύτερες ποινές.

«Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό για να καταχωρίσουμε τον συνασπισμό», είπε η Μπελάρα. "Η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σε πολύ σύντομο χρόνο αν υπάρχει η βούληση εκ μέρους της Γιολάντα».

«Λυπάμαι βαθύτατα που η ενότητα χτίζεται πάνω στον αποκλεισμό», είπε, πριν περιγράψει πώς η ίδια η Μοντέρο παρενέβη κατά τη διάρκεια της εκτελεστικής επιτροπής «για να θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των Podemos, για να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, όσο άδικο κι αν είναι». Κάτι που, σύμφωνα με τον απολογισμό της, η ίδια, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, απέρριψε. «Δεν είναι μόνο μια αδικία, αλλά και ένα τεράστιο πολιτικό λάθος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)