to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:19 | 05.02.2014

Κοινωνία

Στη Θεσσαλονίκη το επίκεντρο των αγώνων των αγροτών, μετά το μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα (ενημέρωση - φωτ.)

Κινητοποιήσεις των αγροτών σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, θα συναντηθεί η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών την Παρασκευή.


Πέμπτη 20/2

Συνάντηση με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών θα έχει την Παρασκευή, στις 13.00, στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

 
-------------------------------------------------------------------
 

Συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, είχε 20μελής αντιπροσωπεία των αγροτών, που έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το μεσημέρι έξω από το υπουργείο, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους ενάντια στα νέα μέτρα για τη φορολόγησή τους.

Στη συνάντηση, διάρκειας περίπου 40 λεπτών, οι αγρότες παρουσίασαν στον υπουργό τα αιτήματά τους και τού επέδωσαν σχετικό ψήφισμα.

Οι αγρότες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από όσους εξ αυτών έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και ζητούν -μεταξύ άλλων- τα εξής: αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ (με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί), παύση των δικαστικών διώξεων σε βάρος των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία και “κούρεμα” 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο παρέμεναν συγκεντρωμένοι περίπου 500 -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας- αγρότες, οι οποίοι κατέφθασαν στην πόλη κυρίως με λεωφορεία. Παράλληλα, στην περιοχή του υπουργείου παρατάχθηκαν 21 ΙΧ αγροτικά οχήματα και, συμβολικά, ένα τρακτέρ. Οι αγρότες κρατούσαν πανό που έγραφαν -μεταξύ άλλων- "Όχι στο ξεκλήρισμα της υπαίθρου", ενώ φώναζαν συνθήματα.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν -ύστερα από κάλεσμα των παραγωγών της Ημαθίας, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας- αγρότες από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Κατά την πορεία των αγροτών προς το υπουργείο, παρέμειναν προσωρινά κλειστά τμήματα των οδών 26ης Οκτωβρίου, Αγίου Δημητρίου και Διοικητηρίου.

Σημειώνεται ότι σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, παραμένουν σχηματισμένα μπλόκα των αγροτών, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Δείτε: Φωτορεπορτάζ από το Παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο

Αγρότες από την Ημαθία, την Πέλλα, τις Σέρρες και την Κοζάνη έρχονται μαζικά στην πόλη με λεωφορεία και θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη φορολόγησή τους.

Οι αγρότες θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, ενώ αναμένεται να επιδώσουν και ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Εξάλλου, παραμένουν τα τρακτέρ παρατεταγμένα στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Υπενθυμίζεται πως οι Βορειοελλαδίτες αγρότες, που βρίσκονται στους δρόμους εδώ και περίπου 20 ημέρες, λένε “όχι” στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, “φρένο” στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

-------------------------------------

Ολόκληρη η πορεία των αγροτών στο Σύνταγμα:

(φωτογαφίες από @dromografos)

Τετάρτη 19/2

Αντιπροσωπεία των αγροτών επιδίωξε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, αλλά το προεδρείο απουσίαζε και οι αγρότες παρέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο γραφείο του κ. Μεϊμαράκη.

Μαζική παρουσία των αγροτών στο πανελλαδικό, παναγροτικό συλλαλητήριο (δείτε αναλυτικά παρακάτω). Οι αγρότες αντιτίθενται στην τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Πλάνα και δηλώσεις από το συλλαλητήριο:

Συνεχής ενημέρωση:

16:20 Αντιπροσωπεία των αγροτών αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής  προκειμένου να του επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

16:10 Στη Βουλή το συλλαλητήριο:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

15:45 Σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών ενώθηκαν με τους αγρότες:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

15:10 Η πορεία, με παλμό και μαζικότητα έστριψε στην Πατησίων και κατευθύνεται προς τη Βουλή:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

14:10 Και ο Μανώλης Γλέζος στο πλευρό των αγροτών:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

13:50 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Διαμαντόπουλος και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Η. Παντελεάκος στο συλλαλητήριο:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

13:45 Το πανό των συνδικαλιστών της Ριζοσπασικής Αριστεράς:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

13:20 Πολλά πανό, μεγάλη συμμετοχή

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

13:10 Ο γεν. γραμματέας του ΚΚΕ στο παναγροτικό συλλαλητήριο

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

12:50 Στην Πλατεία Βάθη βρίσκονται ήδη αγρότες από μπλόκα της Θεσπρωτίας και της Χαλκιδικής, καθώς και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λαικών Αγορών:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών με μπλόκα σε 40 κόμβους σε ολόκληρη την Ελλάδα ενάντια στο φορολογικό. 


Αγρότες και κτηνοτρόφοι απο τη Θεσπρωτία, την Άρτα, τη Πρέβεζα και την Ηπείρο έχουν ξεκινήσει απο τα ξημερώματα προκειμένου να φτάσουν το μεσημέρι στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.00 έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντίστοιχη συγκέντρωση θα πραγματοποιθεί αύριο στην Θεσσαλονίκη.



Ηχηρή διαφοροποίηση 33 βουλευτών της ΝΔ για το θέμα της φορολόγησης των αγροτών. Με ερώτησή που κατέθεσαν στη Βουλή, αφήνουν αιχμές για τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, καταλογίζοντας λανθασμένους χειρισμούς που έχουν ως συνέπεια τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων. 

Στάση εργασίας στον ΟΓΑ

Σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεως, από τις 2 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων, η στάση γίνεται για συμπαράσταση στην κινητοποίηση των αγροτών.

Την Πέμπτη, αγρότες από τα μπλόκα της Κουλούρας διοργανώνουν συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ για την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί παγκρήτιο συλλαλητήριο. Οι Σερραίοι σκοπεύουν να επιδιώξουν συναντήσεις στην Αθήνα, ενώ την Παρασκευή εκ μέρους των ανεξάρτητων μπλόκων στην Πελοπόννησο ετοιμάζεται συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων στα διόδια της Νεστάνης.

-------------------------------

Τρίτη 18/2

Το κάλεσμα για το συλαλλητήριο της Τετάρτης από το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ήπιες κινητοποιήσεις συμβολικού χαρακτήρα έχει επιλέξει μερίδα αγροτών της Βόρειας Ελλάδας, ενώ άλλοι τηρούν στάση αναμονής ενόψει του αυριανού συλλαλητηρίου που έχει προγραμματιστεί, στη μία το μεσημέρι, στην Αθήνα.

Οι αγρότες στον κόμβο της Κουλούρας, στην Ημαθία, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, με τον αντιπρόεδρο της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας Κώστα Λιολιόπουλο, μέλος της Πρωτοβουλίας, να δηλώνει πως στη χθεσινή συνάντηση καταγράφηκε μεν σημαντική προσέλευση βουλευτών, ωστόσο «όλοι έλεγαν πως έχουμε δίκιο, θα πιέσουν όσο παραπάνω μπορούν, αλλά δεν γίνεται να πέσει και η κυβέρνηση».

Σήμερα, βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να συζητηθεί μια «ατζέντα 16 σημείων» και υπό το φως αυτής της συνάντησης, ο κ. Λιολιόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι «ίσως να ικανοποιήσουν έστω και μέρος των αιτημάτων μας και να λήξει το θέμα».

Για την Πέμπτη, οι αγρότες της Κουλούρας έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί η ώρα.

Στην Πέλλα, οι αγρότες προετοιμάζονται πρωτίστως για το αυριανό παναγροτικό συλλαλητήριο, ενώ και σήμερα θα πραγματοποιήσουν συμβολικούς αποκλεισμούς των οδοστρωμάτων, σύμφωνα με τον Χρήστο Καμτσή, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων.

Στο μεταξύ, παραμένουν τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου, στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου, αλλά και στην Αλμωπία.

Στις Σέρρες, οι αγρότες έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του οδοστρώματος στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού Σερρών- Καβάλας, ενώ αυτοί της Μαυροθάλασσας, αφενός μεν προετοιμάζονται για το αυριανό συλλαλητήριο, αφετέρου δε, την Πέμπτη σκοπεύουν να επιδιώξουν συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα.

Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παραμένουν τα μπλόκα στον κόμβο Χρυσούπολης, στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας- Ξάνθης, στον κόμβο Αμυγδαλεώνα στον δήμο Καβάλας και αυτά σε Ορεστιάδα, Φέρρες και Κορνοφωλιά.

Στάση αναμονής τηρούν και οι αγρότες στα μπλόκα των Πράσινων Φαναριών, Βασιλικών, Μουδανιών και Μαλγάρων.

Αγρότες της Βοιωτίας, μαζί με συναδέλφους τους από την ευρύτερη περιοχή, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στο κλείσιμο του δρόμου, συμβολικά από τις δύο το μεσημέρι και για μία ώρα, στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε Κάστρο και Ανθήλη, επί της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας, σύμφωνα με τον Γιάννη Βάγκο, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων.

------------------------

Δευτέρα 17/2

Το Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο πλευρό των αγροτών

Αυτόνομη Παρέμβαση: Συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών

Με μαύρες σημαίες και τα οχήματά τους οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη

-----------------

Με τα τρακτέρ τους έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα φθάσουν σήμερα οι αγρότες από το κόμβο "Πράσινα Φανάρια".  

Οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας διαμαρτύρονται εναντίον της φοροεπιδρομής, την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων και ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής και ρύθμιση χρεών.

Η πορεία διαμαρτυρίας των αγροτών θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων.

Εκπρόσωποι από τα μπλόκα αγροτών σε όλη την Ελλάδα συναντώνται σήμερα στη Νίκαια στη Λάρισα προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους. Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας θα προτείνουν Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι τους με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Την περαιτέρω στάση τους θα καθορίσουν σήμερα σε συγκέντρωση στη Βέροια οι αγρότες της Ημαθίας, οι οποίοι σχεδιάζουν συλλαλητήριο το πρωί της Δευτέρας στον κόμβο της Κουλούρας. 

Οι αγρότες της Πέλλας παραμένουν στα μπλόκα στους κόμβους Γυψοχωρίου, Μαυροβουνίου, Μελισσίου και στην Έδεσσα. Αντιπροσωπεία των αγροτών της Πέλλας συμμετέχει στη σημερινή συνάντηση στη Νίκαια, όπου θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων, δήλωσε ο Χρήστος Καμτσής από την από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας.

Στις Σέρρες οι αγρότες παραμένουν στον κόμβο των Κερδυλλίων και εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Στον κόμβο κατευθύνονται με τα αγροτικά τους μηχανήματα και αγρότες του δήμου Βισαλτίας. Οι αγρότες της περιοχής έχουν αναγγείλει για αύριο στις 12 το μεσημέρι συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού Σερρών – Καβάλας.

Συλλαλητήρια διοργανώνουν σήμερα αγρότες σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην Αθήνα κατεβαίνουν την Τετάρτη οι αγρότες. Συλλαλητήριο σήμερα στο μπλόκο της Νίκαιας, συγκέντρωση αυτήν την ώρα  στη γέφυρα του Κορωπίου από τους αγρότες της περιοχής.

Κυριακή 16/2

Συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα, με συλλαλητήριο στη Νίκαια, αλλά και συμβολικούς αποκλεισμούς της κυκλοφορίας στους εθνικούς δρόμους. (περισσότερα εδώ)

-------------------------------

Με πανελλαδικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα, σκοπεύουν να απαντήσουν οι αγρότες στην κυβέρνηση η οποία δεν ανταποκρίθηκε, όπως λένε, στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Την παραπάνω απόφαση-πρόταση έλαβαν την Παρασκευή το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης που είχαν χθες εκπρόσωποι τους με τον υπουργό Οικονομικών.

Την πρόταση  σκοπεύουν να καταθέσουν και στους εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, που τους καλούν το Σάββατο στις 2 το μεσημέρι στον μπλόκο της Νίκαιας.

Επιπλέον οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας καλούν τους πολίτες σε νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο –το τρίτο κατά σειράν-την Κυριακή στον κόμβο της Νίκαιας, στις 12 το μεσημέρι.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες της Μαυροθάλασσας Σερρών, στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσουν συμβολικά το δρόμο. 

-------------------------------

Πέμπτη 13/2

15.00: Παρέλυσε προσωρινά κάθε κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, όταν εκατοντάδες αγρότες που έχουν στήσει μπλόκο στην περιοχή της Ανθήλης, στο 210ο χλμ., κατέλαβαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού κράτησε για περίπου μισή ώρα, παρουσία πολυάριθμων διμοιριών αστυνομικών από τη Λαμία και την Κεντρική Ελλάδα. Οι αγρότες έστησαν δοχεία με γάλα στην εθνική οδό, πέταξαν προϊόντα, ζητώντας άμεσα μέτρα που έχουν σχέση τόσο με το φορολογικό και την τήρηση βιβλίων όσο και με φθηνά καύσιμα και τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλώσεις συμπαράστασης έκαναν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της περιοχής και της αυτοδιοίκησης, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών. Η κυκλοφορία στην εθνική οδό αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι.

Άκαρπη η πρωινή συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος», γεγονός που ανοίγει το δρόμο για συνέχιση των κινητοποιήσεων εκ μέρους των αγροτών. Όπως δήλωσαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» που συμμετείχαν στη συνάντηση, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Τζωρτζάκης, ζήτησαν από τον υπουργό να αποσυρθεί το φορολογικό των αγροτών και να συζητηθεί από μηδενική βάση όλο το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας», ο Γ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης του φορολογικού, αν και εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει ζητήματα που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα, αλλά και να εξεταστούν φορολογικά μοντέλα που ακολουθούνται στην Ευρώπη.

Μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων αγροτών και κτηνοτρόφων Πελοποννήσου εξέφρασαν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Και ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας δήλωσε ότι ζητήθηκε η απόσυρση των φορολογικών μέτρων και η εκ του μηδενός συζήτηση των θεμάτων του αγροτικού κλάδου.  Ένας ακόμη εκπρόσωπος των αγροτών, ο Χρήστος Αναγνωστάκος είπε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν.

Ένα επίσης βασικό ζήτημα που έθεσαν οι αγρότες ήταν και το θέμα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, προτείνοντας να δοθούν στους παραγωγούς δάνεια για επενδύσεις με χαμηλό επιτόκιο.

 

Κινητοποιήσεις σε Νίκαια και Ρίο

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας καλούν σε νέο συλλαλητήριο για σήμερα Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι.

Επίσης, οι αγρότες της Αχαΐας. Νωρίτερα σήκωσαν τις μπάρες για την ελεύθερη διέλευση των οδηγών στα διόδια του Ρίο (πηγή: patrastimes.gr):

Την ίδια ώρα παρατεταγμένα παραμένουν περίπου 200 τρακτέρ, στη ΝΕΟ Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας.

----------------

Τετάρτη 12/2

Σήμερα, στις 10.00, παραγωγοί από τη δυτική Θεσσαλονίκη θα μοιράσουν ρύζι στους οδηγούς που θα διέρχονται από τα διόδια των Μαλγάρων και, παράλληλα, θα τους ενημερώνουν σχετικά με τα αιτήματά τους.

Από την άλλη πλευρά της πόλης, στα Βασιλικά, οι αγρότες σκοπεύουν να αποκλείσουν από τις 12.30 ως τις 14.00 το δρόμο που οδηγεί από τη Θεσσαλονίκη προς τον Πολύγυρο, στο ύψος των Βασιλικών.

Επίσης, από τις 10.00 και μετά, αναμένεται να συγκεντρωθούν στα «Πράσινα Φανάρια» αγρότες από τη Γαλάτιστα, την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προετοιμάζονται για το νέο συλλαλητήριο που έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι με σημείο εκκίνησης το μπλόκο και καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά.

Οι αγρότες του νομού Αχαϊας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι στα διόδια του Ρίου. Δεν έχουν πρόθεση να κόψουν την κυκλοφορία, αλλά να ανοίξουν τις μπάρες και να αφήσουν τα αυτοκίνητα να περνούν χωρίς να πληρώνουν διόδια.

Παράλληλα, παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα στο Αίγιο και στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου στο ύψος της διασταύρωσης της Κάτω Αχαϊας, αλλά και στον κόμβο Κουρλαμπά στην «111», ενώ οργανώνουν δυναμική κινητοποίηση, με είσοδο των τρακτέρ στην πόλη της Πάτρας.

Με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, θα συναντηθεί αντιπροσωπεία των αγροτών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, την Πέμπτη στις 12.45.

Την συνάντηση με τον υπουργό έχουν ζητήσει οι αγρότες από την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο των επαφών που κάνουν με την πολιτική ηγεσία και, στον υπουργό Οικονομικών σκοπεύουν να θέσουν το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, από το θέμα της φορολογίας και το κόστος παραγωγής μέχρι την ρύθμιση των χρεών.

Τρίτη 11/2 

Την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, απέκλεισαν λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ, αγρότες από την δυτική Αχαΐα. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας στα σχέδια τους είναι να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στο κέντρο της Πάτρας την Πέμπτη, μπαίνοντας στην πόλη με τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Παράλληλα είναι αποφασισμένοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ένα μπλόκο προχωρώντας σε αποκλεισμό τηε Εθνικής Οδού, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν αποφασίσει που.

Πάντως, στην Εθνική οδό Πατρών Πύργου παραμένουν σε θέση «παράταξης» τουλάχιστον 200 τρακτέρ, στο σημείο του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. 

Με ενίσχυση των μπλόκων που ήδη έχουν στηθεί αλλά και δημιουργία νέων κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Β. Ελλάδας, προχωρώντας ταυτόχρονα σε νέο γύρο διαβουλεύσεων με στελέχη της κυβέρνησης.

Ήδη, στο δρόμο προς την Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας, προκειμένου να έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ επιδιώκεται συνάντηση για αύριο και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας Κώστας Λιολιόπουλος. 

Στο μπλόκο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, οι αγρότες τηρούν στάση αναμονής και δεν αποκλείεται να προβούν σε κάποιου είδους συμβολική κινητοποίηση εντός της ημέρας.

Στη Θεσσαλία, οι αγρότες έχουν προαναγγείλει για την Πέμπτη, στις 3 το μεσημέρι, την πραγματοποίηση νέου πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου, επιδιώκοντας συστράτευση και εργαζομένων από άλλους κλάδους.

Στην Πέλλα, οι αγρότες από νωρίς το πρωί έχουν προχωρήσει και πάλι σε κατάληψη της εφορίας στην Έδεσσα, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παραγωγός Χρήστος Καμτσής μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων. 

Παραμένουν, επίσης, τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου, στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου, αλλά και στην Αλμωπία.

Οι Σερραίοι αγρότες εξακολουθούν να διατηρούν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών και αύριο πρόκειται να προβούν σε διαμαρτυρία κατά της φορολογικής πολιτικής, στην εφορία, 

Στο στήσιμο δύο μπλόκων, στον κόμβο Χρυσούπολης στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης και στον κόμβο Αμυγδαλεώνα στον Δήμο Καβάλας, προχωρούν από το πρωί αγρότες της περιοχής, ενώ οι αγρότες του Έβρου παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί σε Ορεστιάδα, Φέρρες και Κορνοφωλιά.       

Στο μεταξύ, αύριο, οι αγρότες στο μπλόκο των Βασιλικών στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να προβούν και πάλι σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου από τη μία το μεσημέρι, ενώ συνάδελφοί τους στη Βοιωτία θα μεταβούν με άλλους συμπολίτες τους στα διόδια Τραγάνας που βρίσκονται στο 136ο χλμ Αθηνών-Λαμίας, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των τιμών, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Γιάννης Βάγκος, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί και «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

Επίσης να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. 

Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

 

Δευτέρα 10/2

Στις Σέρρες, αγρότες πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας με τα τρακτέρ τους συμβολικό αποκλεισμό του καταστήματος της πρώην ΑΤΕbank.

Η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή, μιλά στο Κόκκινο για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην περιοχή: "Απειλείται η ίδια η επιβίωση των αγροτών"

----------------------

Κυριακή 9/2

Επί μιάμιση και πλέον ώρα παρέμεινε κλειστή σήμερα το μεσημέρι η ΠΑΘΕ στο ύψος του μπλόκου της Νίκαιας όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των αγροτών και συμμετείχαν σε μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες και αγρότες αλλά και εκπρόσωποι φορέων από όλη τη Θεσσαλία, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις ενώ δυναμικό ήταν το παρόν που έδωσαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ, τόσο με τη φυσική τους παρουσία όσο και με την παρουσία αρκετών φορτηγών και τρακτόρων που παρατάχθηκαν παραπλεύρως της εθνικής και κόρναραν συνεχώς δίνοντας τον τόνο στο συλλαλητήριο.

Στο μπλόκο της Νίκαιας παραβρέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι Θεσσαλοί  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, υποψήφια Περιφερειάρχισσα Θεσσαλίας, Δημήτρης Γελαλής, Νίκος Μιχαλάκης και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, μαζί με στελέχη και μέλη των τοπικών οργανώσεων Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ:

Οι βουλευτές εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, συντασσόμενοι μαζί τους απέναντι στην καταστροφική για την πρωτογενή παραγωγή κυβερνητική πολιτική και μεταξύ άλλων δήλωσαν: «Ο αγροτικός κόσμος βυθίζεται στην απόγνωση αδυνατώντας να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις χαμηλές τιμές παραγωγού, στην ανεξέλεγκτη δράση των μεγαλεμπόρων και μεσαζόντων, στην έλλειψη ρευστότητας μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ, καθώς και στις απειλές πλειστηριασμών από τις τράπεζες. Τελειωτικό χτύπημα στον αγροτικό κόσμο αποτελεί η άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, η επιβολή τέλους επιτηδεύματος και το χαράτσι στα αγροτεμάχια».

Σάββατο 8/2

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλληλέγγυος στον αγώνα των αγροτών

Οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας, εκπροσωπώντας 23 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, επιδιώκουν να πάρει μορφή πανελλαδική κινητοποίησης το αυριανό συλλαλητήριο με αφετηρία το μπλόκο της Νίκαιας, και για το λόγο αυτό απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε η ενδυνάμωση του αγώνα και η ενίσχυση των μπλόκων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου ενώ την Δευτέρα αντιπροσωπεία αγροτών θα επιδιώξει να συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, εν αναμονή και απάντησης από τον υπουργό Οικονομικών από τον οποίο έχουν ζητήσει συνάντηση.

Για την ίδια μέρα θα επιδιωχθεί να ανοίξουν οι αγρότες τις μπάρες των διοδίων που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του κάθε μπλόκου.

Επίσης στο πλαίσιο του γενικού συντονισμού θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας αγροτών έξω από τις εφορείες.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ομάδα αγροτών κατευθύνθηκε προς τα διόδια Μοσχοχωρίου με σκοπό να ανεβάσουν τις μπάρες των διοδίων και να καταλάβουν το οδόστρωμα της ΠΑΘΕ στο συγκεκριμένο ύψος. Στο σημείο όμως είχαν ήδη παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες δεν επέτρεψαν στους αγρότες να προχωρήσουν και έτσι εν τέλει αποχώρησαν.

--------------------


Συνεδριάσεις των συντονιστικών τους οργάνων έχουν προγραμματίσει για σήμερα και αύριο οι αγρότες όλης της χώρας. Στο μπλόκο της Νίκαιας, θα βρεθούν σήμερα εκπρόσωποι των αγροτών από όλη τη περιφέρεια μετά από κάλεσμα των συναδέλφων τους από τη Θεσσαλία  προκειμένου να καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεων τους στο πλαίσιο σύσκεψης στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας. Την ίδια στιγμή μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο διοργανώνεται την Κυριακή στο ίδιο σημείο.

Από τη πλευρά τους τα μέλη των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, μετά το μαζικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν την Τετάρτη.

Παρασκευή 7/2

Ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομίας στην Αλεξανδρούπολη

 Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών σημειώθηκαν το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, όταν τα τρακτέρ των διαμαρτυρόμενων προσπάθησαν να διαδηλώσουν στο κέντρο της πόλης.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που επέβαιναν στα τρακτέρ έσπασαν τον κλοιό των ΜΑΤ στην είσοδο της πόλης, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με ρήξη χημικών, ενώ αστυνομικές πληροφορίες μιλούν για συλλήψεις οδηγών τρακτέρ.

Να σημειωθεί πως οι αγρότες ήθελαν να πραγματοποιήσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία, να συναντηθούν με την αντιπεριφερειάρχη Έβρου και να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. ( με πληροφορίες inpost)

 

«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις για την επιβίωσή μας» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο παραγωγός Χρήστος Καμπτσής από την Πέλλα, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, ενώ άλλοι καταγγέλλουν κυβερνητικό εμπαιγμό.  Ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Κώστας Λιολιόπουλος (μέλος της Πρωτοβουλίας) αναγνώρισε ότι έχουν γίνει βήματα από την κυβέρνηση, αλλά εκτίμησε ότι ακόμα και με τις βελτιώσεις ο αγροτικός κόσμος δεν θα επιβιώσει.

Το πρωί οι αγρότες της Ημαθίας από το μπλόκο της Κουλούρας προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της εφορίας στη Βέροια, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Στο μεταξύ, παραμένουν τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Καμτσή, σήμερα αναμένεται να αναπτυχθούν και νέα σε Αλμωπία και Έδεσσα.

Κοινό μέτωπο των αγροτών της Στερέας

Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν συγκαλέσει αύριο πανελλαδική σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των μπλόκων, ενώ σήμερα στη Νίκαια αναμένεται να βρεθεί ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Σήμερα το απόγευμα αποφασίζουν και οι Σερραίοι αγρότες τη μορφή των κινητοποιήσεών τους, ενώ ησυχία επικρατεί -προς το παρόν- σε Δράμα, Καβάλα.

Το μπλόκο των αγροτών στην Ορεστιάδα ενισχύουν αγρότες από τα χωριά Βάλτο, Νεοχώρι και το Πύθιο, ενώ δεν αποκλείεται στις αμέσως επόμενες ημέρες να δημιουργηθεί νέο στην Κορνοφωλιά, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή - μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων Αντώνη Πολυσάκη. Ο κ. Πολυσάκης δήλωσε ακόμη ότι την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου οι αγρότες προγραμματίζουν να διαμαρτυρηθούν στην εφορία Ορεστιάδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων για όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ζητούν επίσης να μπει «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Τέλος, θέλουν μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

 

Πέμπτη 6/2:

Τελευταία ενημέρωση, 21:50 

Με συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων απαντούν οι αγρότες στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι όσα ανακοινώθηκαν δεν απαντούν στα βασικά τους αιτήματα

«Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τους αγρότες δεν απαντούν στα βασικά αιτήματά μας συνεχίζουμε τον αγώνα κανονικά» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με τους αγρότες.

Όπως τόνισε οι εξαγγελίες (σσ διαβάστε παρακάτω) έγιναν «για τα μάτια του κόσμου και για επικοινωνιακούς λόγους» και δεν απαντούν σε δυο βασικά ζητήματα: Στη μείωση του κόστους παραγωγής και στο αίτημα για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στα 20.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Νωρίτερα: Εξαγγελίες Κεδίκογλου μετά το κλείσιμο του κόμβου της Κουλούρας:

Σε κλείσιμο του κόμβου της Κουλούρας για μισή ώρα προχώρησαν νωρίτερα οι αγρότες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκεί, πραγματοποιώντας πεζή παράσταση διαμαρτυρίας πάνω στο οδόστρωμα της Εγνατίας οδού. Για το υπόλοιπο της ημέρας δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Κώστας Λιολιόπουλος (μέλος της Πρωτοβουλίας).

"Η ήπια αυτή κινητοποίηση είναι η αρχή άλλων, νέων και δυναμικών κινητοποιήσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν" τόνισε ο κ. Λιολιόπουλος, προσθέτοντας ότι "μάλλον η κυβέρνηση δεν μας έχει πάρει στα σοβαρά, αλλά συνετό θα ήταν το πράξει, καλώντας μας σε διάλογο, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ρυθμίσεις σε απάντηση των αιτημάτων των αγροτών αναφορικά με τη φορολόγησή τους ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό.

Όπως ανακοινώθηκε, οι αγρότες που θα υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων- εξόδων είναι εκείνοι των οποίων το εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.Απο την υποχρέωση εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία. Οι αγρότες που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα θα απαλλάσσονται για τα πέντε πρώτα χρόνια από το τέλος επιτηδεύματος.

Όπως δήλωσε Δ. Γελαλής, υπεύθυνος φορολογικής πολιτικής της Ε.Ε.Κ.Ε. Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ: 

 

«Οι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους εξαιτίας του αυξημένου κόστους καυσίμων, του υψηλού κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, του κόστους φυτοφαρμάκων, σπόρων, λιπασμάτων, εξόδων προμήθειας και συντήρησης εξοπλισμού και γεωργικών μηχανημάτων. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η φορολόγηση με 13% από το πρώτο κιόλας ευρώ χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο, το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ ετησίως, το χαράτσι στα αγροτεμάχια και μάλιστα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με διπλό συντελεστή, το κόστος τήρησης των βιβλίων και στοιχείων, το οποίο θα πρέπει θα επωμίζονται σε μηνιαία βάση».  Όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «τα θέματα του αγροτικού κόσμου έχουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες και σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμείνει στην ένταξη τους σε καθεστώς τήρησης βιβλίων θα πρέπει να αναλάβει τις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να είναι στο μέγιστο βαθμό απλοποιημένη η διαδικασία. Μέχρι να ψηφιστούν οι νέες ρυθμίσεις είναι σαφές ότι θα πρέπει να αναβληθεί η ένταξή τους στο καθεστώς τήρησης βιβλίων».

Νωρίτερα:

Στις 12 το μεσημέρι έληξε η διορία που έδωσαν αγρότες της Β. Ελλάδας στους αρμόδιους κυβερνητικούς θεσμούς για κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων και άλλων σοβαρών ζητημάτων που αφορούν το κόστος παραγωγής. Οι αγρότες, πραγματοποίησαν την «απειλή» τους, κλείνοντας το ένα ρεύμα της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας.

Στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, βρίσκονται από χθες αγρότες από τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, ενώ παραμένουν και τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου. Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν συγκαλέσει για το Σάββατο πανελλαδική σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των μπλόκων. Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες των Σερρών, ενώ ησυχία επικρατεί -προς το παρόν- σε Δράμα, Καβάλα και στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα.

Οι αγρότες έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Λένε "όχι" στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί, "φρένο" στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Τετάρτη 5/2

2.35 μ.μ.:  Στην απόφαση να μην προχωρήσουν σήμερα σε κλείσιμο της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, κατέληξαν οι αγρότες της Ημαθίας. Ωστόσο, εάν μέχρι αύριο, στις 12 το μεσημέρι, δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στα θέματα που τους απασχολούν, “κανείς δεν εγγυάται για το τι μέλλει γενέσθαι”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Κώστας Λιολιόπουλος (μέλος της Πρωτοβουλίας).

Αποκλεισμένος το πρωί ο κόμβος της Κουλούρας από αγρότες  της Ημαθίας. Στο σημείο όπου βρίσκονται ήδη 2.500 αγρότες προσέρχονται και αγρότες με τα τρακτέρ τους από την Πέλλα και την Νάουσα και ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τους 5.000. 

Ο κόμβος της Κουλούρας στο χάρτη

 

"Η ουρά έχει φθάσει ήδη τα 10 χλμ" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας Κώστας Λιολιόπουλος (μέλος της Πρωτοβουλίας).  Δεν απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο "από σήμερα κιόλας να κλείσουμε συμβολικά την Εγνατία Οδό".

Φωτογραφία από τον κόμβο της Κουλούρας (πηγή):

Και στην Κομοτηνή

Tα μέλη των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλούν όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιφέρειας την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου και ωρα 11 να συμμετάσχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο και μετά θα ακολουθήσει πορεία προς τη ΔΟΥ Κομοτηνής. Για το νομό Δράμας θα γινει συγκέντρωση 8 το πρωί μπροστά στη Νομαρχία και εν συνεχεία πορεία στην Κομοτηνή.

 

Την Παρασκευή το απόγευμα πρόκειται να αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες στις Σέρρες. 

Μπλόκο και στη Νίκαια

Μπλόκα ήδη έχουν στηθεί έξω από τη Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, στην Αλεξάνδρεια, στην Νάουσα,  στον κόμβο της Κουλούρας επί της Εγνατίας, όπως αναφέρεται παραπάνω, αλλά και στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου. Συνεχώς νέοι αγρότες ενισχύουν τα "μπλόκα" ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να στηθούν νέα.

Παρατεταγμένα κατά μήκος του δρόμου, στο ύψος του Εργοστασίου της Βιομηχανίας Ζάχαρης Ορεστιάδας, βρίσκονται από το μεσημέρι της Τρίτης, τα τρακτέρ των αγροτών του βορείου Έβρου, χωρίς όμως να παρακωλύουν την κυκλοφορία και με κυρίαρχο αίτημα την ανάκληση από την κυβέρνηση των νέων φορολογικών μέτρων.

Την ίδια στιγμή η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας ανακοίνωσε  ότι, σύμφωνα με απόφαση της μέχρι το Σάββατο στις 13.30΄, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης από τον κόμβο Νίκαιας έως τον κόμβο Βιοκαρπέτ (Π.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης), λόγω συγκέντρωσης αγροτών με γεωργικούς ελκυστήρες.

Πανελλαδική σύσκεψη το Σάββατο στο μπλόκο της Νίκαιας

Οι αγρότες της Θεσσαλίας καλούν το Σάββατο, στο μπλόκο της Νίκαιας, εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα προκειμένου να συναποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων τους στο πλαίσιο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

 Μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια θα επισκεφθεί ο γγ της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

Για την Κυριακή απευθύνουν κάλεσμα στους πολίτες να ενισχύσουν με την φυσική τους παρουσία το μπλόκο, με απώτερο σκοπό να πραγματοποιηθεί ένα μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Τα αιτήματα

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες λένε "όχι" στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και- μεταξύ άλλων -  ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί,  "φρένο" στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ,  διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.  Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Alterthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)