to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:00 | 19.03.2013

Διεθνή

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και αύριο το Χρηματιστήριο της Κύπρου

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και αύριο το Χρηματιστήριο, μετά από απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς.


Ειδικότερα, ανακοίνωση που εξέδωσε το ΧΑΚ μετά από πρωινή συνεδρία του Συμβουλίου αναφέρει ότι "αποφασίστηκε η αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, για σκοπούς διασφάλισης της καλής λειτουργίας της αγοράς του Χρηματιστηρίου και για προστασία των επενδυτών".

Η ανακοίνωση επικαλείται τρεις λόγους. Ενόψει του γεγονότος της μη λειτουργίας των τραπεζών (Τραπεζική Αργία, ως έχει κηρυχθεί χθες 18 Μαρτίου 2013), όπου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση και ο διακανονισμός των χρηματιστηριακών συναλλαγών που καταρτίστηκαν στο ΧΑΚ.

"Ενόψει της απόφασης για μη λειτουργία των τραπεζών δεν θα είναι εφικτή η διεκπεραίωση του διακανονισμού των χρηματιστηριακών συναλλαγών που καταρτίζονται στο ΧΑΚ και συνεπώς το ΧΑΚ δεν θα προβεί σε άνοιγμα της ημερήσιας διαδικασίας του Target 2", αναφέρεται.

Γίνεται επίκληση επίσης "των τρεχουσών πολύ σοβαρών εξελίξεων στην κυπριακή οικονομία σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup που αφορούν στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου και στην οικονομία ευρύτερα που επηρεάζουν τους τραπεζικούς οργανισμούς των οποίων οι αξίες τους είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο".

Τέλος, σημειώνεται ότι η απόφαση για κλείσιμο της Χρηματαγοράς λήφθηκε "για αποφυγή δημιουργίας οποιουδήποτε ενδεχομένου επιπρόσθετου κινδύνου στο όλο σύστημα, εφόσον το Χρηματιστήριο, ενόψει της τραπεζικής αργίας δεν θα είναι σε θέση να ελέγχει τα πιστωτικά όρια των Μελών κατά τη διάρκεια της χρηματιστηριακής συνάντησης".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)