to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:01 | 23.01.2014

Κοινωνία

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Δολοφονία εκ προθέσεως στο Φαρμακονήσι. Να πληρώσουν οι ένοχοι

Ανακοίνωση της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό"


Σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 10, έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο “Διαγόρας” από τη Λέρο οι 16 διασωθέντες από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Τους υποδέχτηκαν μέλη της Κίνησης “Απελάστε το Ρατσισμό, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, εκπρόσωποι της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και μέλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το επίσημο ελληνικό κράτος απουσίαζε.

Οι μαρτυρίες των προσφύγων, που είναι Αφγανοί και Σύριοι, είναι συγκλονιστικές. Είπαν στους δημοσιογράφους και στους αλληλέγγυους που βρίσκονταν εκεί ότι το σκάφος του λιμενικού τους εντόπισε 100 μέτρα από τις ακτές του Φαρμακονησίου. Οι λιμενικοί τους έδεσαν με σχοινί και άρχισαν να τους ρυμουλκούν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Καταγγέλλουν ότι τους ρυμουλκούσαν με μεγάλη ταχύτητα εν μέσω θαλασσοταραχής. Όταν ανατράπηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος του λιμενικού και τους χτυπούσαν με όπλα και κλωτσιές για να τους αποτρέψουν. Καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε καμιά προσπάθεια από πλευράς των λιμενικών να βοηθήσουν, μάλιστα ένας πατέρας που έχασε τα τρία του παιδιά και τη γυναίκα του είπε κλαίγοντας ότι εκλιπαρούσε να του δώσουν ένα σωσίβιο για να σώσει την οικογένειά του και δεν του έδιναν σημασία. Οι πρόσφυγες δηλώνουν ότι δεν θα φύγουν αν δεν βρεθούν οι σοροί των ανθρώπων τους που πνίγηκαν, και κάνουν έκκληση να τους δοθεί η δυνατότητα να θάψουν τους νεκρούς τους. 

Το υπουργείο Ναυτιλίας διαψεύδει ότι το σκάφος του λιμενικού είχε κατεύθυνση τις τουρκικές ακτές, ενώ το λιμενικό αποδίδει την ανατροπή του αλιευτικού στην απότομη μετακίνηση όλων των επιβαινόντων προς τη μία πλευρά. Η διαφορά με τα προηγούμενα ναυάγια είναι ότι αυτή τη φορά οι άνθρωποι πνίγηκαν υπό την εποπτεία του λιμενικού, και υπάρχουν τεράστιες ποινικές και πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένων αξιωματικών αλλά και του Υπουργείου Ναυτιλίας. Οι δημόσιες καταγγελίες των προσφύγων δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Πρόκειται για ένα έγκλημα με θύματα γυναίκες και μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη.  Μόνο ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης στο σημερινό ρατσιστικό του παραλήρημα ανακάλυψε διεθνή και εγχώρια συνομωσία κατά της χώρας, αποφεύγοντας να ψελίσει ακόμα και μια τυπική κουβέντα συμπάθειας για τους νεκρούς πρόσφυγες. 

Το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι δεν ήταν ούτε μεμονωμένο περιστατικό, ούτε τυχαίο. Εντάσσεται στη λογική της αποτροπής των μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα, και στις παράνομες “επαναπροωθήσεις” μεσοπέλαγα. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε η προτροπή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Νίκου Παπαγιαννόπουλου προς τους υφιστάμενούς του να κάνουν “το βίο αβίωτο” στους συλληφθέντες μετανάστες για να αποτραπεί η είσοδος των υπολοίπων. Πληθώρα καταγγελιών έχουν γίνει από μετανάστες και πρόσφυγες για απάνθρωπη μεταχείριση, άγριους ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια από Έλληνες αστυνομικούς. Πρόσφατη έκθεση διεθνούς οργάνωσης δικαιωμάτων φέρνει στο φως στοιχεία για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, που οδηγούνται στα τουρκικά χωρικά ύδατα χωρίς να καταγραφούν, αφού υποστούν ξυλοδαρμούς και χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για την ασφάλειά τους. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά αλλά για καλά οργανωμένη ρατσιστική πολιτική. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός καμάρωνε στην ομιλία του στη Βουλή στις 7.12.13 ότι η ελληνική κυβέρνηση έβαλε ως προτεραιότητα στην ατζέντα της Ε.Ε. τη “λαθρομετανάστευση”, μαζί με τις τακτικές “αποτροπής” που πριν απαγορεύονταν. 

Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι ένοχοι γι’ αυτή τη δολοφονική πολιτική. Οι φυσικοί αυτουργοί και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Να ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημα των διασωθέντων προσφύγων για την ανάσυρση όλων των αδικοχαμένων παιδιών και γυναικών ώστε να μπορέσουν να τους θρηνήσουν και να τους θάψουν με αξιοπρέπεια. Να παραχωρηθούν νομιμοποιητικά έγγραφα στους πρόσφυγες του Φαρμακονησιού αντί για τα χαρτιά διοικητικής απέλασης που τους έχουν επιδοθεί. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι λιμενικοί και να παραιτηθούν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. 

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)