to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:48 | 23.04.2014

πηγή: thepressproject.gr

Διεθνή

Κίεβο: Ανακαταλάβαμε το Σβιατογκόρσκ

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις της χώρας εξεδίωξαν ένοπλους αυτονομιστές από μια πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης




Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η επιχείρηση αυτή διεξήχθη στην πόλη Σβιατογκόρσκ και οι ουκρανικές δυνάμεις δεν υπέστησαν απώλειες.


Ωστόσο δεν είχαν υπάρξει αναφορές περί δράσης ένοπλων αυτονομιστών στην συγκεκριμένη πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στη Σλαβιάνσκ, ένα προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών.


«Κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης από ειδικές δυνάμεις, η πόλη απελευθερώθηκε», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Επί του παρόντος στο Σβιατογκόρσκ και στα περίχωρά του περιπολούν δυνάμεις της αστυνομίας», πρόσθεσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.


Η Ρωσία θα απαντήσει εάν τα συμφέροντά της στην Ουκρανία δεχθούν επίθεση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο προέβη και σε παραλληλισμό με τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008.


Την ίδια ώρα το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καλεί την Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την ανατολική Ουκρανία όπου φιλορώσοι αυτονομιστές επιμένουν στην κατάληψη κυβερνητικών κτηρίων, την ώρα που το Κίεβο ανακοίνωσε την επανάληψη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης».


Ο Λαβρόφ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ηγούνται των ενεργειών των αρχών του Κιέβου.


«Είχαν ανακοινώσει τη διακοπή αυτού που ονομάζουν "αντιτρομοκρατική επιχείρηση", αλλά τώρα που ο (αμερικανός αντιπρόεδρος) Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Κίεβο, λένε ότι η επιχείρηση περνά και πάλι σε ενεργό φάση» επεσήμανε ο Λαβρόφ στο Rossiya 24.


«Δεν έχω κανέναν λόγο να μην πιστέψω ότι οι Αμερικανοί ηγούνται αυτού του σόου με τον πλέον ευθύ τρόπο», είπε.


«Εάν τα συμφέροντά μας, τα νόμιμα συμφέροντά μας, τα συμφέροντα των Ρώσων δεχθούν απευθείας επίθεση, όπως έγινε για παράδειγμα στην Νότια Οσετία, δεν βλέπω άλλο τρόπο παρά την απάντηση όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο», είπε, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε επίσης ότι η ουκρανική ηγεσία δεν εκπληρώνει κατά τη γνώμη του τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Γενεύη για την αποκλιμάκωση της κρίσης.


«Τίποτε από όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη και φυσικά οι αρχές του Κιέβου θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν, δεν έχει γίνει», είπε.


Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κατά την χθεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενθαρρύνουν την ουκρανική ηγεσία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του, Σέργκεϊ Λαβρόφ, ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσίαεάν δεν επέλθει αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Ουκρανία.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου, οι δυο άνδρες επικοινώνησαν τηλεφωνικά σήμερα, Τετάρτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)