to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:32 | 02.08.2014

πηγή: imerisia.gr

Οικονομία

Κερδοσκοπία: Αύξηση έως 900% σε φρούτα - κηπευτικά από το χωράφι μέχρι το ράφι

Πανάκριβα πληρώνουν οι Ελληνες τα κηπευτικά και τα φρούτα καθώς οι τιμές από το χωράφι μέχρι το ράφι εκτοξεύονται στα ύψη επιβαρύνοντας τους καταναλωτές. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι τιμές που δίνει ο αγρότης φτάνουν να ανεβαίνουν τελικά στον μανάβη μέχρι και… 900%.


Ερευνα που διεξήγαγε το Εθνος του Σαββάτου αποκαλύπτει τα κυκλώματα που υπάρχουν στην αγορά και πιέζουν προς τα πάνω τις τιμές. «Ψευτοπαραγωγοί», χονδρέμποροι και μεσάζοντες, ζουν και βασιλεύουν στο… βασίλειο της κερδοσκοπίας στην Ελλάδα και παραμένουν ανενόχλητοι παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν στις λαϊκές αγορές παραγωγοί «μαϊμού» οι οποίοι καταφέρνουν να κρατούν τις τιμές στα ύψη, εξαπατώντας τους καταναλωτές σχετικά με την προέλευση των προϊόντων τους, αλλά και με την ιδιότητά τους.

Ειδικότερα, το Έθνος συνέλεξε τιμές κηπευτικών και φρούτων από οπωροπωλεία της Αθήνας, λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, αλλά και από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης. Έφτασε στον παραγωγό και κατέγραψε την τεράστια διαφορά των τιμών:
 

ΠΗΓΗ: Εθνος

* Τα ροδάκινα της Ημαθίας και της Πέλλας κατεβαίνουν από τα δέντρα με τιμές 0,15 έως 0,20 ευρώ το κιλό. Στους πάγκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πωλούνται 1,20 έως και 2 ευρώ το κιλό. Η διαφορά είναι 700% με 900%.

* Οι μελιτζάνες φλάσκες πωλούνται στον καταναλωτή 1,48 ευρώ το κιλό, αλλά από τα χωράφια φεύγουν με τιμή 0,20 ευρώ το κιλό. Η «ψαλίδα» είναι 640%. Η ντομάτα ξεκινά από την Κρήτη με τιμές 0,20 έως 0,50 ευρώ το κιλό και φτάνει στα μανάβικα και στις λαϊκές αγορές με τιμές από 1,20 έως 1,50 ευρώ το κιλό (200 έως 500%).

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)