to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το κείμενο Μοσκοβισί που καταρχήν έγινε αποδεκτό από την Αθήνα

Διαφορετικό από το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στον Γιάνη Βαρουφάκη.


Δείτε επίσης: Tο κείμενο για παράταση του προγράμματος που απέρριψε η Ελλάδα

Συγκεκριμένα, το κείμενο που -όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου- ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήταν έτοιμος να υπογράψει και να δεσμευτεί από πλευράς της Ελλάδας, προέβλεπε την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος και την εφαρμογή ενός ενδιάμεσου διάρκειας τεσσάρων μηνών, διάστημα στο οποίο οι δύο πλευρές θα κατέληγαν σε συμφωνία για το νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, το κείμενο του Μοσκοβισί ανέφερε: «Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο», ενώ αντίθετα το κείμενο που δόθηκε στους υπουργούς του Eurogroup (του Ντάισελμπλουμ) αναφερόταν πως «τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών». 

Ακόμα, μία από τις βασικές παραλήψεις ήταν ότι η Ελλάδα θα λάμβανε έκτακτες δράσεις προκειμένου να «διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση», ενώ παράλληλα, το κείμενο, που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογράμμιζε τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές.

Αναλυτικά το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει ο επίτροπος Μοσκοβισί: 

«Σήμερα το Eurogroup έκανε τον απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, βασισμένο στον εντατικό διάλογο ανάμεσα στις νέες ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την δέσμευση τους για μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που στοχεύει στην σταθερή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να υιοθετήσει μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή και να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση.

Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν θα αναστρέφουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και πως θα είναι απολύτως χρηματοδοτημένα. Θα απέχει από μονομερείς δράσεις και θα συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.

Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους για να διασφαλίσει σταθερές και βιώσιμες δημόσιες επενδύσεις, με το να φτάσει και να κρατήσει έπειτα ευμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα. Το πόσο εφικτό είναι να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο του 2015 θα αναθεωρηθεί υπό το φως των εξελισσόμενων οικονομικών συγκυριών. Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας Χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστεί παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τις κατηγορηματικές δεσμεύσεις τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές τους.

Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.

Όποτε κρίνεται σκόπιμο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες με τις ελληνικές αρχές συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, το πώς θα καλυφθούν και τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι Θεσμοί θα παραδώσουν αναφορά στο Eurogroup μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου».

Media preview

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)