to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:25 | 01.04.2016

Οικονομία

Kαυτός Απρίλιος για τη διαπραγμάτευση - EWG: «Πολιτική βούληση» για να κλείσει η αξιολόγηση έως 12/4

Την ελπίδα η διαπραγμάτευση για την α’ αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως τις 12 Απριλίου, εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών, κατόπιν της σημερινής τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group


Την ελπίδα η διαπραγμάτευση για την α’ αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως τις 12 Απριλίου, εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών, κατόπιν της σημερινής τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group. O ίδιος πρόσθεσε ότι η πορεία των συζητήσεων και ο χρόνος ολοκλήρωσής τους εξαρτάται από την «πολιτική βούληση». Άλλωστε, κατά την τηλεδιάσκεψη του EWG, υπήρξε «ευρεία συναίνεση» ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκκρεμών ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί εύκολα, εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση. Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, διευκρίνισε πως έχουν απομείνει «πολύ λίγα σημεία», τα οποία ενέχουν τεχνικές δυσκολίες.

 

Σύγκλιση Αθήνας-Ευρωπαίων

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, δήλωσε ότι το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 2 Απριλίου, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες από τη Δευτέρα 4 Απριλίου.  Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, στα δημοσιονομικά μέτρα και στους δημοσιονομικούς στόχους, αρκέστηκε να σημειώσει ότι η Κομισιόν επιθυμεί η συμφωνία του Αυγούστου «να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, βασισμένη σε μια δίκαιη αξιολόγηση».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στους όρους της συμφωνίας του Αυγούστου» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε, συμπληρώνοντας πως η Επιτροπή εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος.

 

Ουσιαστική πρόοδο στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και πνεύμα συνεργασίας των ελληνικών αρχών διαπίστωσε από την πλευρά του ο  Ιταλός ευρωβουλευτής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι εκ μέρους της ομάδας εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου, κρίνοντας   κρίσιμο να ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση, για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.  Εκτίμησε πως υπάρχει  συναντίληψη Ελλάδας και ευρωπαϊκών θεσμών στο δημοσιονομικό κενό». Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε τονίσει ότι «μια έγκαιρη συμφωνία για το χρέος ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα», κατά την επαφή που είχε με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου.

 

Συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες

 

Γ. Δραγασάκης: Όριό μας η συμφωνία - Δεν θα κάνουμε τίποτα που να καταστρέφει τη δυνατότητα ανάπτυξης της χώρας 

«Όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε και δεν θα κάνουμε τίποτα να καταστρέψουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης της χώρας«, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των θεσμών, γεγονός που δημιουργεί εμπόδια στην πορεία της αξιολόγησης. 

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, είπε ότι η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο και πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Απρίλιο τότε θα έχει ολοκληρωθεί το δημοσιονομικό μέρος του μνημονίου. Επιπλέον ανέφερε ότι πρέπει φέτος να νομοθετηθούν μέτρα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν ως το 2018, ενώ τόνισε ότι παραμένει «αγκάθι» το πλεόνασμα 3,5% που πρέπει να πετύχει η χώρα, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί η πορεία της ανάπτυξης και η μείωση του χρέους. Παράλληλα, σημείωσε ότι αν βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ τότε «θα μπορούμε να ελαφρύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση».

Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα οπλοστάσιο αναπτυξιακών μέτρων το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου προκειμένου να μπει η οικονομία σε θετική τροχιά.

Για το ασφαλιστικό, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις, ωστόσο θα υπάρξουν αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Επισήμανε ότι το ασφαλιστικό έχει πολλά καθεστώτα γι" αυτό και θα τεθούν ενιαίοι κανόνες για όλους ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα.

Για τα «κόκκινα» δάνεια και την πρώτη κατοικία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι είναι τεράστιο θέμα τόσο για τους πολίτες όσο και για τις τράπεζες, ωστόσο τόνισε ότι έχουν δηλώσει στους θεσμούς ότι δεν πρέπει να συνδεθούν τα «κόκκινα» δάνεια με την πρώτη κατοικία.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)