to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κάτοικοι της Ελληνορώσων αντιδρούν στην τσιμεντοποίηση κοινόχρηστου χώρου πρασίνου

Απαξιώθηκε η προ 3 ετών απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. με νεότερη αίτηση της προς τον Δήμο Αθηναίων εμμένει στη θέση της και ζητά “να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο ώστε να καταστεί οικοδομήσιμο το ακίνητο”


Η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Ελληνορώσων αντιδρά στην απόφαση του Δήμου Αθηναίων για την άρση απαλλοτρίωσης σε ιδιοκτησία κειμένη μεταξύ των οδών Γρ. Ξενοπούλου, Ερ. Εμπράρ και Δ. Καμπούρογλου, έκτασης 1.160 τ.μ. περίπου, η οποία έχει προ ετών (αρχικά το 1981 και εν συνεχεία το 2006 και το 2020) χαρακτηριστεί (και επαναχαρακτηριστεί) ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και όμορων περιοχών. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά την πρώτη ανοιχτή συντονιστική συνέλευσή τους την Τετάρτη 4/10 με τη συμμετοχή δεκάδων περιοίκων, «ακόμη και προεκλογικά γίναμε μάρτυρες της χωρίς προσχήματα στάσης της απερχόμενης δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων που στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (28/8) έφερε - ψηφίστηκε (μετά από μια παρωδία συζήτησης του θέματος διάρκειας ούτε τριών λεπτών!) από τους 28 παρόντες δημοτικούς συμβούλους το ζήτημα της άρσης απαλλοτρίωσης».

«Έτσι, ενώ κάθε τ.μ. κοινόχρηστου χώρου είναι ζωτικό για την πόλη και τους κατοίκους της και όχι για τα επιχειρηματικά σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε., απαξιώθηκε η προ 3 ετών απόφαση (210/13-04-2020) των 39 δημοτικών συμβούλων (επανυποβολή της απαλλοτρίωσης). Ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. με την από 17/05/2023 νεότερη αίτηση της προς τον Δήμο Αθηναίων εμμένει στη θέση της και ζητά “να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο ώστε να καταστεί οικοδομήσιμο το ακίνητο”, είναι πλέον ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με οποιαδήποτε πρόταση του Δήμου για εξαγορά της ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, αφού δεν το δέχτηκε προ τριετίας (μετά την απόφαση 210/13-04-2020) και την εγγραφή σε κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου ποσού μεγαλύτερου κατά 500.000 ευρώ περίπου, σε σχέση με του 2023.

Ταυτόχρονα απαξιώθηκε από τη δημοτική αρχή η τεκμηρίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου για την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης, την οποία ορθά είχε αποδεχθεί το 2020 ότι “…θετική θα είναι η συμβολή του ως νησίδα πρασίνου στην αναχαίτιση των επιπτώσεων από τους υψηλούς συγκοινωνιακούς ατμοσφαιρικούς ρύπους της ήδη βεβαρημένης περιβαλλοντικά, παρακείμενης Λεωφόρου Μεσογείων… Τυχόν αποχαρακτηρισμός θα καταστήσει δυνατή την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων ωφέλιμης επιφάνειας 3.023,15 τ.μ… Θα διακοπεί η διαμπερότητα του χώρου και κυρίως θα στερηθεί η τριγωνική χαρακτηρισμένη έκταση πρασίνου το μεγαλύτερο τμήμα της και… κρίνεται σκόπιμη η εξασφάλιση του εξεταζόμενου χώρου”. Όταν όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει (και λόγω της κλιματικής αλλαγής, των πυρκαγιών κ.λπ.), την τεράστια σημασία των χώρων πρασίνου και σε επίπεδο γειτονιάς (επικοινωνία, αναψυχή, πολιτιστική δημιουργία, καταφυγή σε περίπτωση φωτιάς, σεισμού κ.λπ.) είναι απαράδεκτο να χάνονται οι τελευταίοι χαρακτηρισμένοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου» αναφέρει η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Ελληνορώσων.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση κάνει λόγο για φανερές ευθύνες της δημοτικής αρχής, της Περιφέρειας αλλά και της εκάστοτε κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ότι δεν μερίμνησαν:

• Να προωθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις επί το ευμενέστερον και όχι επί το δυσμενέστερον για το περιβάλλον και την πόλη.

• Να οριστικοποιηθεί η απαλλοτρίωση του ζωτικού για την περιοχή χώρου και να διατεθούν οι αναγκαίοι προς τούτο πόροι.

• Να ενταχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ (νυν ΥΠΕΝ), στη μελέτη για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (όπως προέβλεπε και η αρχική μελέτη του ΕΜΠ το 1999) ο ακριβώς απέναντι χώρος (19 περίπου στρεμ.) του Στρατοπέδου Μιχ. Πλέσσα με χρήση πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων, αντί να νοικιαστεί από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) στη ΔΕΗ για 50 χρόνια, όπου θα κατασκευαστεί μεγαθήριο των κεντρικών υπηρεσιών της, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη περιοχή.

Η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων έκανε προσπάθειες να ενημερώσει τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις, όπως και τους κατοίκους και συλλογικότητες της περιοχής. Στη δεύτερη ανοιχτή συντονιστική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11/10 αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής που θα κλιμακώσει τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Επίσης, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα από νομικούς και μηχανικούς κ.λπ. που θα επεξεργαστούν τα στοιχεία της υπόθεσης και θα παραστούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας με αίτημα την ανάκληση της απόφασης. Οι κάτοικοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα 23/10, ώστε η συνέλευσή τους να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για άμεσες παρεμβάσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)