to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 31.07.2014

Κοινωνία

Καθαρίστριες νοσοκομείου Τρικάλων: Αφού ο εργολάβος τις άφησε απλήρωτες για μήνες, τώρα τις απολύει

Μετά από την χθεσινή διαμαρτυρία των απλήρωτων επί 6 μήνες καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων, η ιδιωτική εταιρεία άρχισε να ενημερώνει τις 38 καθαρίστριες του Νοσοκομείου ότι τίθενται σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας, ενώ 4 από αυτές που ήταν να αναλάβουν την μεσημεριανή βάρδια, βρέθηκαν να αντικαθίστανται από άλλες καθαρίστριες.


Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr στην αντίδραση τους για την εξέλιξη αυτή, από πλευράς της ιδιωτικής εταιρείας, δηλώθηκε στις καθαρίστριες ότι δεν μπορούν να εργαστούν και σε 10 μέρες θα τις κοινοποιηθεί έγγραφο απόλυσης.

Αμέσως επικράτησε αναστάτωση, στο Νοσοκομείο έσπευσαν για συμπαράσταση στις καθαρίστριες και πολίτες, ενώ για τις εξελίξεις ενημερώθηκε και η Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έσπευσε στο Νοσοκομείο Τρικάλων για να ενημερωθεί από κοντά επί της υποθέσεως.

Ο εργολάβος από την πλευρά του, επικαλείται οικονομικό αδιέξοδο λόγω οφειλής από πλευράς του Νοσοκομείου, ενώ η τωρινή διοίκηση, προσπαθεί να βρει το κονδύλι της οφειλής, δηλώνοντας …αισιόδοξη ότι αυτό θα επιτευχθεί. (trikalanews.gr)

ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Για άλλη μια φορά  ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει με εργολαβία το έργο της καθαριότητας του Νοσοκομείου αφήνει απλήρωτους τους εργαζομένους  επί μήνες εξαθλιώνοντας τους  στο βωμό της κερδοσκοπίας.

Άτομα που εργάζονται καθημερινά σε ιδιαίτερα κακές και επικίνδυνες συνθήκες δεν πληρώνονται ούτε καν τον μισθό πείνας με τον οποίο είχαν συμφωνήσει για να καλύψουν στοιχειωδώς τις βιοποριστικές τους ανάγκες.

Με τον φόβο και την απειλή της απόλυσης δεν διεκδικούσαν μέχρι τώρα τα αναφαίρετα δικαιώματα τους, όπως είναι αυτό της πληρωμής της εργασίας τους με αποτέλεσμα η στυγνή εκμετάλλευση να παρατείνεται.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι παρασιτικός .

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαραστέκεται σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό των καθαριστριών και απαιτεί την καταβολή και εξόφληση των δεδουλευμένων των καθαριστριών.

Θα καταργήσει στην πράξη το σύγχρονο καθεστώς εκμετάλλευσης των εργαζόμενων θέτοντας ξανά ως βάση την σταθερή και αξιοπρεπή εργασία ως πρωταρχικό σκοπό.

ΜΕΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – Ο εμπαιγμός μεγαλοεργολάβων στις απλήρωτες καθαρίστριες του ΓΝΤ  δεν θα περάσει!

Η Συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ Τρικάλων καταδικάζει τον εμπαιγμό των απλήρωτων εδώ και μήνες καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων από τον ιδιώτη εργολάβο καθαριότητας.

Η προσπάθεια φίμωσης όσο και τρομοκράτησης των απλήρωτων εργαζομένων στην καθαριότητα του ΓΝΤ θα πέσουν στο κενό

Η καταστροφική πολιτική των μνημονίων, που εφαρμόζεται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με την αλλαγή και την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων  απαξιώνοντας την εργασία έχει μετατρέψει τον ευαίσθητο χώρο της υγείας σε κέντρο παρασιτικού πλουτισμού μεγαλοεργολάβων.

Όταν η εργασία μετατρέπεται σε απασχόληση και η απασχόληση μετατρέπεται σε σύγχρονο δουλεμπόριο χωρίς εργασιακά δικαιώματα με μισθό που δεν αρκεί ούτε για τις στοιχειώδης βιοποριστικές ανάγκες η αντίσταση των εργαζομένων είναι απόλυτα επιβεβλημένη.

Η Συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ Τρικάλων δεν συμπαραστέκεται απλά στον δίκαιο του αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων αλλά είναι εκείνη η δύναμη που μαζί με τους εργαζόμενους και τους ανέργους του Νομού Τρικάλων θα ανατρέψει αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές όσο και αυτούς που τις υπηρετούν!

Οι καθαρίστριες του Νοσοκομείου Τρικάλων έχουν δίκιο και θα νικήσουν !

Εργαζόμενες-εργαζόμενοι Ιδιωτικοί υπάλληλοι,

Για Τρίτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι καθαρίστριες του Νοσοκομείου Τρικάλων, οι οποίες είναι 5 μήνες απλήρωτες και από πάνω δέχονται απειλές για απολύσεις!

Στο πλαίσιο  της διεκδίκησης τους έγινε σήμερα το πρωί, Τετάρτη 30/7, καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και ορίστηκε εργατική διαφορά για την Παρασκευή1/8/2014.

Μετά την καταγγελία και επιστρέφοντας στη δουλειά τους βρέθηκαν μπροστά σε απειλές για απολύσεις από την προϊσταμένη του συνεργείου καθαρισμού, σε αλλαγές στη βάρδια τους, σε υποχρεωτικά ρεπό και υποχρεωτικές άδειες, σε μια προσπάθεια της εργοδοσίας να τις τρομοκρατήσει, να τις διασπάσει και να κάμψει τον αγώνα τους.

Μάλιστα, η εργοδοσία προσέλαβε 4 καινούργιες καθαρίστριες για να αντικαταστήσουν όσες επιμένουν να διεκδικούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους.

Μέλη της Διοίκησης του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ζήτησαν τον άμεση παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας και τον επιτόπιο έλεγχο.

Οι Επιθεωρητές πήγαν πράγματι στο Νοσοκομείο και κατέγραψαν όλα όσα κατήγγειλαν οι καθαρίστριες που βρισκόταν εκεί και είχαν βάρδια. Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στον Διοικητή του Νοσοκομείου από τον οποίο ζητήθηκε δέσμευση για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεων τους καθώς και δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψει τις απολύσεις.

Η απάντηση του Διοικητή του Νοσοκομείου δεν ήταν σαφής και κατηγορηματική.

Ο αγώνας των καθαριστριών είναι πέρα για πέρα δίκαιος όπως δίκαια είναι και τα αιτήματά τους. Ο αγώνας αυτός τώρα πρέπει να κλιμακωθεί, να στηριχτεί μαζικά από όλους μας για να καταστεί νικηφόρος!

Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και να στηρίξουμε τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες οι οποίες έχουν απέναντί τους:

  • ολόκληρη την αντεργατική νομοθεσία των μνημονιακών κυβερνήσεων και ακόμα πιο πίσω
  • τις απαιτήσεις της Τρόικας και των δανειστών-τοκογλύφων
  • την ασυδοσία της εργοδοσίας η οποία κρύβεται πίσω από την αντεργατική νομοθεσία, και έχει την στήριξη κυβερνητικών παραγόντων, πολιτικών προσώπων φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση, του ίδιου του διοικητή του Νοσοκομείου
  • την στάση του Πόντιου Πιλάτου που τηρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες όταν δεν κωφεύουν

Καλούμε την εργατική τάξη των Τρικάλων την Πέμπτη 31/7/2014 στις 9 η ώρα το πρωί, στην είσοδο του Νοσοκομείου Τρικάλων, στο πλευρό των καθαριστριών!

Η απλήρωτη εργασία, οι απειλές και οι εκβιασμοί, οι απολύσεις δεν θα περάσουν!

Διεκδικούμαι αποφασιστικά:

  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ημερομισθίων των καθαριστριών
  • Να σταματήσουν οι απειλές, οι εκφοβισμοί και η τρομοκρατία της εργοδοσίας
  • Να μην γίνει καμία απόλυση, να επαναπροσληφθεί η απολυμένη πριν από το Πάσχα καθαρίστρια που δεν υπέγραψε παράνομα χαρτιά

Τρίκαλα, 30/7/2014

το ΔΣ του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)