to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:02 | 03.09.2013

Κοινωνία

Κατεχόμενη ζώνη η Θεσσαλονίκη εν όψει ΔΕΘ

Αντί γιορτή… φρούριο! Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις των φορέων ότι η Διεθνής Εκθεση πρέπει να είναι μια γιορτή για τον κόσμο και την πόλη, η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζει πάλι δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με ελικόπτερα, κινητούς φραγμούς, όχημα καταστολής με νερό και περίπου 4,5 χιλιάδες αστυνομικούς σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης.


Την ίδια στιγμή, οι σχετικές «διαρροές» της αστυνομίας στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος φόβου και αποθάρρυνσης των χιλιάδων διαδηλωτών απ’ όλη την Ελλάδα που αναμένεται να φτάσουν στην πόλη.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του γενικού αστυνομικού διευθυντή, υποστρατήγου Τρύφωνα Κούκιου, για πιο «ήπια μέτρα», κατά την επιθυμία των φορέων, δεν πέρασε στους σκληροπυρηνικούς επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κι έτσι οι πολίτες θα βρεθούν στο ίδιο έργο θεατές για μια ακόμη χρονιά…

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας θα παραταχθούν γύρω από τη ΔΕΘ, ενώ φέτος πρώτη φορά στην… «καυτή ζώνη» μπαίνει και η ΕΤ3, το κτίριο της οποίας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και αποτελεί ένα από τα σημεία όπου θα καταλήξουν ορισμένα μπλοκ διαδηλωτών. Τα μέτρα ισχύουν από αύριο και θα κορυφωθούν το Σάββατο με την άφιξη του πρωθυπουργού και των υπουργών. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος:

- Θα εκκενωθεί από σταθμευμένα αυτοκίνητα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

- Ερχονται και τα δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., αντί ενός, όπως συνέβη άλλες χρονιές.

- Ελλείψει δημοτικής αστυνομίας, έρχονται 140 τροχονόμοι από άλλες πόλεις, εκ των οποίων 40 δικυκλιστές και 80 πεζοί, με αποκλειστικό καθήκον να μοιράζουν κλήσεις και να απομακρύνουν Ι.Χ. που θα σταθμεύουν παράνομα στο ιστορικό κέντρο.

Οι γνωστές πορείες που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις παραγωγικές τάξεις, τους φορείς και τις συλλογικότητες και ο αναμενόμενα μεγαλύτερος αριθμός των διαδηλωτών προβληματίζουν την αστυνομία. Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 6 μ.μ. το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Αριστοτέλους, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΔΟΘ και ΕΚΘ όρισαν τη δική τους συγκέντρωση ίδια ώρα στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στην πλατεία Αγίας Σοφίας αναμένεται να συγκεντρωθούν κάτοικοι και επιτροπές αγώνα από τη Χαλκιδική, που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Κατερίνα Μπύρου

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

* * *

Διαβάστε σχετικά:

Στις 7 Σεπτέμβρη πάμε ΔΕΘ!

tags: ΔΕΘ 2013

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)