to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 01.10.2015

Κοινωνία

Κατάληψη Νοταρά 26: Η αλληλεγγύη έχει στέγη! - Ρεπορτάζ του left.gr

“Για να γίνει η οδύσσεια των προσφύγων προς την επιβίωση ένα ταξίδι της ανθρωπότητας για την ελευθερία”, γράφει πολύ εύγλωττα σε ανακοίνωσή της η κατάληψη στέγης για πρόσφυγες και μετανάστες στην οδό Νοταρά στα Εξάρχεια.


Ρεπορτάζ: Γιαννόπουλος Τάσος, Γκρέζιου Βασιλική

Φωτογραφίες: Μπαλαγιάννης Κων/νος

Η ταλαιπωρία χιλιάδων προσφύγων συνεχίζεται, στην οδύσσεια επιβίωσης μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια των πολεμικών συγκρούσεων από τη μία και της δειλής Ευρώπης-Φρούριο από την άλλη. Άνθρωποι με μικρά παιδιά βρίσκονται στο δρόμο περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα προς τη βόρεια Ευρώπη.

Σε μία από τις εκατοντάδες κινήσεις αλληλεγγύης, που πραγματώνουν το σύνθημα «refugees welcome», με πρωτοβουλία διαφόρων συλλογικοτήτων και ομάδων, ένα εγκαταλελειμμένο δημόσιο κτήριο του ΕΤΕΑΜ στην οδό Νοταρά 26 στα Εξάρχεια, μετατράπηκε σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με σκοπό την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους.

Μέχρι στιγμής φιλοξενούνται στο χώρο 13 άτομα ενώ διαμορφώνονται συνεχώς οι χώροι και οι υποδομές για μια ολοκληρωμένη φιλοξενία τουλάχιστον 100 ατόμων. Το αυτοοργανωμένο εγχείρημα δεν δέχεται χρηματοδότηση από κάποιο φορέα (σημειωτέον ότι το Σάββατο 3/10 θα πραγματοποιηθεί πάρτι οικονομικής ενίσχυσης στη Νομική Σχολή) ενώ οι όποιες υποδομές έχουν  σχηματιστεί μέχρι στιγμής (ιατρείο, κρεβάτια, κουζίνα, κ.λ.π.) βασίζονται αποκλειστικά στις προσπάθειες των αλληλέγγυων.  

Καθημερινά κλιμάκιο της συνέλευσης συνοδευόμενο από έναν ιατρό μεταβαίνει στην πλατεία Βικτωρίας όπου επικοινωνεί με τους πρόσφυγες και τους ενημερώνει για το εγχείρημα. Προτεραιότητα δίνεται στις πιο ευπαθείς ομάδες όπως οικογένειες με μικρά παιδιά και αρρώστους. Όπως ενημερώνουν οι αλληλέγγυοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, πολλοί πρόσφυγες παραμένουν στην πλατεία είτε λόγω της πίεσης των διακινητών που υπόσχονται γρήγορη μεταφορά στα σύνορα, είτε λόγω του φόβου του εγκλεισμού τους σε κάποιο κέντρο, όπως αυτό της Αμυγδαλέζας.

Αποφασιστικό ρόλο για τον συντονισμό του εγχειρήματος έχει η συνέλευση της κατάληψης η οποία μέχρι στιγμής αριθμεί στα 150 άτομα. Στόχος της κατάληψης πέρα από την κάλυψη βασικών αναγκών, είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού και ασφαλούς χώρου όπου πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούν να συμμετέχουν, να ενημερώνονται να απασχολούνται και να αυτοοργανώνονται.

Ο χώρος του ιατρείου

Συλλογή ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης

Η κουζίνα

Στους πίνακες γράφονται καθημερινά οι ανάγκες και οι εργασίες 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Καθημερινά αναρτώνται στη σελίδα της κατάληψης οι ανάγκες σε τρόφιμα και υλικά. Ο καθένας και η καθεμία είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει είτε με την παροχή υλικών αγαθών είτε με την φυσική του παρουσία.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)