to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κατακραυγή για την «κλοπή» γυμνών φωτογραφιών σταρ

Κανείς ακόμα δεν ξέρει ποιος, πώς και από πού εξασφάλισε τις προσωπικές στιγμές τους και τις ανέβασε στο Ιντερνετ. Εκπρόσωπος της Τζένιφερ Λόρενς δήλωσε ότι η 24χρονη ηθοποιός σκέφτεται να καταφύγει στη Δικαιοσύνη.


«Αν κάνετε κλικ και δείτε τις γυμνές φωτογραφίες της Τζένιφερ Λόρενς, παίρνετε κι εσείς μέρος σε αυτή την κακοποίηση». Οξύς κι επιθετικός ο τίτλος του χθεσινού εντιτόριαλ της «Γκάρντιαν», πρώτου σε αναγνωσιμότητα στο σάιτ της βρετανικής εφημερίδας. Το κείμενο ξεκινούσε και τελείωνε επισημαίνοντας πως ανεξάρτητα από τον ανεκδιήγητο χάκερ, αξιοθρήνητοι είναι κι όσοι επιδιώκουν να δουν υλικό κλεμμένο από την προσωπική ζωή οποιουδήποτε.

Η 24χρονη Αμερικανή ηθοποιός είναι μία από τις περίπου 100 διάσημες γυναίκες (από τη Ριάνα, τη Γουινόνα Ράιντερ, την Αβρίλ Λαβίν και την Τζένι Μακ Κάρθι ώς την Κέιτ Απτον, τη Σελένα Γκόμεζ και την Κιμ Καρντάσιαν) που έπεσαν θύμα ενός (;) χάκερ κι είδαν τις πιο προσωπικές τους φωτογραφίες κρεμασμένες στα «μανταλάκια» του Ιντερνετ. Ολα ξεκίνησαν την Κυριακή, όταν κάποιος δημοσίευσε σε ένα chatroom μια λίστα γυναικών από τις οποίες είχε κλέψει προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο. Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας έπαθαν πανικό. Κάποια θύματα έσπευσαν να ισχυριστούν ότι όλα είναι πλαστά (όπως η τραγουδίστρια Βικτόρια Τζάστις). Αλλες είπαν πως ό,τι υπήρχε έχει διαγραφεί. Και μερικές λούφαξαν εισπράττοντας τη βία της εισβολής στην κρεβατοκάμαρά τους.

Κι ενώ η Apple, στην οποία κάποιοι βιάστηκαν να καταλογίσουν την «ηλεκτρονική» ήττα, κρατούσε ώς χθες αργά σιγήν ιχθύος και διεξήγε τη δική της έρευνα, οι ειδικοί επιμένουν πως το ευάλωτο σημείο στην πρωτοφανή αυτή διαρροή δεν έχει εντοπιστεί ακόμα. Σε κάθε περίπτωση ισχυρό πλήγμα δέχεται το iCloud (κοινή όπως φαίνεται πηγή των φωτογραφιών) καθώς αποδεικνύεται πόσο επισφαλής είναι η αποθήκευση αρχείων μακριά από τις συσκευές.

Η υπηρεσία iCloud της Apple χρησιμοποιείται από τους χρήστες των κινητών iPhone για να αποθηκεύουν ρυθμίσεις, αρχεία και κυρίως φωτογραφίες. Ως γνωστόν τα σύγχρονα smartphones δεν έχουν αρκετή χωρητικότητα για να χωρέσουν τη μανία μας με φωτογραφίες και βίντεο. Ετσι όσοι έχουν κινητά Apple αποθηκεύουν στο iCloud, όσοι χρησιμοποιούν το Android της Google έχουν την αντίστοιχη υπηρεσία Google+, ενώ για τα Windows Phone της Microsoft υπάρχει το OneDrive.

Εάν κάποιος έχει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον κωδικό πρόσβασης ενός χρήστη για την υπηρεσία iCloud (και τις λοιπές), τότε μπορεί να συνδεθεί με τον λογαριασμό και να κατεβάσει οτιδήποτε υπάρχει αποθηκευμένο. Ο μόνος τρόπος να μπλοκάρεις την είσοδο κάποιου στο iCloud σου, είναι ενεργοποιώντας το «two-factor authentication» (2FA). Είναι ένας ακόμα έλεγχος ασφαλείας, που στέλνει έναν κωδικό στο κινητό σου πριν σου επιτρέψει την είσοδο. Συγκριτικά λίγοι χρήστες επιστρατεύουν το 2FA για λόγους εξοικονόμησης χρόνου κι επειδή το θεωρούν δύσχρηστο.

«Επίσης οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πως, ακόμα κι όταν πετούν αρχεία τους, δεν σημαίνει πάντα ότι αυτά διαγράφονται», σημειώνουν εξπέρ του είδους στην «Γκάρντιαν». Ισως γι' αυτό και η ηθοποιός Mary E Winstead (μεταξύ των θυμάτων) έγραψε σε ένα τουίτ: «Γνωρίζοντας ότι αυτές οι φωτογραφίες έχουν διαγραφεί εδώ και πολύ καιρό, καταλαβαίνω πόσο χρόνο δαπάνησε ο χάκερ για να καταφέρει να τις αποκτήσει». Σε άλλο τουίτ της διευκρίνισε ότι πρόκειται για παλιές φωτογραφίες που τράβηξε με τον σύζυγό της.

Μια πρόχειρη αποτίμηση της κατάστασης, πάντως, δείχνει ως πιθανότερη δίοδο τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες. Για την ακρίβεια -σύμφωνα με την «Γκάρντιαν»- ο χάκερ εισέβαλε όχι σπάζοντας τους κωδικούς, αλλά μπαίνοντας στους λογαριασμούς τους μέσω της ερώτησης «Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης;».

Ανεξάρτητα από το πού θα αναζητήσουν περαιτέρω προστασία οι εταιρείες κινητών τηλεφώνων και υπηρεσιών, εξετάζεται από χθες η πιθανότητα να διωχθούν ποινικά -εκτός φυσικά από τον χάκερ- κι όλοι όσοι βλέπουν και μοιράζονται το κλεμμένο υλικό. Δεν μπορεί κανείς περίεργος να «οπλίζει» το χέρι του κάθε διεστραμμένου. Δεν μπορεί να αποτελεί πια επιχείρημα η φράση: «Αφού βρέθηκα μπροστά στην κλειδαρότρυπα γιατί να μην κρυφοκοιτάξω;» Οι διάσημοι είναι όντως πιο ευάλωτοι στην προστασία των προσωπικών τους στιγμών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αντέχει κανείς να διαπιστώνει ότι η διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής είναι μια ψευδαίσθηση.

Ματούλα Κουστένη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)