to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:33 | 08.04.2023

Διεθνή

Καταδικάζει ο Ιρακινός πρόεδρος τον βομβαρδισμό της Τουρκίας στην αυτόνομης κουρδική περιοχή

Ο Τουρκικός στρατός, βομβάρδισε την Παρασκευή κατά του πολιτικού αεροδρομίου της Σουλαϊμανίγια, με τον πρόεδρο του Ιράκ να τονίζει πως τέτοιες ενέργειες «δεν έχουν καμία νομική δικαιολογία»


Ο πρόεδρος του Ιράκ Αμπντέλ Λατίφ Ρασίντ καταδίκασε το Σάββατο την Τουρκία για τον βομβαρδισμό περιοχής κοντά στο αεροδρόμιο της Σουλαϊμανίγια στην αυτόνομη κουρδική περιοχή, που αποτελεί σημείο έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της περιοχής του Κουρδιστάν συνεχίζονται, με τελευταία τον βομβαρδισμό (την Παρασκευή) εναντίον του πολιτικού αεροδρομίου της Σουλαϊμανίγια», ανέφερε ο Ρασίντ σε ανακοίνωσή του.

Ο Ρασίντ, ο οποίος είναι και ο ίδιος Κούρδος από τη Σουλαϊμανίγια, δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων δεν έχουν «καμία νομική δικαιολογία» και χρησιμεύουν μόνο για να «τρομοκρατήσουν τους πολίτες με το πρόσχημα ότι εχθρικές δυνάμεις βρίσκονται στο Ιράκ».

Επικοινωνώντας με το AFP, πηγή του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στους βομβαρδισμούς της Παρασκευής λέγοντας ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν ανέλαβαν καμία τέτοια δραστηριότητα».

Ο βομβαρδισμός της Παρασκευής προκάλεσε μια μικρή πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, ανέφερε ανακοίνωση της ασφάλειας του αεροδρομίου.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να απομακρύνει την ανταρτική ομάδα του PKK με αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να τους στοχοποιήσει.

Τη Δευτέρα, η Άγκυρα διέκοψε τις πτήσεις από και προς τη Σουλεϊμανίγια τουλάχιστον μέχρι τις 3 Ιουλίου, κατηγορώντας την αυξημένη δραστηριότητα του PKK μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τότε ότι οι δραστηριότητες του PKK συνιστούν "απειλή" για την ασφάλεια των αερομεταφορών.

Στις αρχές Μαρτίου, μια τουρκική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο βόρειο Ιράκ σκότωσε δύο μαχητές Γιαζίντι που συνδέονται με το PKK, λίγες ημέρες μετά από παρόμοια επίθεση που σκότωσε άλλους τρεις μαχητές.

Πηγή: AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)