to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καταδικάστηκε εργαζόμενος της «Ελληνικός Χρυσός» για πρόκληση σωματικής βλάβης σε κατοίκους που αντιδρούσαν στην εξόρυξη

Στις 8 Απριλίου του 2013, στη Μ. Παναγιά της ΒΑ Χαλκιδικής, εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός «σε εντεταλμένη υπηρεσία» επιτέθηκαν σε μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού που ήθελαν να προσεγγίσουν τους δημοσιογράφους, προσκεκλημένους από την εταιρεία για ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να τους καταθέσουν υπόμνημα με τις θέσεις τους -Σήμερα έγινε η πρώτη δίκη που αφορά την υπόθεση εκείνη, που έχει μείνει στο μυαλό των κατοίκων ως μια μέρα που οι εργαζόμενοι δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο στην υπεράσπιση του εργοδότη τους, χτύπησαν και προκάλεσαν υλικές ζημιές στα αμάξια κατοίκων που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού


Τριάμισι χρόνια πέρασαν από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 8 Απριλίου του 2013 στην Μ. Παναγιά της ΒΑ Χαλκιδικής όταν εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός «σε εντεταλμένη υπηρεσία» επιτέθηκαν σε μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού που ήθελαν να προσεγγίσουν τους δημοσιογράφους, προσκεκλημένους από την εταιρεία για ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να τους καταθέσουν υπόμνημα με τις θέσεις τους. 

 

Σήμερα έγινε λοιπόν η πρώτη δίκη που αφορά την υπόθεση εκείνη που έχει μείνει στο μυαλό των κατοίκων ως μια μέρα που οι εργαζόμενοι δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο στην υπεράσπιση του εργοδότη τους, χτύπησαν και προκάλεσαν υλικές ζημιές στα αμάξια κατοίκων που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού. Το επεισόδιο αυτό ήταν ένα από τα πολλά που αποδείκνυε πως η εταιρεία κατάφερε να εδραιώσει τον κοινωνικό διχασμό εξασφαλίζοντας ως ανταμοιβή θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία της Μ. Παναγίας.

Στη σημερινή δίκη κατηγορούμενοι ήταν 4 εργαζόμενοι της εταιρείας που συμμετείχαν στα επεισόδια μετά από μηνύσεις για πρόκληση σωματικής βλάβης και φθορά ξένης περιουσίας. Τελικά οι τρεις εκ των τεσσάρων δεν δικάστηκαν λόγω παραγραφής του αδικήματος ενώ ο τέταρος κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης με ποινή κάθειρξης 4 μηνών με αναστολή. 
 

Όπως αναφέρει η επιτροπή αγώνα Μ. Παναγιάς για τα γεγονότα «στις 8 του Απρίλη 2013 όπου δεκάδες μεταλλωρύχοι σε εντεταλμένη υπηρεσία μαζεύτηκαν από νωρίς το απόγευμα εκείνης της ημέρας στον κόμβο του χωριού. Εκεί, σε συνέργεια με την αστυνομία μας χτύπησαν, πετώντας μας πέτρες, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα ενώ παράλληλα πιο πέρα απέκλειαν αυτοκίνητα αλληλέγγυων που ήθελαν να προσεγγίσουν το σημείο. Σαν να μην έφτανε αυτό, αργά το απόγευμα και από παράπλευρους δρόμους που τους υπέδειξε η αστυνομία, μαζεύτηκαν στην πλατεία της Μ. Παναγίας (χοροστάσι), ένα πλήθος τραμπούκων ντόπιων και κοντοχωριανών με μεταλλευτική παιδεία, που κατά την επιστροφή μας στο χωριό μας προπηλάκισαν, μας έβρισαν, μας χτύπησαν και προκάλεσαν υλικές ζημιές. Δυο μέρες μετά στην Ιερισσό, θα εισβάλουν τα ΕΚΑΜ και ΜΑΤ για να συλλάβουν και να προφυλακίσουν δυο συναγωνιστές σκορπώντας τον τρόμο στο χωριό σε μια επίδειξη δύναμης και εξουσίας».

« Μπροστά στην παράνοια που βιώνουμε, εμείς θα συνεχίσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη ο ένας για τον άλλο» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους. Το παρόν στη δίκη έδωσαν και μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. 


 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)