to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κάνναβη για όλους;

Η κάνναβη σε ελεγχόμενες δόσεις μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως φάρμακο. Ασθενείς στη Γερμανία αγωνίζονται ώστε να μπορούν να αγοράζουν φύλλα κάνναβης χωρίς νομικές κυρώσεις.


Για πολλά χρόνια υπέφερε ένας 44χρονος Γερμανός εξαιτίας του συνδρόμου Τουρέτ, μιας νευροψυχιατρικής διαταραχής, η οποία συνοδεύεται από ισχυρούς πόνους. Για χρόνια έπαιρνε πολλά και ισχυρά φάρμακα. Ξεκίνησε σε ηλικία μόλις εφτά χρονών. Στα είκοσι δύο του χρόνια δοκίμασε για πρώτη φορά σε ένα πάρτι ένα τσιγάρο με κάνναβη. Από τότε δεν σταμάτησε να καπνίζει. Οι φαρμακευτικές της ιδιότητες ήταν οι μόνες που μπορούσαν να απαλύνουν τα συμπτώματα της ασθένειας.

Ο 44χρονος ήταν ο πρώτος ασθενής στη Γερμανία που έκανε χρήση κάνναβης και που αγωνίστηκε για το δικαίωμά του αυτό. Σήμερα με μια ειδική άδεια μπορεί να αγοράσει φύλλα μαριχουάνας από το φαρμακείο. Δίνει έως και εβδομήντα πέντε ευρώ για να αγοράσει ένα πακέτο με πέντε γραμμάρια, ενώ από τότε που άρχισε να καπνίζει κάνναβη δεν χρειάζεται πλέον άλλα φάρμακα.

Μια γνωστή, άγνωστη ουσία

Προϊόντα κάνναβης σε γερμανικό φαρμακείο

Προϊόντα κάνναβης σε γερμανικό φαρμακείο

Η κάνναβη είναι η απαγορευμένη ουσία που καταναλώνεται περισσότερο από κάθε άλλη στη Γερμανία. Αποτελείται κυρίως από κανναβιδιόλη και τετραϋδροκανναβινόλη αλλά και από άλλες 600 ουσίες που δεν είναι όλες γνωστές.

Είναι αποδεδειγμένο πάντως πως η κάνναβη έχει θετικά αποτελέσματα κυρίως στους χρόνιους πόνους. Ο γιατρός Φράνιο Γκροντενχέρμεν θεωρεί πως η κάνναβη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια πολύ μεγάλη γκάμα ασθενειών. Από ηπατίτιδα C μέχρι καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι πολέμιοι της κάνναβης

Η κάνναβη σαν φάρμακο

Η κάνναβη σαν φάρμακο

Οι πολέμιοι πάντως αυτής της πρακτικής αντιτείνουν ότι οι επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει ως σήμερα δεν επαρκούν, ενώ αναφορά γίνεται και στα αρνητικά συμπτώματα που προκαλεί η χρήση κάνναβης: από σπαστικούς πόνους μέχρι ανορεξία και ναυτία. Όμως εκεί τελειώνουν και τα περισσότερα επιχειρήματά τους, όπως λέει ο γιατρός Φράνιο Γκροντενχέρμεν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου γιατρού αυτή τη στιγμή εξετάζεται η χρησιμοποίηση ενός σπρέι με κάνναβη για καρκινοπαθείς.

Τι γίνεται όμως με την εξάρτηση; Ο Φράνιο Γκροντενχέρμεν υποστηρίζει ότι οι δόσεις αυξάνονται σταδιακά ώστε να αποφεύγονται οι μεγάλες ψυχολογικές συνέπειες. Έτσι έκανε και ο πρώτος Γερμανός ασθενής που χρησιμοποίησε κάνναβη. Σταδιακά έφθασε να χρησιμοποιεί πέντε γραμμάρια τη μέρα, ενώ δεν έχει αυξήσει την ημερήσια δόση του εδώ και αρκετά χρόνια. Ο γιατρός πάντως παραδέχεται ωστόσο ότι πάντα υπάρχει ο φόβος για έναν ορισμένο βαθμό εξάρτησης. Ωστόσο πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως όταν οι δόσεις είναι μικρές και ελεγχόμενες, τότε ο κίνδυνος περιορίζεται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)