to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:00 | 24.10.2014

Διεθνή

Κάμερον: Απαράδεκτο το αίτημα για επιπλέον 2,1 δισ. στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στο αίτημα της Κομισιόν για την καταβολή πρόσθετου ποσού ύψους 2,1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. χαρακτηρίζοντάς το «εντελώς απαράδεκτο».


«Δεν είναι αποδεκτό, είναι φρικτή συμπεριφορά», δήλωσε ο εμφανώς εξοργισμένος Κάμερον μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. «Δεν θα πληρώσω αυτόν τον λογαριασμό την 1η Δεκεμβρίου. Εάν ο κόσμος νομίζει ότι θα το κάνω, θα δει. Δεν πρόκειται να συμβεί», πρόσθεσε.

Ο Κάμερον έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Λονδίνο να κάνει μια πρόσθετη συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. μετά την αναθεώρηση των οικονομικών δεδομένων της χώρας του, τα οποία έδειξαν πως η Βρετανία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Η εφημερίδα Financial Times δημοσίευσε το έγγραφο, με το οποίο η Κομισιόν ζητεί από το Λονδίνο να καταβάλει επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ λόγω της καλύτερης πορείας της βρετανικής οικονομίας.

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν τέτοιες μεταβολές σε ετήσια βάση, αλλά το γεγονός ότι η Βρετανία καλείται να καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό από όλες τις άλλες χώρες προκάλεσε σάλο στη χώρα αυτή, ιδίως καθώς η Γαλλία —η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών για την πορεία της ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα— αντιθέτως θα δει την δική της συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περικόπτεται κατά περίπου 1 δισεκ. ευρώ.

Ο Σάιντ Καμάλ, ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τιμωρεί τη Βρετανία διότι έλαβε σκληρές αποφάσεις... και διότι έχει την πιο επιτυχημένη οικονομία στην ΕΕ, ενώ στην πραγματικότητα επιβραβεύει τη Γαλλία για το ότι η οικονομία της είναι αποτυχημένη».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ευρωφοβικού, ξενοφοβικού κόμματος UKIP, έσπευσε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε: «Η ΕΕ είναι σαν ένα διψασμένο βαμπίρ που πίνει το αίμα των φορολογούμενων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Φάρατζ, το κόμμα του οποίου το τελευταίο διάστημα σημειώνει αλλεπάλληλες εκλογικές επιτυχίες.

Σύμφωνα πάντως με τους Financial Times, τα ποσά που αναφέρονται στο έγγραφο δεν είναι «οριστικά ακόμη» καθώς υπόκεινται σε διαπραγμάτευση.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ είναι ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι έσπευσαν να υποβαθμίσουν το περιεχόμενο του εγγράφου, εκτιμώντας ότι έχει δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα εκ του μη όντος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και η Φινλανδία, είναι μια πλούσια χώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίθετα με τη Φινλανδία, καλείται να καταβάλει περισσότερα [για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ανεξαρτήτως της οικονομικής του ισχύος. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μην αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την Ε.Ε. ως ένα είδος απλής λογιστικής άσκησης».

Οι νέες εντάσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθούν σχεδιασμοί για την έξοδο από την κρίση την οποία αντιμετωπίζει η ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια, αλλά και εν μέσω των εντάσεων που προκαλεί το γεγονός πως η Κομισιόν εξετάζει τα εθνικά σχέδια προϋπολογισμών για το 2015 και για πρώτη φορά έχει τη δικαιοδοσία να τα απορρίψει και να ζητήσει να τροποποιηθούν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)