to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Καλή επιτυχία, κύριε Φαμπρ

Σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, με τις οικονομικές προκλήσεις και την προσφυγική κρίση να εισβάλλουν βίαια στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλώντας ακόμη και τη συνοχή του κοινωνικού ιστού σε πολλές χώρες, η αναγκαιότητα να χτιστούν γέφυρες, να ανοίξουν νέοι ορίζοντες και να οραματιστούμε ξανά το αύριο είναι κάτι περισσότερο από άμεση αναγκαιότητα.


Ο χώρος της τέχνης είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες δημιουργίας του νέου οραματισμού.

Πριν από έναν μήνα πολλοί έσπευσαν να χαρούν αυθόρμητα για την επιλογή του Γιαν Φαμπρ ως επικεφαλής του πιο σημαντικού πολιτιστικού θεσμού της χώρας, του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ο Γιαν Φαμπρ παρουσιάζοντας το όραμά του για το Φεστιβάλ έβαλε το πρώτο λιθαράκι για να χτίσει τη γέφυρα με το ουσιαστικό νόημα του πολιτισμού στη χώρα μας.

Άνοιγμα σε νέους χώρους αισθητικής και τέχνης όπως η λογοτεχνία, δημιουργία θεσμών που θα αγκαλιάσουν τους νέους καλλιτέχνες αλλά και άνοιγμα διαλόγου ανάμεσα σε επιστήμονες και καλλιτέχνες για να ξεπηδήσουν νέες ιδέες μέσα από τον προβληματισμό πάνω στα σημερινά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία.

Ο Βέλγος καλλιτέχνης δίνει έτσι διεθνή διάσταση στον θεσμό που για πολλά χρόνια στροβιλιζόταν στους ρυθμούς της ελληνικής παθογένειας.

Όπως ο ίδιος σημειώνει: "Χωρίς να είμαι αφελής, ελπίζω ότι η τέχνη μπορεί να πάει ένα βήμα πιο πέρα από την πολιτική. Η σκηνή διεγείρει την αλληλεγγύη, η τέχνη διερευνά την ουτοπία. Μακάρι ο φόβος πάντα να παραβιάζεται από την ελευθερία και η κρίση να οδηγεί πάντα στη δημιουργία".

Όμως το σημαντικότερο είναι ότι, όπως εξομολογήθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ο Γιαν Φαμπρ έχει στόχο στο κλείσιμο της θητείας του να περάσει τη σκυτάλη του Φεστιβάλ Αθηνών σε μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών.

Η λάμψη στην τέχνη δεν είναι το δάνειο της επωνυμίας των πρωταγωνιστών, αλλά το πλάτος και το βάθος της ελευθερίας να δημιουργήσουν οι καλλιτέχνες.

Γνωρίζοντας πάντα ότι το όραμα είναι μόνο το πρώτο βήμα και ότι η υλοποίησή του είναι η τεράστια πρόκληση, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε: "Καλή επιτυχία, κύριε Φαμπρ".

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)