to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:12 | 22.08.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Κ. Περιστέρη: Οικουμενικό μνημείο ο τάφος στην Αμφίπολη

Ο τάφος της Αμφίπολης δεν έχει συληθεί καθώς οι ογκώδεις πέτρες της εισόδου προστάτευσαν το μνημείο, είπε το πρωί της Παρασκευής η υπεύθυνη αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη που μίλησε πρώτη φορά για την ανασκαφή σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε το χώρο.



«Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος τάφος ούτε στην Ελλάδα, ούτε στα Βαλκάνια. Παλεύουμε για να γίνει σωστή δουλειά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος, ίσως και ένας μήνας. Σήμερα αφαιρούμε πέτρες, συντηρούμε και σκάβουμε. Δεν είμαστε πολλοί αλλά είμαστε καλοί. Είναι δικαίωση για μένα και την ομάδα μου», δήλωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα οικουμενικό μνημείο.

Το εννεαμελές κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού του κόμματος, βουλευτή Άννα Χατζησοφιά, δεν μπήκε στο μνημείο γιατί οι εργασίες βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο. Η συνάντηση με την Κ. Περιστέρη έγινε στην είσοδο του χώρου. Σημείωσε πως το λιοντάρι, ο περίβολος και οι Σφίγγες δείχνουν πως πρόκειται για ένα οικουμενικό μνημείο.

Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής ευρήματα, υπογράμμισε: "Ήδη έχουμε τα σκαλοπάτια, το δάπεδο και τον τοίχο σφράγισης, ο οποίος είναι πολύ στέρεος και πρέπει σιγά σιγά να τον αφαιρέσουμε και να βρούμε όλη την πρόσοψη. Οι Σφίγγες φαίνονται, η μία και το ένα μέρος της άλλης, γιατί έχουν αφαιρέσει κάποιες πέτρες στα ρωμαϊκά χρόνια και δεν μπόρεσαν να πάνε μακριά με έναν τέτοιο τοίχο σφράγισης".

Χθες Πέμπτη η Κ. Περιστέρη εξέδωσε δελτίο Τύπου με το οποίο ζητούσε ευγενικά από όλους να κάνουν υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή που πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα. Η υπηρεσία μας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής που διεξάγεται ήδη», καταλήγει η ανακοίνωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)