to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:12 | 02.11.2013

Διεθνή

Ιταλία: Επικρίσεις για τη μεταχείριση των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα μέσω θαλάσσης

Χιλιάδες μετανάστες φτάνουν στην Ιταλία, αλλά και πεθαίνουν στην προσπάθειά τους αυτή.


Οι δυσκολίες για τους μετανάστες από την Αφρική που ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι του διάπλου της Μεσογείου για να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τον πόλεμο και την καταπίεση δεν τελειώνουν μόλις τα πλοιάριά τους φτάσουν στις ακτές της Ιταλίας.

Αν καταφέρουν να φτάσουν στη στεριά, μπορεί να βρεθούν σε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής μεταναστών, την ώρα που οι ιταλικές αρχές έγιναν στόχος επικρίσεων τις τελευταίες εβδομάδες επειδή φέρονται να επέτρεψαν σε αξιωματούχους της Ερυθραίας να παρενοχλήσουν μετανάστες από το Κέρας της Αφρικής.

Διεθνείς οργανισμοί, όπως η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχουν ανακοινώσει ότι στην Ιταλία δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που χρειάζονται διεθνή προστασία.

Όμως, όπως έγινε επώδυνα ξεκάθαρο από τους θανάτους εκατοντάδων μεταναστών τον προηγούμενο μήνα, πολλοί από αυτούς δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν στη στεριά.

Αν αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν είναι ακόμη στη μέση του πελάγους, οι ψαράδες ενδέχεται να αποφύγουν να τους βοηθήσουν για το φόβο να κατηγορηθούν για συνέργεια σε παράνομη διακίνηση μεταναστών, ενώ κινδυνεύουν να δουν τις βάρκες τους να κατάσχονται.

Επιζώντες του χειρότερου ναυαγίου με μετανάστες στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία, αυτό που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα όπου περισσότεροι από 360 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, είπαν ότι πλοία που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση δεν τους βοήθησαν.

«Τους πλησίασαν δύο σκάφη, ένα από τα οποία πέρασε δίπλα από το πλοιάριο που τους μετέφερε οπότε είδε την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν», δήλωσε ο πατέρας Μούσιε Ζεράι, ένας ιερέας από τη Ρώμη, μεταφέροντας τα όσα του διηγήθηκαν μετανάστες που επέζησαν του ναυαγίου αυτού.

Οι μετανάστες που βρίσκονταν στο πλοιάριο που βούλιαζε, η πλειονότητα των οποίων κατάγονταν από την Ερυθραία, κάλεσαν σε βοήθεια τα κοντινά πλοία, όμως αυτά απομακρύνθηκαν, πρόσθεσε ο Ζεράι.

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις να αλλάξει ο μεταναστευτικός νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας είναι βαθιά διχασμένος όσον αφορά το θέμα αυτό.

«Πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για να εξακριβωθεί ποιοι επέβαιναν στα πλοία αυτά, αν ήταν ψαράδες ή ήταν το πολεμικό ναυτικό ή το λιμενικό που τους είδε και δεν έκανε τίποτα», υπογράμμισε ο Ζεράι.

Τα πλοία έπλεαν κοντά στο σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες περίπου στις 3 τα ξημερώματα και σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τις ακτές της Λαμπεντούζα. Τελικά οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων επενέβησαν τα ξημερώματα για να βοηθήσουν τους μετανάστες, όμως ήταν πλέον αργά, καθώς πολλοί εξ αυτών είχαν ήδη πνιγεί.

Ο Ζεράι κατήγγειλε ότι οι ιταλικές αρχές που εξετάζουν αν οι επιζώντες του ναυαγίου αυτού εισήλθαν στη χώρα παράνομα, δεν έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις καταγγελίες τους.

Μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα, στις 11 Οκτωβρίου σημειώθηκε νέο ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά της Μάλτας, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 38 άνθρωποι, αναγκάζοντας τις ιταλικές αρχές να αυξήσουν τις εναέριες και θαλάσσιες περιπολίες στην περιοχή για να αποτραπούν παρόμοια δυστυχήματα.

Ακόμη όμως και όταν πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού σπεύδουν να βοηθήσουν, οι μετανάστες ενδέχεται να μην είναι ασφαλείς, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Όπως ανέφερε σε άρθρο της την Πέμπτη, χρήματα και κοσμήματα αξίας μεγαλύτερης των 100.000 ευρώ κλάπηκαν από 95 Σύρους τους οποίους διέσωσαν ιταλοί ναύτες στις 25 Οκτωβρίου.

«Οι άνδρες του πολεμικού ναυτικού μάς έψαξαν και μας ανάγκασαν να περάσουμε από ανιχνευτή μέταλλων», αναφέρει η Λα Ρεπούμπλικα επικαλούμενη την καταγγελία στην αστυνομία ενός μετανάστη που δεν κατονομάζει. «Μας ζήτησαν να τους δώσουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα, τα οποία θα μας επιστρέφονταν μόλις αποβιβαζόμασταν», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Υπήρχε μια αριθμημένα σακούλα για κάθε έναν από εμάς. Όμως όταν αποβιβαστήκαμε, η σακούλα μου, όπως και πολλών άλλων, είχε ανοιχθεί και έλειπαν σχεδόν όλα τα χρήματα και κάποια χρυσά αντικείμενα», συνέχισε.

Συνολικά φέρονται να κλάπηκαν 3.000 με 5.000 δολάρια από κάθε μετανάστη καθώς και χρυσά δαχτυλίδια, βραχιόλια και περιδέραια. Αυτά τα ποσά πληρώνουν συνήθως οι μετανάστες στους διακινητές που τους μεταφέρουν στην Ευρώπη.

Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει διαψεύσει τις κατηγορίες αυτές. Ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική και πολιτική δικαιοσύνη ερευνούν τις καταγγελίες της Λα Ρεπούμπλικα, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει και εσωτερική έρευνα.

Καθώς είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενες επικρίσεις για τη διαχείριση του προβλήματος της μετανάστευσης, η Ιταλία απαντά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπισή του. Παραπονείται ότι αυτή και η Μάλτα έχουν αφεθεί μόνες τους στην πρώτη γραμμή του μετώπου της μετανάστευσης.

Στο μεταξύ μετανάστες συνεχίζουν να φτάνουν στην Ιταλία, αλλά και να πεθαίνουν στην προσπάθειά τους αυτή. Ο αριθμός των μεταναστών που έχουν ζητήσει καταφύγιο στην Ιταλία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής κυβέρνησης, 36.278 μετανάστες έχουν φτάσει στη χώρα με πλοιάρια μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, σε σχέση με 13.245 ολόκληρο το 2012.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)