to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:45 | 14.12.2014

Πολιτισμός

Ιστορικός Περίπατος: «Αναζητώντας τα ίχνη των Δεκεμβριανών»

Μια ιστορική περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας (Εξάρχεια – Ομόνοια – Μεταξουργείο)


Σήμερα Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τον Δεκέμβρη του 1944, ο 105,5 Στο Κόκκινο, η εκπομπή Η Ιστορία στο Κόκκινο, τα ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) και το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας διοργανώνουν ιστορικό περίπατο στις 11.30 το πρωί με αφετηρία την Πλατεία Κάνιγγος.

Στόχος του περιπάτου είναι η περιήγηση στους δρόμους της Αθήνας, όπου σημειώθηκαν κάποιες από τις σημαντικότερες μάχες των Δεκεμβριανών. Σε κάθε στάση συνδεδεμένη με σημαντικές στιγμές των Δεκεμβριανών, θα περιγράφεται η εδαφική ανάπτυξη των μαχών και η σύνθεση των αντίπαλων δυνάμεων στο πλαίσιο μιας πρωτόγνωρης για την Αθήνα μάχης που σημάδεψε τους δρόμους και τις ζωές των κατοίκων της.


Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί:

Αφετηρία: 11.30 Πλατεία Κάνιγγος. Διεθνής διάσταση των Δεκεμβριανών. Οι πολιτικές εξελίξεις που προηγήθηκαν.

1η στάση: Πλατεία Εξαρχείων. Οι βρετανικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια 2-4 Ιανουαρίου 1945 και η απεγνωσμένη αντεπίθεση του ΕΛΑΣ.

2η στάση: Στουρνάρα & Πατησίων. Η μάχη του Πολυτεχνείου (5 Δεκεμβρίου 1944). Όταν η πύλη παραβιάστηκε από άρμα για πρώτη φορά. Αποκρούοντας με αυτοσχέδιες βόμβες τα βρετανικά άρματα μάχης.

3η στάση: Πλατεία Ομονοίας. Οι οδομαχίες της Ομόνοιας. Πρακτικές ανταρτοπολέμου στην πόλη.

4η στάση: Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Κοτζιά). Η τελευταία γραμμή άμυνας. Οι επιχειρήσεις των Βρετανών στη Βαρβάκειο Αγορά και στην οδό Αθηνάς (11& 12 Δεκεμβρίου 1944)

5η στάση: Πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου). Η πιο σκληρή μάχη των Δεκεμβριανών: η μάχη του Μεταξουργείου (28 Δεκεμβρίου-4 Ιανουαρίου 1945)

Τέλος περιπάτου: Τεχνόπολη στο Γκάζι (Αμφιθέατρο 9,84), όπου θα πραγματοποιηθεί προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού από τη «μάχη της Αθήνας» και συζήτηση με συντονιστή τον Ηλία Νικολακόπουλο, ομ. καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, ΕΚΠΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)