to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ιστορίες φοροδιαφυγής

Η φοροδιαφυγή στα νησιά μπορεί να τροφοδοτεί τη θερινή ειδησεογραφία με γαργαλιστικές σκανδαλώδεις υποθέσεις, πλην όμως αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.


Το ΣΔΟΕ δίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη δημοσιότητα διάφορες "λίστες φοροφυγάδων", στο άκουσμα των οποίων όλοι, με πρώτα και καλύτερα τα μέσα ενημέρωσης, παριστάνουμε ότι πέφτουμε απ' τα σύννεφα. Το ΣΔΟΕ, βεβαίως, δεν γνωστοποιεί τις λίστες για να ενημερωθούμε επί ενός φαινομένου το οποίο υποπίπτει καθημερινά στην αντίληψη όλων μας, αλλά για να μας "παραδειγματίσει" και, ει δυνατόν, να μας πείσει ότι το ίδιο κάνει σωστά τη δουλειά του. Η πάγια μέθοδος, ωστόσο, επιφέρει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα. Η επίμονη παρουσία του φαινομένου και η κατά τεκμήριο ενίσχυσή του αποδεικνύουν ότι οι ελεγκτικοί φορολογικοί μηχανισμοί, ανάμεσά τους και το ΣΔΟΕ, αδρανούν πλήρως, με την πρώτη ευθύνη να μη βαραίνει τους υπαλλήλους, αλλά τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.

Το τι συμβαίνει κάθε καλοκαίρι στα νησιά και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές δεν χρειάζεται κανέναν τηλεοπτικό φακό ή δαιμόνιο ρεπόρτερ για να το φωτίσει. Το γνωρίζουμε όλοι: Η έκδοση αποδείξεων υπολείπεται του 50% και η φοροδιαφυγή προσλαμβάνει πάνδημο χαρακτήρα. Οι περίφημες εξορμήσεις του ΣΔΟΕ συχνά τροφοδοτούν την τοπική κοινωνική δραστηριότητα με διάφορα περιστατικά ανεκδοτολογικού τύπου. Στο μέτρο που δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα και δεν αποτελούν τον κανόνα, δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστική είναι η περσινή σεζόν, κατά την οποία ο τζίρος από τον τουρισμό αυξήθηκε σημαντικά, αλλά τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν εξίσου σημαντικά.

Η φοροδιαφυγή στα νησιά μπορεί να τροφοδοτεί τη θερινή ειδησεογραφία με γαργαλιστικές σκανδαλώδεις υποθέσεις, πλην όμως αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Εκτιμάται ότι ετησίως στη χώρα μας η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ. Αν μειωνόταν κατά το ήμισυ η δυσβάσταχτη φορολογία που επιβάλλεται στους πολίτες και την οποία κατά το πλείστον "σηκώνουν" μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα μειωνόταν περίπου κατά 25%. Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που κάποιος μάγκας "κλέβει το -απρόσωπο- κράτος" δεν κλέβει παρά τον διπλανό του.

Για να μη μένουμε όμως στην ηθικολογία, αυτό είναι πρωτίστως δουλειά του κράτους να το αντιμετωπίσει. Αποφασιστικά και μόνιμα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)