to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:55 | 14.04.2016

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Ισπανία: Τα ποσοστά των κομμάτων σε νέα δημοσκόπηση - Αθώος ο Ιγκλέσιας, φοροφυγάς ο Αθνάρ

Η Ισπανία οδηγείται σε μια μεγάλη αιμορραγία του δημοκρατικού πολιτικού της συστήματος με τη συμμετοχή να υποχωρεί στο 66,9% από το 73,2% των εκλογών του Νοεμβρίου, οδηγώντας το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα να χάνουν το καθένα από σχεδόν 1 εκατομμύρια ψήφους, με τους πρώην πρωταγωνιστές του δικομματισμού να φθάνουν συνολικά στο 31,6%!


Του Αργύρη Παναγόπουλου

Το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται να χάνουν από 1 εκατομμύρια ψήφους, ενώ το Podemos σταθερά ξεπερνά τους σοσιαλιστές, αλλά η άνοδος των «Πολιτών» θα μπορούσε να δώσει πλειοψηφία για το σχηματισμό μιας δεξιάς κυβέρνησης, σύμφωνα με τη Jaime Miquel y Asociados (JM&A). Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε και τη δεύτερη μήνυση κατά του Ιγκλέσιας και του Podemos, ενώ ο Αθνάρ πλήρωσε πρόστιμο 70.000 ευρώ για… φοροδιαφυγή!

Το Podemos φαίνεται ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει σε ψήφους τους σοσιαλιστές, αλλά όχι σε έδρες, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών τον Ιούνιο, ενώ δεν διαφαίνεται η πτώση που προέβλεψαν πιθανώς «μαγειρεμένες» δημοσκοπήσεις. Οι «Πολίτες» φαίνεται ότι θα κρατήσουν τα κλειδιά της πλειοψηφίας επιτρέποντας το σχηματισμό μιας δεξιάς κυβέρνησης με το Λαϊκό Κόμμα με ή χωρίς το Ραχόι, χάρις στην εκτίναξη της αποχής κατά τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ψήφους.

To Λαϊκό Κόμμα θα έπαιρνε 115 από τους 123 βουλευτές, οι «Πολίτες» 60 από τους 40, οι σοσιαλιστές 77 από τους 90, το Podemos θα παρέμενε στους 69, το εθνικιστικός κόμμα της Χώρας των Βάσκων PNV θα διατηρούσε τους 6 βουλευτές του, η δεξιά της Καταλονίας DiL θα εξέλεγε 9 σε σχέση με τους 8 που έχει σήμερα, η Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας ERC και το αριστερό κόμμα της Χώρας των Βάσκων EH Bildu θα επιβεβαίωναν αντίστοιχα τους 9 και 4 βουλευτές τους, ενώ η Ενωμένη Αριστερά θα εξέλεγε 1 σε σχέση με τους 2 βουλευτές που έχει σήμερα. O Συνασπισμός Καναρίων Νήσων θα εξέλεγε 1 βουλευτή.

Η Ισπανία οδηγείται σε μια μεγάλη αιμορραγία του δημοκρατικού πολιτικού της συστήματος με τη συμμετοχή να υποχωρεί στο 66,9% από το 73,2% των εκλογών του Νοεμβρίου, οδηγώντας το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα να χάνουν το καθένα από σχεδόν 1 εκατομμύρια ψήφους, με τους πρώην πρωταγωνιστές του δικομματισμού να φθάνουν συνολικά στο 31,6%!

Το Podemos ενδέχεται να καταγράψει μικρή άνοδο των ποσοστών του κατά 0,2%, με μικρότερο αριθμό ψήφων, ξεπερνώντας όμως σε ψήφους και όχι σε έδρες τους σοσιαλιστές του Σάντσεθ.

Οι «Πολίτες» θα αποτελέσουν τη μόνη πολιτική δύναμη που θα καταγράψει άνοδο ψήφων, ποσοστών και εδρών, φθάνοντας έως τους 60 βουλευτές, επιτρέποντας στο Λαϊκό Κόμμα να διασφαλίσει τη πλειοψηφία στη βουλή μόνο με την ψήφο του ενός βουλευτή του Συνασπισμού των Καναρίων Νήσων! Χάρις ασφαλώς τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής.

Αυτή είναι η εικόνα από τα στοιχεία των τελευταίων 25 μεγαλύτερων δημοσκοπήσεων από τις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου που επεξεργάστηκε το επιτελείο δημοσκοπήσεων της Jaime Miquel y Asociados.

Το Λαϊκό και οι «Πολίτες» θα έπαιρναν 44,9% έναντι του 44,3% των σοσιαλιστών και της Αριστεράς, που θα μπορούσαν να σχηματίσουν πλειοψηφία μόνο με τη βοήθεια των δεξιών εθνικιστών της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων, που αποτελούν «ορκισμένους εχθρούς» των «Πολιτών».

Η JM&A υπογράμμισε μάλιστα ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα μπορούσε να κυβερνήσει μόνο εάν αποδεχόταν τη πρόταση της πολυεθνικότητας της Ισπανίας και να συνεργαστεί με το Podemos, τα ενωτικά ψηφοδέλτια και την Ενωμένη Αριστερά. Στη Καταλονία το ενωτικό ψηφοδέλτιο En Comù θα κέρδιζε άνετα τις εκλογές με το 24,4%, ενώ το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί δεν θα έφθαναν στα ποσοστά του ενωτικού αριστερού ψηφοδελτίου της Καταλονίας. Την ίδια στιγμή το ενωτικό ψηφοδέλτιο του Podemos στη Χώρα των Βάσκων θα εκτινασσόταν σε απόσταση μόλις 1% από το δεξιό εθνικιστικό κόμμα PNV. Το Podemos θα μπορούσε να ξεπεράσει τους σοσιαλιστές κατά 10,7% στη Καταλονία, 14,1% στη Χώρα των Βάσκων, 9,3% στη Ναβάρα, 7,6% στη Βαλένθια, 5,1% στη Μαδρίτη, 6,4% στη Γαλικία, 6,9% στις Βαλεαρίδες Νήσους ή ακόμα και στο σοσιαλιστικό φέουδο των Ασταυριών κατά 0,7%. 

Η JM&A διαψεύδει μάλιστα και τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις που έδειχναν την πτώση του Podemos στο 15% με 16%, εκτιμώντας ότι αυτή η πτώση δεν μπορεί να επαληθευτεί εξαιτίας της ισχυρής δύναμης του Podemos στη Καταλονία, τη Βαλένθια, τη Γαλικία, τη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα, ενώ για να επαληθευτεί να χρειαζόταν η κατάρρευση του Podemos στη Μαδρίτη, την Ανδαλουσία, τη Καστίλη Λα Μάντσα, γεγονός που δεν διαφαίνεται σε καμία περίπτωση.

Φαίνεται ότι ορισμένες δημοσκοπήσεις έχουν διεξαχθεί με την ίδια δημιουργική λογική με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν ότι το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι «Πολίτες» θα είχαν μικρές διαφορές ποσοστών και ότι το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά θα είχαν εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα. Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν την απότομη πτώση του Podemos έως και κατά 5% την αντισταθμίζουν με μια απίθανη άνοδο της Ενωμένης Αριστεράς, που δεν φαίνεται να καταγράφεται.

Αυτό όμως που δεν υπολογίζει η JM&A είναι η πιθανότητα της συνεργασίας του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά σε εθνικό επίπεδο που θα οδηγούσε αυτόματα στην εκλογή περισσότερων βουλευτών της Αριστεράς.

Συνεργασία Podemos – Ενωμένης Αριστεράς;

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός διαλόγου με τον Αλμπέρτο Γκαρθόν, δεδομένου ότι και οι δύο σχηματισμοί αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα, αλλά φαίνεται να έχουν τη διάθεση να δώσουν ενωτικά τη μάχη για την ανατροπή στην Ισπανία.

«Πιστεύω ότι πρέπει να μιλήσω με τον Αλμπέρτο Γκαρθόν. Είναι δύσκολο, είναι σύνθετο, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», τόνισε ο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι οι θέσεις των δύο κομμάτων «είχαν αποστάσεις». Τα επιτελεία των δύο κομμάτων φαίνεται να εκτιμούν ότι υπάρχει άμεση ανάγκη συνεργασίας τους.

Ιδιαίτερα θετικό ρόλο για μια συνεργασία του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά έχουν διαδραματίσει πρώην στελέχη της και στελέχη του ΚΚ της Ισπανίας που βρίσκονται στο Podemos, ενώ το κόμμα του πρώην συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Γκασπάρ Γιαμαθάρες Ανοικτή Αριστερά, που συμμετέχει στην Ενωμένη Αριστερά, δεν θέλει μια εκλογική συνεργασία με το Podemos. Οι τροτσκιστές του Podemos και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου είναι και αυτοί υπέρ της συνεργασίας με την Ενωμένης Αριστερά, δεδομένου ότι η Ενωμένη Αριστερά της Καταλονίας συμμετέχει ήδη στο ενωτικό ψηφοδέλτιο της Κολάου και στο En Comù Podem. 

Πιέσεις σε Γκαρθόν

Ο Γκαρθόν, που δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό της Ενωμένης Αριστεράς, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στη βουλή ότι «εάν συνεργαστούμε θα γίνει ίσος προς ίσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο και κρατικό επίπεδο και όχι a la carte ούτε κατά περιοχές», διευκρινίζοντας στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση με την άμεση ή έμμεση συμμετοχή των «Πολιτών». 

Σε δύο μήνες, από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί και το 11ο Συνέδριο της Ενωμένης Αριστεράς, όπου ο Γκαρθόν θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον Κάγιο Λάρα και τη πλειοψηφία του ΚΚ της Ισπανίας που είναι αντίθετοι στις προτάσεις του Γκαρθόν για το μετασχηματισμό της Ενωμένης Αριστεράς σε.. κάτι άλλο. 

Η Ανοικτή Αριστερά του Γιαμαθάρες θα παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για την ηγεσία της Ενωμένης Αριστεράς, του Τάζιο Ολίβερ και τη Τερέζα Αρανγκούρεν, εκτιμώντας ότι οποιαδήποτε συνεργασία με το Podemos σημαίνει την «απορρόφηση» και τη «διάλυση της Ενωμένης Αριστεράς. 

Ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Λάρα φαίνεται ότι διατηρεί τον έλεγχό της ή τουλάχιστον της ηγετικής ομάδας της, αφού στη πρόσφατη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Πολιτικής Επιτροπής το 62,42% ψήφισε υπέρ της εισήγησής του για τον απολογισμό της τελευταίας 4ετίας, που αναγνώρισε την αδυναμία να διαχειριστεί την εισβολή του Podemos στον ίδιο πολιτικό χώρο δράσης της Ενωμένης Αριστεράς, δεν κατάφερε να προχωρήσει στην επανίδρυσή της και να δημιουργήσει μια νέα δυναμική ηγετική ομάδα. Η εισήγηση του Λάρα έλαβε 103 ψήφους, 17 ψήφισαν κατά και 45 απείχαν.

Ο Σάντσεθ εναντίον δεξιάς

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Σάντσεθ τόνισε στο Telecinco ότι θα προσπαθήσει έως τη τελευταία στιγμή να αποφευχθούν οι επαναληπτικές εκλογές, αλλά και ότι σε περίπτωση νέων εκλογών δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με το Λαϊκό Κόμμα με ή χωρίς τον Ραχόι, δηλώνοντας ότι εάν του ζητηθεί από το βασιλιά θα υποστηρίξει το σχηματισμό κυβέρνησης από τους σοσιαλιστές, τους «Πολίτες» και το Podemos, που θα διασφάλιζε ισχυρή πλειοψηφία 199 εδρών. «Το μάθημα των τελευταίων 114 ημερών από τις εκλογές μας έδειξε ότι όσο πιο ισχυρό είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα η εγγύηση για την αλλαγή είναι μεγαλύτερη», συμπλήρωσε ο Σάντσεθ. 

Ανώτατο Δικαστήριο: Όχι στο λάσπη εναντίον Podemos

Σημειώνεται ότι το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας πέταξε στη κυριολεξία στα… αρχεία της ιστορίας ή μάλλον καλύτερα του δικαστηρίου τη μήνυση εναντίον του Ιγκλέσιας και του Ερεχόν θεωρώντας πλαστή την έκθεση PISA για τη χρηματοδότηση του Podemos από τη Βενεζουέλα και το Ιράν.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο η απλή δημοσίευση πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης δεν μπορεί από μόνη της να δικαιολογήσεί το άνοιγμα ποινικών διώξεων. Έτσι η μήνυση των ακροδεξιών «Καθαρών Χεριών» εναντίον του Ιγκλέσιας, του Ερεχόν, άλλων 5 στελεχών του Podemos και ορισμένων στελεχών εταιρειών για «εγκλήματα κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανυπακοή, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, συνομωσία, υπεξαίρεση, αθέμιτη συμπεριφορά, αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκίας και διαφθοράς κυρίως προς το υπουργείο Οικονομικών» απορρίφθηκε  γιατί «τα γεγονότα [που περιγράφονται] δεν αποτελούν ποινικό αδίκημα… και συνεπώς αρχειοθετείται».

Η απόρριψη και τα δεύτερης μήνυσης των ακροδεξιών «Καθαρών Χεριών» εναντίον του Ιγκλέσιας συνοδεύτηκε από την πρόθεση του ηγέτη του Podemos να ζητήσει τη παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και ευθύνες από τους υψηλόβαθμους αστυνομικούς που πιθανώς συνεργάστηκαν για να στοιχειοθετήσουν τις πλαστές κατηγορίες του φακέλου PISA, από τα αρχικά «Πάμπλο Ιγκλέσιας Ανώνυμη Εταιρεία».

Πρόστιμο 70.000 στο φοροφυγά… Αθνάρ

Τέλος το υπουργείο Οικονομικών έβαλε πρόστιμο 70.000 ευρώ στον πρώην δεξιό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ και τη σύζυγό του και πρώην δήμαρχο της Μαδρίτης Άνα Μποτέγια, γιατί χρησιμοποίησαν την εταιρεία Famaztella, από τα αρχικά των οικογενειακών ονομάτων τους, για να γλιτώσουντα μισά από τα δηλωθέντά εισοδήματά του για το 2011 και το 2012, εξαναγκάζοντας τον Αθνάρ να καταθέσει συμπληρωματική δήλωση 199.052,19 ευρώ με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο φορολογικός του συντελεστής στο 46% από το 23%!   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)