to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 24.10.2014

Διεθνή

Ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα και όχι «χλιαρές αναφορές» θέλει για την Τουρκία ο Ν. Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κύπρου γνωστοποιεί επισήμως ότι η Κύπρος θα ασκήσει βέτο στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.


Αναλυτικά: Η Ε.Ε. ζητεί από την Τουρκία σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου στην ΑΟΖ

Κάλεσμα στην Ε.Ε. να στείλει ένα «ισχυρό συλλογικό μήνυμα» προς την Τουρκία και «όχι να περιοριστεί σε χλιαρές, ίσων αποστάσεων αναφορές, οι οποίες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές», απευθύνει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την οποία παρουσίασε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Αναστασιάδης, που δεν συμμετέχει στη Σύνοδο λόγω προβλήματος υγείας, ενημερώνει τους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και γνωστοποιεί επισήμως ότι η Κύπρος θα ασκήσει βέτο στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Αναφέρει ακόμη ότι το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός μπαίνει σε ολοένα και περισσότερα οικόπεδα και προσεγγίζει τις κυπριακές ακτές και πετρελαϊκές εταιρείες.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Κύπρου ζητάει την επίδειξη αλληλεγγύης προς ένα κράτος - μέλος, του οποίου η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν παραβιασθεί από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλουν Ελλάδα και Κύπρος για το περιεχόμενο της παραγράφου των συμπερασμάτων της Συνόδου, που θα αφορά την Τουρκία, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες της Λευκωσίας για τον χειρισμό του θέματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον συντονισμό με την ελληνική αντιπροσωπεία, «ο οποίος είναι συνεχής στηρίζοντας απόλυτα τις θέσεις της Κύπρου».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)