to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:13 | 24.05.2015

Διεθνή

Ιρλανδία: Πανηγύρισαν το "ναι" στους γάμους μεταξύ ομοφύλων που κέρδισε με 62,3% (επίσημα αποτελέσματα)

Οι Ιρλανδοί ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία τη νομοθεσία για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων στο ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα που οργανώθηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.


Σχετικά hashtag στο Twitter:  - , ΕΔΩ τα αναλυτικά αποτελέσματα

20:45 Το «ναι» κέρδισε με 62% των ψήφων, έναντι 37% που συγκέντρωσε το «όχι».

Η συμμετοχή κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα. Στο Δουβλίνο ξεπέρασε το 60%.

Ζευγάρια ομοφυλόφιλων και υποστηρικτές του «ναι» συνέρρευσαν στο κέντρο του Δουβλίνου για να γιορτάσουν το ιστορικής σημασίας αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Κρατώντας σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξο -σύμβολο της διαφορετικότητας- περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Κάστρο του Δουβλίνου για να παρακολουθήσουν τα επίσημα αποτελέσματα.

Η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα που έλαβε τέτοια απόφαση μέσω δημοψηφίσματος.

«Το να στείλουμε αυτό το μήνυμα σε όλο τον κόσμο, στους νέους στην Ιρλανδία και σε όλο τον κόσμο, ότι η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα που νομιμοποιεί την ισότητα στο ζήτημα του γάμου μέσω λαϊκής ψηφοφορίας είναι μια ηχηρή δήλωση και δεν ελήφθη με μικρά ποσοστά. Είναι μαζική ψήφος», δήλωσε ο υπουργός Ισότητας.

Υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου έχει ταχθεί το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, καθώς και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η Ιρλανδία ήταν η τελευταία δυτικοευρωπαϊκή χώρα που αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία, το 1993.

Large crowds have gathered at Dublin Castle ahead of the result

19:05 Στο 62,3% το «ναι», στο 37,7% το «όχι» έως τώρα

17:50  Με τις μέχρι τώρα καταμετρημένες ψήφους, το «ναι» αγγίζει το 62,4% (210,729 ψήφοι) και το «όχι» μόλις το 37,4% (126,814 ψήφοι).

 

17:30 Το «ναι» υπερισχύει σε όλα τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα. Ενδεικτικά: Galway East: ΝΑΙ 53.28% ΟΧΙ 46.72%.  Cork South Central:ΝΑΙ 65.78% ΟΧΙ 34.22%. Meath West: ΝΑΙ 60.1% ΟΧΙ 39.9%

17:00 Το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα, σύμφωνα με το rte.ie, έρχεται από το Sligo/North Leitrim: ΝΑΙ 19,043 (53.57%) ΟΧΙ: 16,502 (46.43%)!

Counting is under way at 27 centres across the country, with the Yes side set to win the marriage referendum

Νωρίτερα:

Μαζικά υπέρ του γάμου μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου φαίνεται ότι ψήφισαν οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Παρασκευή στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ισότητας, λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων.

«Νομίζω ότι (η πρόταση) πέρασε» είπε ο Έον Ο'Ρίορντεν μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς από το κεντρικό κέντρο καταμέτρησης των ψήφων στο Δουβλίνο. Όπως διευκρίνισε, παρατήρησε ότι φαίνεται ότι περιοχές της μεσαίας τάξης «που δεν είναι κατ' ανάγκη φιλελεύθερες ψήφισαν ένα ηχηρό ναι» στο να επιτρέπεται ο γάμος των προσώπων του ιδίου φύλου.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αργά το απόγευμα. Η Ιρλανδία μπορεί έτσι να γίνει η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίσει τους γάμους ομοφυλοφίλων μέσω δημοψηφίσματος.

Ο Τζον Μάρεϊ, του Καθολικού ερευνητικού Ινστιτούτου Αϊόνα, ο οποίος είχε ταχθεί κατά της πρότασης αυτής, παραδέχτηκε ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει υπερψηφιστεί. «Όλοι φαίνεται ότι προβλέπουν ένα 'Ναι'... όπως φαίνεται προς το παρόν. Είναι απογοητευτικό», σχολίασε.

Monnine Griffith (left) and Clodagh Robinson celebrate in Dublin after early results suggest a majority of Irish voters have approved same-sex marriage.

_____________________


Υψηλή ήταν η προσέλευση των Ιρλανδών στις κάλπες για το δημοψήφισμα που θα κρίνει τη η νομιμοποίηση ή μη του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Σε κάποιες μάλιστα περιοχές η προσέλευση φθάνει το 60% και φθάνει τα επίπεδα των γενικών εκλογών.

Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα.

Υπέρ της συγκεκριμένης αναθεώρησης, με την οποία θα προστατεύονται συνταγματικά οι πολιτικοί γάμοι ομοφυλόφιλων, έχει ταχθεί το σύνολο των πολιτικών κομμάτων καθώς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το «ναι» αναμένεται να επικρατήσει με άνεση.

Για πολλά ομοφυλόφιλα ζευγάρια, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει δικαίωση ενός μακροχρόνιου αγώνα. Να σημειωθεί ότι η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη στην Ιρλανδία μέχρι και το 1993 και η χώρα ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που προχώρησε στην αποποινικοποίηση.

Τα σκάνδαλα παιδοφιλίας έχουν αποδυναμώσει τις θέσεις της άλλοτε πανίσχυρης στην Ιρλανδία Καθολικής Εκκλησίας, η οποία εκφράζει επιφυλάξεις για το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Εάν το «ναι» επικρατήσει, θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα εγκρίνει τον πολιτικό γάμο ομοφυλόφιλων ζευγαριών, μέσω δημοψηφίσματος.




 

Δημοψήφισμα για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων διενεργήθηκε χτες στην Ιρλανδία. 

«Σήμερα είναι η μέρα»: Από τις αφίσες υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα

 

Embedded image permalink

Συγκέντρωση υπέρ του «ναι»

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στο «ναι», με τρεις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων (τα ποσοστά του «ναι» κινούνται ανάμεσα στο 53% και στο 69%), αν και σημειώνεται αύξηση του ποσοστού του «όχι».

 Polls open in Ireland - BBC NewsΑφίσες υπέρ του «ναι», και υπέρ του «όχι» (αριστερά) - οι τελευταίες επενδύουν στις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» όπως μαρτυρά η φωτογραφία.

Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων έκαναν λάθος στην περίπτωση των βρετανικών εκλογών, πολλοί είναι αυτοί που «κρατούν μικρό καλάθι» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι έχει ζητήσει από τους πολίτες να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση. Εάν η πρόταση εγκριθεί, τότε η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα στηρίξει τον γάμο ομοφυλοφίλων με δημοψήφισμα. 

Τους γάμους ομοφυλοφίλων στηρίζουν αρκετές διασημότητες, ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Κόλιν Φάρελ και Κρις Ο' Ντάουντ, καθώς και ο τραγουδιστής Χόζιερ (γνωστός από το «Take me to Church»). 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)