to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:16 | 09.03.2016

Διεθνή

Ιράκ: Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν χρήση «δηλητηριωδών ουσιών» σε βομβαρδισμό στο βόρειο Ιράκ

Πάνω από 40 άνθρωποι υπέστησαν συμπτώματα ασφυξίας και δερματικούς ερεθισμούς στο βόρειο Ιράκ, καθώς όλμοι και ρουκέτες Κατιούσα με «δηλητηριώδεις ουσίες», που εκτοξεύτηκαν από θέσεις που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, έπληξαν το χωριό Τάζα χθες Τρίτη το βράδυ, ανέφεραν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.


Κανένας από τους ανθρώπους αυτούς δεν πέθανε, όμως πέντε συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, τόνισαν υγειονομικοί αξιωματούχοι στην Τάζα, ένα χωριό που κατοικείται κυρίως από σιίτες Τουρκμένους και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια της –πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου– πόλης Κιρκούκ, σε μια περιοχή που ελέγχεται τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά.

«Η γόμωση των βλημάτων αυτών περιείχε δηλητηριώδεις ουσίες. Δεν γνωρίζουμε ποιες» , δήλωσε σήμερα ο Νατζμουντίν Καρίμ, κυβερνήτης της επαρχίας Κιρκούκ, στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψη του στο χωριό.

Συνολικά 24 όλμοι και ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την περιοχή Μπασίρ με στόχο την Τάζα, ανέφερε ο Γουάστα Ρασούλ, διοικητής των Πεσμεργκά στην περιοχή.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στοχοθέτησαν εγκαταστάσεις κοντά στην Μοσούλη, όπου το Ισλαμικό Κράτος κατασκευάζει χημικά όπλα, σε έναν πρώτο γύρο αεροπορικών επιδρομών που στοχεύουν στην μείωση της ικανότητας του ΙΚ να χρησιμοποιεί ουσίες μουστάρδας.

Σύμφωνα με το CNN, ένα μέλος του ΙΚ που είχε αιχμαλωτιστεί έδωσε ζωτικής σημασίας πληροφορίες χάρη στις οποίες η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ μπόρεσε να προχωρήσει στις επιδρομές.

Όπως ανέφερε το CNN, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι επιθέσεις, που διεξήχθησαν τις τελευταίες μέρες, ήταν επιτυχείς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)