to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:46 | 04.06.2016

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Iγκλέσιας και Γκαρθόν στοιχηματίζουν: Unidos Podemos - Venceremos

«Ενωμένοι Μπορούμε»… να νικήσουμε! Η «πατριωτική πλατφόρμα» του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς και των ενωτικών ψηφοδελτίων στοχεύει να ανατρέψει το Λαϊκό Κόμμα και στις κάλπες, έχοντας αφήσει πίσω της τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τους σοσιαλιστές.



Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Ενωμένοι Μπορούμε»… να νικήσουμε! Η «πατριωτική πλατφόρμα» του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς και των ενωτικών ψηφοδελτίων στοχεύει να ανατρέψει το Λαϊκό Κόμμα και στις κάλπες, έχοντας αφήσει πίσω της τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τους σοσιαλιστές.

Ο συνασπισμός «Ενωμένοι Μπορούμε» του Podemos, της Ενωμένης Αριστερά και τα ενωτικά ψηφοδέλτια της Καταλονίας En Comù Podem, της Γαλικίας En Marea και της Βαλένθια Compromìs αποτελούν την εναλλακτική λύση απέναντι σε μια νεοφιλελεύθερη δεξιά που οδήγησε έναν στους τέσσερις Ισπανούς στην ανεργία, υπογράμμισαν οι ηγέτες του συνασπισμού Ιγκλέσιας και Γκαρθόν καθιστώντας σαφές ότι η κοινή πορεία της Αριστεράς θα πάει πολύ πιο μακριά από μια κοινή εκλογική κάθοδο, αποτελώντας ήδη στην πράξη μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για την ανατροπή.

Πρόκληση ενοποίησης Podemos και ΕΑ

Η πρόκληση φαίνεται μεγάλη για το Podemos, ένα κόμμα που δημιουργήθηκε μόλις πριν από δύο περίπου χρόνια, και την Ενωμένη Αριστερά, που ζηλότυπα εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες δίνει τη μάχη για την υπεράσπιση της ταυτότητάς της και εμμέσως αυτής του ΚΚ της Ισπανίας. Ο νέος συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς Γκαρθόν πάντως φαίνεται αποφασισμένος να θέσει τουλάχιστον το θέμα στο 11ο συνέδριο της Ενωμένης Αριστεράς που θα ολοκληρωθεί τη Κυριακή. Ο απερχόμενος συντονιστής Λάρα τόνισε τη Παρασκευή στη τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως ηγέτης της ΕΕ ότι ο Γκαρθόν «ήταν, είναι και θα είναι ο υποψήφιός μου για πρωθυπουργός», παρόλο που στήριξε μια άλλη υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη γενναιοδωρία της ΕΑ για να καταλήξει στη συμφωνία με το Podemos. Για τον Λάρα όμως η πιθανή ενοποίηση της ΕΑ με το Podemos αποτελεί μια σοβαρή απόφαση που θα πρέπει να πάρουν τα μέλη των δύο κομμάτων υπενθυμίζοντας ότι στην Αριστερά «η ταυτότητα είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Πατρίδα, καρδιά και χαμόγελα

Ο συνασπισμός «Ενωμένοι Μπορούμε» θα έχει ένα τρίπτυχο προκλήσεων στο σύμβολο της προεκλογικής του εκστρατείας: τη πατρίδα, τη καρδιά και το.. χαμόγελο. Για το πολιτικό γραμματέα, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και υπεύθυνου της προεκλογικής εκστρατείας του Podemos Ερεχόν ο συνασπισμός αποτελεί μια «πατριωτική πλατφόρμα», ενώ για τον Ιγκλέσιας «τα χαμόγελα ατενίζουν ένα καλύτερο μέλλον».

Η προεκλογική εκστρατεία του Unidos Podemos θα ξεκινήσει επίσημα στις 9 Ιουνίου στη Μαδρίτη με τη παρουσία των Ιγκλέσιας και Γκαρθόν. Στις 11 Ιουνίου οι δύο ηγέτες της Αριστεράς θα παρευρεθούν σε συγκέντρωση στη Βαρκελώνη, με τη συμμετοχή της δημάρχου της πόλης Κολάου, στις 17 Ιουνίου θα είναι στο Αλικάντε μαζί με την αντιπρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια Ότρα, στις 23 Ιουνίου στο Αλχεθίρας ή τη Χερέθ, για να κλείσουν την προεκλογική εκστρατεία στις 24 Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Ντοκιμαντέρ Αρανόα με συμμετοχή... Τσίρπα

To Podemos «ξεκίνησε» την προεκλογική του εκστρατεία με το ντοκιμαντέρ «Πολιτική: Οδηγίες χρήσης» του γνωστού σκηνοθέτη Φερνάνδο Λεόν ντε Αρανόα, που περιγράφει τη κρίση, το κίνημα των «Αγανακτισμένων»  και το πολιτικό θαύμα της δημιουργίας του Podemos, συμπεριλαμβάνοντας ήδη στις πρώτες σκηνές του την ελληνική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος στη Μαδρίτη, χωρίς να παραλείπει τη στρατηγική του Ιγκλέσιας για τη «πασοκοποίηση» του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τις πολιτικές αντιθέσεις στο εσωτερικό του Podemos. Το ντοκιμαντέρ άρχισε να προβάλλεται σήμερα 3 Ιουνίου σε 22 κινηματογράφους.

H προεκλογική εκστρατεία

Η Ενωμένη Αριστερά θα πραγματοποιήσει τη δική της προεκλογική εκστρατεία, που προβλέπει κοινές συγκεντρώσεις των Γκαρθόν και Ερεχόν στη Μάλαγα και την Α Κορούνια, με το Γκαρθόν να ρίχνει μεγάλο βάρος στην Ανδαλουσία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων της Ενωμένης Αριστεράς, με άξονα τη Σεβίλλη και τη Κόρδοβα, αλλά και μια περιφέρεια όπου του Unidos Podemos στοχεύει να αποσπάσει ψήφους από τους σοσιαλιστές, δεδομένου ότι η Ανδαλουσία αποτελεί παραδοσιακό φέουδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ιδιαίτερα του Γκονθάλεθ.

Το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά θα εστιάσουν την προεκλογική εκστρατεία τους στο κοινό πρόγραμμα των 50 προτάσεων, ενώ ακόμα δεν έχει δοθεί το πλήρες πρόγραμμα της εκπροσώπησης του Unidos Podemos στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις με τη παρουσία του Ιγκλέσιας ή του Γκαρθόν.

Καταστροφολογία Ραχόι, Αθνάρ και Γκονθάλεθ

Από τη πλευρά τους η δεξιά και οι σοσιαλιστές χρησιμοποιούν  τη καταστροφολογία ως όπλο εναντίον της Αριστεράς. Ο Ραχόι προτείνοντας ένα μεγάλο συνασπισμό με τους σοσιαλιστές, προειδοποίησε ότι η άνοδος της Αριστεράς θα φοβίσει τους επενδυτές και υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας και σταδιακή μείωση του ελλείμματος, ενώ ο πρώην δεξιός πρωθυπουργός Αθνάρ προειδοποίησε ότι εάν η Αριστερά «κατακτήσει τον παράδεισο αυτός θα είναι ο πιο άμεσος δρόμος για να οδηγηθούμε στη κόλαση μιας βίαιης αντιπαράθεσης», γιατί θα τεθεί σε κίνδυνο «η συμβίωση» των πολιτών από τη ριζοσπαστικότητα, τους λαϊκισμούς και τους εθνικισμούς που διαιρούν».

Ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός και «γκουρού» της διαπλοκής στο εσωτερικό του κόμματός του Γκονθάλεθ υπογράμμισε ότι θα είναι πιο εύκολο να υπάρξει ένας πρωθυπουργός που θα κυβερνήσει με μια πλειοψηφία παρά ένας μεγάλος συνασπισμός. «Δεν βλέπω ένα μεγάλο συνασπισμό, γιατί μεταξύ άλλων δεν θα είναι μεγάλος, αλλά μικρός. Εκτός αυτού γιατί πιστεύω ότι αυτό δοκιμάστηκε στην Αυστρία και την Ελλάδα», τόνισε ο Γκονθάλεθ και μάλιστα παρουσία του προέδρου του ομίλου της El Pais και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, εξαπολύοντας παράλληλα προβοκατόρικη επίθεση εναντίον της Αριστεράς και κυρίως του Podemos. «Εγώ δεν κάνω συμφωνίες με αυτούς που είναι ασυμβίβαστοι με τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ισπανία… και ξεκάθαρα δεν θέλω για την Ισπανία μια πολιτική ανάλογη με αυτή που οδήγησε τη Βενεζουέλα σε αυτή τη κατάσταση», συμπλήρωσε ο Γκονθάλεθ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου «πασοκοποίησης» του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού με τη δεξιά. 

Οι «Πολίτες» από τη πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος του κόμματος Χαρικάνο θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Club Bielderberg που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου.

«Κάθαρμα» ο φοροφυγάς... Μέσι

Τα διαρκή σκάνδαλα που πλήττουν τη πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας και η οργή των πολιτών μεταφέρθηκαν αυτή τη φορά από τους εκπροσώπους του δεξιού Λαϊκού Κόμματος και τους επιχειρηματίες με τους οποίους διαπλέκονται στο… ποδόσφαιρο! «Πήγαινε να παίζεις στο Παναμά, κάθαρμα», φώναξαν αγανακτισμένοι πολίτες εναντίον του Λιονέλ Μέσι στην είσοδο της εισαγγελίας της Βαρκελώνης για να αντιμετωπίσει τις τρεις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για φοροδιαφυγή διαμέσου… Παναμά, με τις εισαγγελικές αρχές να έχουν ήδη ζητήσει φυλάκιση 22 μηνών για τον διεθνή ποδοσφαιριστή της Μπάρτσα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)