to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:28 | 04.05.2013

Διεθνή

Ηγέτες της ακροδεξιάς κατήγγειλαν «συνωμοσία των Εβραίων» μια ημέρα πριν από το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο στην Βουδαπέστη

Οι ηγέτες ενός ακροδεξιού κόμματος της Ουγγαρίας κατήγγειλαν σήμερα ότι «οι Εβραίοι συνωμοτούν» για να «αγοράσουν» τη χώρα, σε μια συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες εθνικιστές στην Βουδαπέστη, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (ΠΕΣ) στην πόλη.


Ηγετικά στελέχη του κόμματος Γιόμπικ της αντιπολίτευσης, του τρίτου μεγαλύτερου με 43 έδρες στη βουλή —επί συνόλου 386— μιλώντας στο πλήθος, εξακόντισαν κατηγορίες εναντίον του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες που, όπως υποστήριξαν, επαινεί τους Εβραίους που αγοράζουν γη στην Ουγγαρία.

Οι ομιλητές υποστήριξαν ακόμα ότι το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο αποφάσισε να πραγματοποιήσει την τετραετή του συγκέντρωση στη Βουδαπέστη για να ντροπιάσει τους Ούγγρους.

Ο δεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου το απόγευμα της Κυριακής, είχε δώσει εντολή η συγκέντρωση αυτή να απαγορευτεί. Αλλά ένα δικαστήριο έκρινε χθες ότι η αστυνομία υπερέβη την δικαιοδοσία της απαγορεύοντάς την και την επέτρεψε.

Το ΠΕΣ, το οποίο συνηθίζει να πραγματοποιεί τις διεθνείς εκδηλώσεις του στην Ιερουσαλήμ, επέλεξε την Ουγγαρία φέτος για να υπογραμμίσει την άνοδο οργανώσεων της ακροδεξιάς και του αντισημιτισμού στην Ευρώπη. Πάνω από μισό εκατομμύριο Ούγγροι Εβραίοι είχαν σφαγιαστεί κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

«Οι Ισραηλινοί κατακτητές, αυτοί οι επενδυτές, θα πρέπει να ψάξουν κάποια άλλη χώρα του κόσμου γι' αυτούς, διότι η Ουγγαρία δεν πωλείται», είπε ο πρόεδρος του Γιόμπικ, Γκάμπορ Βόνα, μιλώντας στους συγκεντρωμένους κοντά στο νεο-γκοθικό κτίριο του κοινοβουλίου, πλάι στον Δούναβη.

«Η χώρα μας έχει καθυποταχτεί στον Σιωνισμό, έχει γίνει ο στόχος ενός εποικισμού ενώ εμείς, οι ιθαγενείς, μπορούμε να παίζουμε μόνο το ρόλο των κομπάρσων», είπε ο Μάρτον Γένγεσι, βουλευτής του Γιόμπικ, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του κόμματος αυτού της ακροδεξιάς.

Η συγκέντρωση τέλειωσε έπειτα από σχεδόν δύο ώρες και οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο.

Ο εκπρόσωπος του ΠΕΣ, Μίχαελ Τάιντιγκσμαν, δήλωσε ότι «βρίσκουμε πως είναι ανησυχητική ένδειξη ότι οι άνθρωποι αυτοί εκφράζουν την αντισημιτική και αντιισραηλινή ιδεολογία τους δημόσια».

Ορισμένοι ξένοι Εβραίοι έχουν κάνει ή έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να κάνουν επενδύσεις στην μετακομμουνιστική Ουγγαρία, περιλαμβανομένου του επιχειρηματία Ρόναλντ Λόντερ από τις ΗΠΑ, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του ΠΕΣ, όμως οι επενδύσεις αυτές είναι μικροσκοπικές σε σύγκριση με εκείνες που έχουν κάνει άλλοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.

Η κατηγορία περί συνωμοσίας, που βασίζεται σε δηλώσεις που είχε κάνει ο Πέρες το 2007 για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες Ισραηλινών στο εξωτερικό, επαναλαμβάνεται αέναα στο λόγο του Γιόμπικ για τις απειλές που το κόμμα λέει πως η Ουγγαρία αντιμετωπίζει από τους Ρομά, από τους Εβραίους, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ούτω καθεξής.

«Αυτό το είδος θεωριών συνωμοσίας έχει μακρά ιστορία στην Ουγγαρία», σχολιάζει ο Πέτερ Κρέκο, διευθυντής της εταιρείας έρευνας και συμβουλευτικών υπηρεσιών Political Capital. Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, θύμισε, οι φασίστες ηγέτες της χώρας αξιοποιούσαν ξενοφοβικές κατηγορίες για να αποσπούν υποστήριξη.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά στο ξενοδοχείο όπου πρόκειται να αρχίσει το Συνέδριο την Κυριακή καθώς και γύρω από την κύρια συναγωγή του εβραϊκού γκέτο επί των ημερών του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, όπου ήταν αναγκασμένοι να ζουν οι Εβραίοι στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ουγγαρία, και από όπου χιλιάδες εξ αυτών μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξοντώθηκαν.

Στη συγκέντρωση της ακροδεξιάς ήταν έντονη η παρουσία της αστυνομίας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι συγκεντρωμένοι, ανάμεσά τους μέλη της Ουγγρικής Εθνικής Φρουράς —της νεολαίας του Γιόμπικ, που έχει τεθεί εκτός νόμου αλλά οι αρχές την ανέχονται— με τις στολές καμουφλάζ τους και τα μαύρα άρβυλά τους, δεν θα δοκίμαζαν να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο.

Αν και οι αστυνομικοί ήταν Ούγγροι, ο Γιόσεφ Κόζμα, ένας 52χρονος ξυλουργός που πήγε στη συγκέντρωση, υποστήριζε ότι είναι γεγονός μια φήμη πως η Μοσάντ έχει αναπτύξει πάνω από 200 Ισραηλινούς αστυνομικούς και στρατιώτες στην Βουδαπέστη για να προστατεύσουν το συνέδριο. «Δεν έχουμε δική μας αστυνομία;», ρωτούσε.

Οι ηγέτες του Γιόμπικ κάνουν συχνά προκλητικές δηλώσεις για τους Εβραίους, όπως αυτή του Γένγεσι τον Νοέμβριο, ο οποίος είχε καταρτίσει έναν κατάλογο με όλα τα μέλη της βουλής και της κυβέρνησης που έχουν εβραϊκή καταγωγή, χαρακτηρίζοντάς τα δυνητικές απειλές για την εθνική ασφάλεια της Ουγγαρίας. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν παραιτήθηκε.

Μεταξύ του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων Ούγγρων ζουν περίπου 80.000 ως 100.000 Εβραίοι. Η χώρα ήταν άλλοτε ένα από τα κέντρα των Εβραίων στην Ευρώπη και σταδιακά η παράδοση αυτή έχει αναβιώσει.

Η ανοικτή εχθρότητα του Γιόμπικ αποτελεί μια πρόκληση για τον Ορμπάν, το κόμμα Φίντες του οποίου είναι συντηρητικό κι εθνικιστικό αλλά δεν εκφράζει αντισημιτικές θέσεις. Ηγέτες του κόμματος αυτού λένε πως το Φίντες κατηγορείται άδικα για αντισημιτισμό στο εξωτερικό.

Το ΠΕΣ αναμένεται να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία θα καταδικάζει την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων και ιδεολογιών στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Γερμανία, στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)