to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:24 | 27.08.2013

Πολιτική

Ίδρυση Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδρυση τάσης με το όνομα «Σοσιαλιστική Τάση» του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν σε Συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Δημήτρης Τσουκαλάς και οι Τάσος Βούτσας, Χρήστος Κλαδευτήρας, Αντώνης Κοτσακάς, Έφη Κωτσάκη, Στάθης Πανταζής, Αδάμ Στάμος, Ράνια Σταυροπούλου, Κώστας Τσουκαλάς και Κώστας Χρυσόγονος.


Στην Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, ο Γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Ρήγας και Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος.


Η Σοσιαλιστική Τάση θα λειτουργεί στο πλαίσιο του άρθρου 21 του Καταστατικού, με βάση τις αρχές της εσωκομματικής δημοκρατίας και της ενιαίας εκφοράς των πολιτικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.


Βασικά στοιχεία της είναι ο πατριωτικός και σοσιαλιστικός προσανατολισμός της και η διάθεσή της να συμβάλλει στη διαμόρφωση του πλαισίου περαιτέρω ενίσχυσης της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει την ανατροπή.


Η πολιτική καταγωγή των μελών της συνιστά εγγύηση για την προφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από παθογένειες και λάθη του παρελθόντος.


Υπήρξε δέσμευση για την κατάθεση εξειδικευμένων θέσεων σε όλα τα θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία και απηύθυνε δημόσιο κάλεσμα τόσο στον ευρύτερο χώρο της προοδευτικής Αριστεράς, όσο και στον κάθε πολίτη, να συμπαραταχθούν με όρους ισοτιμίας για τη δημιουργία μετώπου που με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την αυριανή αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η Ιδρυτική Διακήρυξη



Μετά το πρόσφατο ιδρυτικό μας συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίχθηκε σε ενιαίο κόμμα με κοινή ενωτική οργάνωση βάσης και κομματική δομή, με διαφανείς, ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες. Ο πλουραλισμός των απόψεων και η ελεύθερη έκφραση γνώμης στις εσωκομματικές διαδικασίες είναι δικαίωμα, υποχρέωση και καθήκον όλων των μελών, δίνει υπόσταση στη δημοκρατική λειτουργία και ενδυναμώνει τον ενιαίο προς τα έξω λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Στη βάση αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 21 του νέου καταστατικού, προβλέπεται η δημιουργία ιδεολογικών τάσεων, που απεικονίζουν την πολιτική καταγωγή και προέλευση των μελών μας και συνεισφέρουν στη συγκρότηση του κοινού ιδεολογικού και προγραμματικού μας λόγου.


Εμείς, που συντάξαμε την παρούσα διακήρυξη, προερχόμαστε από τον ριζοσπαστικό χώρο των σοσιαλιστικών ιδεών και πιστεύουμε στην κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, την αυτοδιαχείριση, τη συνεχή και ενεργό συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής λειτουργίας. Απορρίψαμε το πρότυπο του υπαρκτού σοσιαλισμού και την αντίληψη περί πρωτοπορίας του κόμματος, καθώς και το σύστημα του ολοκληρωτικού καπιταλισμού της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, που συρρικνώνει τη δημοκρατία, καταργεί τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα, αποδομεί το κοινωνικό κράτος, καταστρέφει το περιβάλλον και δημιουργεί το νέο πρότυπο του πειθήνιου πολίτη-καταναλωτή. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε σε μια κοινωνία που θα στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.


Πιστεύουμε και προωθούμε όλες τις μορφές της κοινωνικής οικονομίας, που αναπτύσσονται σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και όχι τις επινοημένες -από τη διαφήμιση και τα πλάνα των πολυεθνικών εταιρειών και ομίλων- ανάγκες. Η προσαρμογή άλλωστε της παραγωγικής διαδικασίας στις ανάγκες των ανθρώπων έσωσε τον λαό και το έθνος σε δύσκολες στιγμές. Αυτή επιχειρείται σήμερα να ξεριζωθεί παντελώς με την αντισυνταγματική επίδραση των μνημονιακών μέτρων.


Προερχόμαστε από ένα ιδεολογικό και κοινωνικό ρεύμα που απορρίπτει τις ξένες παρεμβάσεις στο εσωτερικό της πατρίδας μας, που θεωρεί βιώσιμο εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας τις παρεμβάσεις που σέβονται τις παραδοσιακές και συλλογικές-συνεταιριστικές μας εκφράσεις, τις κοινότητες των Ελλήνων και την πατριωτική μας παράδοση. Ο πατριωτισμός με αντι-ιμπεριαλιστικό προσανατολισμό και ταξική αντιστοίχηση που πρεσβεύουμε δίνει το ακριβές στίγμα του ελληνικού και οικουμενικού λόγου. Ο διεθνισμός μέσα από τον σεβασμό των παραδόσεών μας (κυρίως των αγώνων του λαού μας για ελευθερία, ανεξαρτησία και δημοκρατία) είναι ένας διεθνισμός με ταυτότητα και κληρονομιά. Με βάση αυτό το περιεχόμενο του πατριωτισμού-διεθνισμού θα επιδιώξουμε τη γρήγορη και θετική έκβαση των εθνικών μας θεμάτων.


Στην πλειοψηφία μας ενταχθήκαμε στο ΠΑΣΟΚ, από τις τάξεις του οποίου απομακρυνθήκαμε σε διάφορες περιόδους, απορρίπτοντας την νεοφιλελεύθερη μετατόπισή του. Όλοι μας καταγγείλαμε εξ αρχής την πολιτική των μνημονίων που εισήχθησαν στη χώρα μας και τη μετέτρεψαν σε πειραματόζωο, εξυπηρετώντας τα σχέδια της νέας ευρωπαϊκής κοινωνικής και οικονομικής τάξης.


Πολεμάμε ενάντια στην κατασυκοφάντηση του λαού μας, ενάντια στην κατάλυση του συλλογικού μας πολιτισμού, ενάντια στην υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, ενάντια στο μεθοδικό σχέδιο καταρράκωσης της εθνικής μας αυτοπεποίθησης. Προσπαθούμε να αποκαλύψουμε τα δεινά που επιφυλάσσει στη χώρα μας το αντι-σύνταγμα των μνημονίων, που οι δανειστές μάς επιβάλλουν ως μόνιμο και μοναδικό τρόπο κοινωνικής και οικονομικής μας οργάνωσης. Αγωνιζόμαστε για τη διάσωση του κοινωνικού κράτους, του ασφαλιστικού μας συστήματος και του εργασιακού μας πολιτισμού. Δεν θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες για τον τρόπο που η τριαρχία των δανειστών μαζί με το εγχώριο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο μεθόδευσαν την ελληνική κρίση, που από μια συγκυριακή κρίση ρευστότητας μετεξελίχθηκε σε κρίση χρέους.


Ο άμεσος τερματισμός της καταστροφικής πορείας του λαού και του έθνους μας απαιτεί την αφύπνιση όλων των πολιτών και κυρίως των νέων, που τα μνημόνια τούς επιφυλάσσουν δεινή μοίρα. Χρειάζεται όμως ισχυρούς πολιτικούς φορείς που θα εκφράσουν τη νέα εποχή της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της πατρίδας, την επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και εσωτερικής αυτονομίας, την επαναφορά των κυριαρχικών δημοκρατικών διαδικασιών. Υπήρξαμε πρωτεργάτες της άποψης για ενωτική σύμπραξη όλων των αριστερών-προοδευτικών δυνάμεων και αγωνιστήκαμε για την ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ως αναγκαίας και ικανής συνθήκης για να την επιβάλει.


Σε αυτή τη νέα φάση της πολιτικής μας διαδρομής θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη, που θα προβάλλει την εναλλακτική προοδευτική λύση. Αναγκαίες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό είναι:


-Ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων,
-Επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, στο οποίο, εκτός από το μεγάλο επαχθές τμήμα του, θα συνυπολογιστεί ποσοτικοποιημένα και το μέγεθος της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που προξένησε το υφεσιακό και πλουτοκλεπτικό μνημονιακό πρόγραμμα, κάτι που είναι πανθομολογούμενο ακόμα και από την παγκόσμια οικονομική συστημική σκέψη, καθώς και από το ίδιο το ΔΝΤ,
-Διεκδίκηση πακέτου ανάπτυξης και άμεσης χρηματοδότησης του προγράμματος οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας,
-Αποπληρωμή του όποιου υπόλοιπου νομιμοποιημένου μέρους του χρέους (αν υπάρξει) θα πρέπει να γίνει με ρήτρα ανάπτυξης, που θα καθοριστεί κατά το υπόδειγμα παλαιότερων συμφωνιών, όπως π.χ. της Συμφωνίας του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953.
Θα συμβάλλουμε ως τάση του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας στα πλαίσια της εσωκομματικής δημοκρατίας και της ανάγκης εκφοράς ενιαίου πολιτικού λόγου, ώστε να καταστεί ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχη πολιτική δύναμη, ικανή να ανταποκριθεί στα σημερινά εθνικά και πολιτικά ζητήματα.

1. ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
Τα 200 περίπου χρόνια ζωής του νεότερου ελληνικού κράτους, η πολιτική του ιστορία είναι γεμάτη από παρεμβάσεις στο εσωτερικό του από τις εκάστοτε «προστάτιδες δυνάμεις». Χρησιμοποιούν πάντα μία πολιτική και οικονομική ελίτ, και τις τελευταίες δεκαετίες και μία δημοσιογραφική ελίτ, για να ελέγχουν πολιτική, θεσμούς και, εν τέλει, την ίδια τη δυνατότητα της αυτοδιάθεσής μας. Την ευθύνη της αποδέσμευσης από την ξένη εξάρτηση πρέπει σήμερα να αναλάβει η Αριστερά, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την ανάγκη έχει σήμερα περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία.

2. ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας με ιδιαίτερη αναφορά τους υδρογονάνθρακες αφορά αποκλειστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα του ελληνικού λαού που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε να συμψηφιστεί με τις παράνομες δανειακές συμβάσεις.



3. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Ο ανθρωπισμός της Αριστεράς δεν μπορεί να ενοχοποιείται από εκείνους που φέρουν την ευθύνη για τη διόγκωση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να απαιτήσει την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», της συνθήκης Σένγκεν και του Συμφώνου Μετανάστευσης, διεκδικώντας την αρχή της αναλογικότητας σε ό,τι αφορά το οικονομικό και κοινωνικό κόστος για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Η Ελλάδα σήμερα έχει υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητες απορρόφησης της μεταναστευτικής ροής. Η Ε.Ε. οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάψει να καιροσκοπεί σε βάρος της χώρας μας.


4. ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΛΟΥΤΟΥ


Α) Κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα
Η αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να συγκρουστεί αποφασιστικά με την παθογένεια της διαπλοκής και να επιβάλλει δίκαιη κατανομή των βαρών και δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.


Β) Δημόσιος τομέας
Εργαζόμαστε για ένα ευφυές, λειτουργικό, διαφανές, αξιοκρατικό και αξιολογούμενο δημόσιο, που θα αποτελεί εργαλείο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό και στο χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Με έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία, κατάκτηση αυτονομίας του πρωτογενούς τομέα, αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων στις νέες ενεργειακές πηγές. Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να στηριχθεί σε ένα μικτό σύστημα οικονομίας όπου θα συνυπάρχει ο δημόσιος, ο κοινωνικός και ο ιδιωτικός τομέας. Είναι προφανές ότι άμεσα πρέπει να προχωρήσει στη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου το οποίο θα διασφαλίζει την ισότιμη παρέμβαση και των τριών τομέων της οικονομίας.


Γ) Προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων
Επιδιώκουμε:
 -την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους,
-τη μερική διαγραφή των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών μέσα από διαδικασίες ρύθμισης οφειλών και τη δημιουργία δικτύου προστασίας των οφειλετών από την αυθαιρεσία των πιστωτικών ιδρυμάτων και των εισπρακτικών εταιρειών,
-την προστασία της ατομικής περιουσίας με την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας,
-την επανένωση του κατακερματισμένου κοινωνικού ιστού και τον τερματισμό της καταστροφής των μικρομεσαίων κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων, τα οποία αποτελούν τη βάση της οικονομίας, του μεσογειακού τρόπου ζωής και δημιουργούν τις συντριπτικά περισσότερες θέσεις εργασίας, συναποτελώντας ταυτόχρονα και τη βάση του δημοκρατικού πολιτεύματος σε συμμαχία με την εν ευρεία έννοια εργατική τάξη,
-την προστασία των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών,
-την κοινωνικοποίηση της τραπεζικής πίστης και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας.



5. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη εργασιακού, νομικού και κοινωνικού πολιτισμού. Διεκδικούμε μια Ευρώπη με δημοκρατικούς θεσμούς (ουσιαστικός ρόλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και κάλυψη του ελλείμματος αντιπροσώπευσης. Απαιτούμε σεβασμό της εταιρικής σχέσης αλληλεγγύης. Θα αγωνιστούμε για τη συνολική ρύθμιση του δημόσιου ευρωπαϊκού χρέους και τη θέσπιση μηχανισμού ανακύκλωσης πλεονασμάτων για μια ισόρροπη ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Αντιστεκόμαστε σε μια Ευρώπη του χρηματοπιστωτικού ολιγαρχικού συστήματος που απειλεί την ίδια τη δημοκρατία και υποστηρίζουμε τη διαδικασία εθνικής και περιφερειακής σύγκλισης με ενεργό παρεμβατισμό σε επίπεδο Ένωσης. Προωθούμε την άμεση μετατροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από υποστηρικτικό μηχανισμό της χρηματιστηριακής ολιγαρχίας σε εργαλείο ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ευρωπαϊκών λαών.
 


6. ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διεκδικήσει, υπηρετώντας την ιστορική μνήμη και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, το αναγκαστικό γερμανικό κατοχικό δάνειο, που αποτελεί ισχύουσα διακρατική σύμβαση, καθώς και τις γερμανοκατοχικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις και επιστροφές των κλεμμένων ελληνικών αρχαιοτήτων.



7. ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣ
Θεωρούμε ότι η Ορθοδοξία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από κανέναν στο βωμό πολιτικών συμφερόντων. Ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας πρέπει να γίνει με συναινετικές διαδικασίες και έπειτα από αμοιβαίο και ειλικρινή διάλογο.


8. ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
Εργαζόμαστε για τη συνεχή αναβάθμιση των σχέσεών μας με τον Ελληνισμό της διασποράς και τη διαμόρφωση όρων συμβολής του στα εθνικά μας θέματα.


Στα πλαίσια του προγράμματος και του καταστατικού τού ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία τις προσεχείς εβδομάδες τις εξειδικευμένες προτάσεις μας. Το πρόγραμμα για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να δίνει άμεση προτεραιότητα στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Πρωταρχική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας έχει η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας και ιδιαίτερα των νέων που οδηγούνται σήμερα στη μετανάστευση.


Η Σοσιαλιστική Τάση που ιδρύουμε σήμερα φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κοινωνικό και ιδεολογικό δίαυλο για όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες που είδαν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται από τις προηγούμενες πολιτικές τους εντάξεις ή εκλογικές επιλογές και παραμένουν αδρανείς και επιφυλακτικοί. Ελπίζουμε ότι θα προσδώσουμε μια νέα κοινωνική δυναμική στον ενιαίο μας φορέα, εμπλουτίζοντας τον συνεκτικό, κοινό πολιτικό του λόγο. Θα συμβάλλουμε ώστε τους αμέσως επόμενους μήνες να επιτύχει την πολυπόθητη ανατροπή της μνημονιακής τάξης πραγμάτων, που θα σημάνει την έναρξη μιας νέας ελπιδοφόρας περιόδου για την πατρίδα μας.

tags: ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)