to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 05.09.2013

Πολιτική

Η υποταγμένη κυβέρνηση παρακολουθεί το νέο μνημόνιο να έρχεται...

Οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας δεν θα τερματισθούν το 2014 και, κατά συνέπεια, είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η χώρα θα χρειασθεί επιπλέον οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη πριν επιστρέψει στις αγορές, δήλωσε σήμερα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.


«Σε ό,τι αφορά την πιθανή ανάγκη για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, είναι σαφές ότι, παρά τις πρόσφατες προόδους, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα έχουν πλήρως επιλυθεί το 2014», είπε.   «Είναι ρεαλιστικό να συμπεράνει κανείς ότι θα χρειασθεί επιπλέον πρόγραμμα στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές ότι έχει την πρόθεση να προσφέρει την προσήκουσα βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος στήριξης και μετά από αυτό, μέχρι να εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι τον Απρίλιο 2014, όταν θα είναι διαθέσιμα τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2013, η ευρωζώνη μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο κάποιας μορφής περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.  

«Το Eurogroup συμφώνησε τον περασμένο χρόνο ότι θα εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων, εάν καταστεί αναγκαίο, όπως περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων των δανείων ...εάν η Ελλάδα εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους... Δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις για την εκπλήρωση αυτών των όρων πριν από τον Απρίλιο 2014», είπε. 

ΣΥΡΙΖΑ: Η αποτυχημένη και απομονωμένη κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρει:

Μια ακόμη δήλωση έρχεται να προστεθεί για να θέσει το θέμα ενός νέου μνημονίου, επιβεβαιώνοντας την αποτυχία των δύο προηγουμένων αλλά και διαψεύδοντας τις διακηρύξεις των υποστηρικτών των δύο προηγούμενων, πως το δεύτερο μνημόνιο θα ήταν το τελευταίο χωρίς την ανάγκη υιοθέτησης νέων μέτρων.

Η κυβέρνηση άφωνη, χωρίς να εγκαταλείπει τη στρατηγική της υποταγής έναντι των δανειστών, παρακολουθεί τις εξελίξεις προσπαθώντας να πείσει, με τη βοήθεια πάντα της δημιουργικής λογιστικής, για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος που δεν φαίνεται όμως να περιορίζει τις απατήσεις των δανειστών για νέα μέτρα.

Η αποτυχημένη και απομονωμένη κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο συνεχίζοντας την πολιτική της κοινωνικής ισοπέδωσης και της οικονομικής χρεοκοπίας.

Είναι η ώρα της άμεσης ακύρωσης του μνημονίου και της πραγματικής επαναδιαπραγμάτευσης τους χρέους στην κατεύθυνση της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του και της αποπληρωμής του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης . Ασφαλώς μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να την υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση της συμφοράς, για αυτό απαιτείται η δημοκρατική ανατροπή της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)