to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:45 | 23.04.2013

Διεθνή

Η Βόρεια Κορέα θέλει να αναγνωριστεί ως κάτοχος πυρηνικών όπλων

Σε διεθνή αναγνώρισή της ως μέλους της ομάδας κρατών τα οποία κατέχουν πυρηνικά όπλα επιμένει η Βόρεια Κορέα, με τις ΗΠΑ να χαρακτηρίζουν την Τρίτη το συγκεκριμένο αίτημα «μη ρεαλιστικό και απαράδεκτο».


Μετά από εβδομάδες έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, με απειλές μέχρι και για χρήση πυρηνικού όπλου από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, η Βόρεια Κορεά εμφανίστηκε την Τρίτη ανοικτή, υπό προϋποθέσεις, ακόμη και σε απευθείας διάλογο με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Η βορειοκορεατική εφημερίδα Rodong Sinmun απέρριψε ως απαράδεκτο τον όρο της Ουάσιγκτον και της Σεούλ να αποσυναρμολογήσει και διαλύσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και να ακυρώσει κάθε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Εάν η ΛΔ της Κορέας καθίσει σε κοινό τραπέζι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να πρόκειται για έναν διάλογο μεταξύ χωρών οι οποίες κατέχουν πυρηνικά όπλα, και όχι η μία πλευρά να προσπαθεί να επιβάλει στην άλλη την διάλυσή τους», σημειώνει η εφημερίδα της Πιονγκγιάνγκ.

Οι ΗΠΑ απέρριψαν άμεσα το βορειοκορεατικό αίτημα, ενώ, την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του NATO καταδίκασαν ομόφωνα τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, καλώντας παράλληλα σε διάλογο στη βάση της «αποπυρηνικοποίησης».

Για την ανάγκη η ατζέντα των συνομιλιών για το κορεατικό να κατατείνει και να μην αποκλίνει από το στόχο για μια αποπυρηνικοποιημένη Κορεατική Χερσόνησο, έκανε λόγο, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από τη Γενεύη, όπου και βρίσκεται, ο υφυπουργός Διεθνούς Ασφαλείας και μη Διάδοσης (πυρηνικών όπλων), Τόμας Κάντριμαν.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι όρος για την έναρξη συνομιλιών με πραγματικό νόημα και στόχο είναι η απόδειξη από πλευράς Πιονγκγιάνγκ ότι έχει εγκαταλείψει κάθε πυρηνική φιλοδοξία.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία, από την πλευρά της, κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να απόσχει από οποιαδήποτε περαιτέρω «προκλητική ενέργεια» και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε την τρίτη πυρηνική της δοκιμή το Φεβρουάριο.

Εξάλλου, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, με έδρα τη Βιέννη, σημείωσε την Τρίτη ότι εντόπισα απρόσμενη συγκέντρωση ραδιενεργών αερίων τα οποία πιθανώς να προέρχονται από την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας το Φεβρουάριο, παρέχοντας πιθανότατα την πρώτη υλική απόδειξη της ύπαρξης έκρηξης.

Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)