to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 18.10.2013

Πολιτική

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους και εποχικούς πυροσβέστες

Αναλυτικά η τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιδότηση ανεργίας εποχικά απασχολούμενων


Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσε σήμερα τροπολογία για την επαναφορά χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους και εποχικούς πυροσβέστες για το διάστημα που δεν εργάζονται και είναι άνεργοι. Η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους είχε διακοπεί με τον μνημονιακό νόμο3986/2011 , άρθρο 39.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αυτή την τροπολογία στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» γιατί ο Υπουργός Εργασίας στο ίδιο νομοσχέδιο έχει καταθέσει αντίστοιχη τροπολογία, που κατά τη γνώμη μας δεν λύνει ολοκληρωμένα το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις δημιούργησαν (καθώς επαναχορηγεί μόνο το μισό επίδομα ανεργίας και με δυσκολότερες προϋποθέσεις).



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας με θέμα: «επιδότηση ανεργίας εποχικά απασχολούμενων»:


Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

           Σύμφωνα με το άρθρο 39 του μνημονιακού νόμου 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης, που εξειδικεύει εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από τις μέρες επιδότησης του ανέργου κατά την προ της 01.01.2013 τετραετία, που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 450 ημέρες και από 01.01.2014 τις 400 ημέρες. Τούτο σημαίνει ότι πάρα πολλοί άνεργοι θα πάρουν κατά πολύ μειωμένο σε διάρκεια επίδομα ανεργίας, ίσως και καθόλου προϊόντος του χρόνου.
    Την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στη χώρα έχει φτάσει στο 30% και οι προβλέψεις όλων των ειδικών μιλούν για περαιτέρω αύξησή της, ο μνημονιακός νόμος 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης αφήνει ουσιαστικά χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους, που χάνουν τη δουλειά τους καθώς η κρίση βαθαίνει. Το μέτρο θίγει ιδιαίτερα τους εποχικά εργαζόμενους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει ήδη συμπληρώσει, όπως είναι λογικό, το όριο των 450 ημερών, διότι εργάζονται ορισμένους μήνες του έτους και επιδοτούνται κάθε χρόνο, ανάλογα με τα ένσημά τους για τους υπόλοιπους.
    Πρόκειται για μέτρο εξαθλίωσης των ανέργων, για καταστροφική ρύθμιση όσον αφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων, που φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες υπαλλήλους που στηρίζουν την –κατά δήλωση της ίδιας της Κυβέρνησης - «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, τον Τουρισμό. Σε περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες όπου ο τουρισμός αποτελεί την κυριότερη οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα, οι εργαζόμενοι βιώνουν τη μείωση των εισοδημάτων τους, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών μέτρων και της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου.
 
Από τη ρύθμιση θίγονται και οι εποχικοί Πυροσβέστες, των οποίων η πρόσληψη εγκρίθηκε στις 10-6-2013 και δεδομένων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έπρεπε να ακολουθήσουν της απόφασης, η έναρξη εργασίας ανεστάλη περαιτέρω, με αποτέλεσμα οι μήνες απασχόλησης  να μην υπερβαίνουν τους 5. Πρόκειται για μια ακόμα πράξη απαξίωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, με ευθύνη των μνημονιακών κυβερνήσεων οι οποίες, παρόλα τα προβλήματα του Σώματος, δεν έχουν προχωρήσει στην ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, υλικά μέσα και εξοπλισμό.



Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο 1
«Στο τέλος της παραγράφου 8 του άρθρου 39 του Κεφαλαίου ΣΤ΄ του Ν.3986/2011 προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής: Της ανωτέρω ρύθμισης εξαιρούνται οι εποχιακά εργαζόμενοι».



Οι προτείνοντες βουλευτές


Στρατούλης Δημήτρης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Γάκης Δημήτρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αμανατίδης Γιάννης
Αμανατίδου Λίτσα
Αποστόλου Βαγγέλης
Βαλαβάνη Νάντια
Βαμβακά Ευγενία
Βαρεμένος Γιώργος
Βούτσης Νίκος
Γελαλής Δημήτρης
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Δερμιτζάκης Κωστής
Διώτη Ηρώ
Δούρου Ρένα
Δριτσέλη Παναγιώτα
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Ζερδελής Ιωάννης
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Καφαντάρη Χαρά
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καραγιουσούφ Αϊχάν
Κοδέλας Δημήτρης
Κοντονής Σταύρος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κυριακάκης Βασίλης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μητρόπουλος Αλέξης
Μιχαλάκης Νίκος
Μπάρκας Κώστας
Μπόλαρη Μαρία
Ξανθός Ανδρέας
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Στάθης
Πάντζας Γιώργος
Πετράκος Αθανάσιος
Σακοράφα Σοφία
Σαμοϊλης Στέφανος
Σταθάς Γιάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τατσόπουλος Πέτρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσίπρας Αλέξης
Τσουκαλάς Δημήτρης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Βασίλης


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)