to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:44 | 04.09.2013

Πολιτική

Η τρόικα ζητά «ξαφνικό θάνατο» της αμυντικής βιομηχανίας με απολύσεις χωρίς αποζημίωση - Φθηνοί λεονταρισμοί της κυβέρνησης

Όπως αποκαλύφθηκε την Τρίτη 3/9, η Τρόικα ζήτησε να μπει λουκέτο σε ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ, με τους εργαζόμενους να μένουν στο δρόμο χωρίς αποζημιώσεις και τα φιλέτα των επιχειρήσεων να μπαίνουν σε διαδικασία πώλησης. Φθηνοί λεονταρισμοί της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών: στήνει επικοινωνιακό σόου για να παρουσιάσει ως πιο «ανώδυνες» άλλες μεθόδους απαξίωσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.


Για «εθνικό έγκλημα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση «δεν υπερασπίζεται την ελληνική αμυντική βιομηχανία, δεν υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, ούτε τη στοιχειώδη παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας» δηλώνει ο Θοδ. Δρίτσας. 

Ενόψει της επόμενης επίσκεψης  των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, η Τρόικα ζήτησε με ένα mail, το οποίο έφτασε στον υπουργό Οικονομικών και στην αναπληρώτρια υπουργό Αμυνας αργά το βράδυ της Κυριακής, τον «ξαφνικό θάνατο» των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ και την απόλυση, χωρίς αποζημίωση, όλων των εργαζομένων σε αυτές τις τρεις εταιρείες. H μεθόδευση αυτή εξυπηρετεί την κυβέρνηση για να «εξασφαλίσει»  τις 2.000 απολύσεις που έχει υποσχεθεί στην τρόικα για το β' εξάμηνο του έτους.  Η Κομισιόν διέψευσε, πάντως, τις κυβερνητικές διαρροές περί φαξ της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών για να κλείσουν οι τρεις επιχειρήσεις χωρίς να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι.

Δηλώσεις Στουρνάρα

Ο Γ. Στουρνάρας έσπευσε να προβεί σε δηλώσεις περί «σκληρής μάχης» με την τρόικα όσον αφορά στην απαίτησή της για ξαφνικό θάνατο χωρίς αποζημιώσεις σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, ισχυριζόμενος όμως παράλληλα ότι πρόκειται για «μη βιώσιμες εταιρείες»… Κατά τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, οι «μη βιώσιμες αυτές εταιρίες, στοιχίζουν στον φορολογούμενο 150 εκατ .ευρώ ετησίως» και στόχος της κυβέρνησης είναι να πειστεί η τρόικα ότι η λύση που προτείνει η ελληνική πλευρά (για εκκαθάριση εν λειτουργία) θα δίνει μεγαλύτερη άξια στο δημόσιο σε βάθος χρόνου. «Η μεγάλη διαπραγμάτευση θα γίνει αφού θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει»

Η κυβέρνηση είναι ικανή «σε ένα νέο επικοινωνιακό σόου από αυτά που μας έχουν συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, να παρουσιάσει ως σπουδαία διαπραγματευτική νίκη της τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και τη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας με τη μορφή ξεπουλήματος και συρρίκνωσης», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αναλυτικά:

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στα σχέδια συρρίκνωσης και απαξίωσης των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, επιλέγει το δρόμο των φτηνών λεονταρισμών απέναντι στην τρόικα που δεν πείθουν πλέον κανέναν.  Το παράνομο κλείσιμο της ΕΡΤ εν μία νυκτί,  αξιοποιώντας τη δυνατότητα κατάργησης των δημοσίων οργανισμών μέσω των αντισυνταγματικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, αποτελεί το χειρότερο προηγούμενο για μια κυβέρνηση που δεν λογαριάζει τίποτα μπροστά στη μνημονιακή της ιδεοληψία.  

Τώρα είναι ικανοί, σε ένα νέο επικοινωνιακό σόου από αυτά που μας έχουν συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, να παρουσιάσουν ως σπουδαία διαπραγματευτική νίκη της κυβέρνησης τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και τη  διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας με τη μορφή ξεπουλήματος και συρρίκνωσης.    Τα σχέδια για διάλυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, με όποια μορφή και αν αυτή επιλεχθεί τελικά να γίνει, συνιστά εθνικό έγκλημα. Δεν πρόκειται για έναν ακόμη παραγωγικό τομέα της χώρας, αλλά συνδέεται άρρηκτα με τη δυνατότητα  διασφάλισης των πλέον ζωτικών συμφερόντων της.  

Αυτό που απαιτείται είναι η δημιουργία ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας υπό δημόσιο έλεγχο, στον οποίο θα υπαχθούν όλες οι κρατικές εταιρίες του τομέα και η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου αναδιάρθρωσης των εταιριών και προσανατολισμού τους  σε συγκεκριμένους τομείς εθνικής σημασίας, μέσα από την αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων των εταιριών που έχουν ακυρωθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Θοδ. Δρίτσας: Η κυβέρνηση «δεν υπερασπίζεται την ελληνική αμυντική βιομηχανία, δεν υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, ούτε τη στοιχειώδη παραγωγική διαδικασία στη χώρα μας».

Σχολιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για την αμυντική βιομηχανία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει επιπλέον πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε ως θετική εξέλιξη την περίφημη εκκαθάριση εν λειτουργία. Είναι εξίσου οδυνηρή η κυβερνητική πρόταση για την εκκαθάριση εν λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών, που άλλωστε είχε ληφθεί μέσα στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι, «για τις ανάγκες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αυτές οι μονάδες μπορεί να λειτουργήσουν, είναι βιώσιμες, τα χρέη τους είναι διαχειρίσιμα και χωρίς επιβάρυνση του ελληνικού λαού, όπως ψευδώς και προπαγανδιστικά διαδίδεται. Από εκεί και πέρα μπορεί να οργανωθεί η εξυγίανσή τους - γιατί πράγματι έχουν γίνει σημεία και τέρατα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και από τις διοικήσεις ημετέρων που διόριζαν». (διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη)

Στ. Κοντονής: «Τρόικα και κυβέρνηση έχουν εν κρυπτώ συμφωνήσει»

«Η κυβέρνηση διαρρέει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το μέλλον αυτών των εταιρειών, προκειμένου να εμφανιστεί ως δήθεν διαπραγματευόμενη απέναντι στην Τρόικα», δήλωσε σχετικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, σημειώνοντας πως «τελικά, αποδεικνύεται ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν εν κρυπτώ συμφωνήσει στην συρρίκνωση των αμυντικών βιομηχανιών της Ελλάδας και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας ενώ τα δήθεν περί του αντιθέτου συνιστούν εμπαιγμό προς τον ελληνικό λαό».

Διαβάστε σχετικά:

Κομμούνιζε και η Αμυντική Βιομηχανία;

tags: ΕΛΒΟ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)