to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:40 | 10.10.2014

Πολιτική

Κορυφώνεται η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης (ζωντανή μετάδοση - συνεχής ενημέρωση - βίντεο)

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα, ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Πληθαίνουν οι φωνές κυβερνητικών βουλευτών, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ανεξάρτητών με αίτημα για «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» - Συνεχής ενημέρωση και καταγραφή των κυριότερων τοποθετήσεων


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση, ενώ τις προθέσεις τους ως προς τη στάση που θα τηρήσουν κατά την  ψηφοφορία έχουν φανερώσει ήδη ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Πληθαίνουν, εν τω μεταξύ οι βουλευτές που, ενώ δείχνουν «εμπιστοσύνη» στην Κυβέρνηση Σαμαρά, ζητούν... νέα κυβέρνηση, «ειδικού σκοπού», με άλλο πρωθυπουργό (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ από τη 2η μέρα της συζήτησης, χτες 9/10

Η συζήτηση εξελίσσεται σε αντιπαράθεση για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο ανέπτυξαν οι περισσότεροι ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ν. Βούτσης κατήγγειλε «στήσιμο» της διαδικασίας και σημείωσε ότι σε μία Βουλή με 8 (πλέον) κοινοβουλευτικές ομάδες δε γίνεται να μιλούν συνέχεια εκπρόσωποι της κυβέρνησης, και μάλιστα υπουργοί και υφυπουργοί, και να αναμασούν την κυβερνητική προπαγάνδα σαν να πρόκειται για πρόταση μομφής εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση προκαλούν τοποθετήσεις κυβερνητικών και ανεξάρτητων βουλευτών για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» ή «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» (ενδεικτικές οι αναφορές Λυκούδη, Νταβρή και Κασαπίδη από τους ανεξάρτητους βουλευτές) ενώ ο Θάνος Μωραΐτης (ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης), από το ΠΑΣΟΚ, προχώρησε για πρώτη φορά ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας ακόμη και την αντικατάσταση του σημερινού πρωθυπουργού, προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο χωρίς να διεξαχθούν εκλογές. Ανάλογη πρόταση έκανε το πρωί της Παρασκευής και ο Δ. Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ) εισηγούμενος «κυβέρνηση ειδικού σκοπού με εναλλακτική πρωθυπουργία των αρχηγών των κομμάτων που θα συμμετάσχουν». Παρόμοια πρόταση ακούστηκε και από τον ανεξάρτητο βουλευτή Χρ.Αηδόνη, ο οποίος δήλωσε ότι απόψε θα ψηφίσει «όχι». 

Δείτε ζωντανά:

Συνεχής ενημέρωση - Βασικές τοποθετήσεις:

00:40 Σαμαράς: Ακροδεξιό κρεσέντο στην πρόβα αντιπολίτευσης

11:25 «Δεν είστε τίποτα» είπε προς τον Π. Λαφαζάνη ο Ε. Βενιζέλος καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε το λόγο για να απαντήσει την ομιλία του Αλ. Τσίπρα. Όπως είπε ο Ε. Βενιζέλος, ο Αλ. Τσίπρας προέβη σε ατοπήματα ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε στις ύβρεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Να χτυπιέστε ως χταπόδι, εγώ θα πω αυτά που θέλω» σχολίασε ο Ε. Βενιζέλος που έκανε λόγο για υπονόμευση του εθνικού συμφέροντος από τον Αλ. Τσίπρα. «Έβλαψε συνειδητά το εθνικό συμφέρον ενώπιον των αγορών και των θεσμικών παραγόντων» είπε ο Βενιζέλος και συνέχισε με κατηγορίες για ατοπήματα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ευθεία τρομοκράτηση του κοινού για στον «κίνδυνο» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας, δεν θέλησε να απαντήσει στην προσπάθεια τρομοκράτησης Βενιζέλου εγκαταλείποντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στον κινδυνολογικό του οίστρο. 

23:20 Αλ. Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές για να αλλάξουμε την Ελλάδα με ένα πρόγραμμα δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και ελπίδας

22:35 Ο Ε. Βενιζέλος «τερμάτισε» την κινδυνολογία: «Ασύμμετρη καταστροφή» αν φύγει η συγκυβέρνηση

 

21:40 Π. Καμμένος: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές

Με στόχο «τη διαγραφή του χρέους, τη βίαια μείωση της φορολογίας κάτω από τα επίπεδα των γειτονικών χωρών και τη διασφάλιση των εθνικών θεμάτων».

 

21:20 Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, προέβη σε συκοφαντική επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και σε μία γενικόλογη κριτική κατά της παραπληροφόρησης του διαδικτύου που χρησιμοποιείται για την «εξόντωση του πολιτικού αντιπάλου». Χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ απόπειρα φίμωσης του Αδ. Γεωργιάδη και αναρωτήθηκε αν το επόμενο βήμα είναι «τα στρατόπεδα για τους διαφωνούντες» (!). Με πολλές ακροβασίες, η Σ. Βούλτεψη συσχέτισε τον ΣΥΡΙΖΑ με την συκοφάντηση, την παραπληροφόρηση και την απαγόρευση της πληροφόρησης αλλά και την... υπερπληροφόρηση. Σε μία τοποθέτηση χωρίς λογικό ειρμό, χαρακτήρισε πράξη ευθύνης την ψήφο εμπιστοσύνης. 

 

21:15 Την αναγκαιότητα δημοσίων επενδύσεων τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Ουζουνίδου και ανέλυσε τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευση για τις μεταφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για τον έλεγχο όλων των συμβάσεων παραχώρησης και την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Όπως είπε η Ε. Ουζουνίδου, θα υπάρξει μείωση των διοδίων και ακύρωση των διατάξεων με τις οποίες έχουν ποινικοποιηθεί οι αγώνες των πολιτών. 

21:05 Δ. Στρατούλης:Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ανεργία, εργασιακά και ασφαλιστικό 

20:50 Η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Γεννηματά μίλησε για θετικά μηνύματα και ξόρκισε τις πρόωρες εκλογές καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ απαξίωση της πολιτικής και των θεσμών. 

20:40 Για «συνιστώσες» και «ακραίες θέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Μ. Βολουδάκης (ΝΔ) που ως «φιλελεύθερος» κλήθηκε να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση και να ακυρώσει τα σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας με τους «επικίνδυνους» της Αριστεράς. 

20:35 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης αναφέρθηκε στην κυβερνητική θριαμβολογία για τον τουρισμό τονίζοντας ότι η τουριστική δαπάνη αυξάνεται ανεπαίσθητα και ο τουρισμός βιώνει της επιπτώσεις της τρομερής εποχικότητας. Την ίδια ώρα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού ακροβατούν ανάμεσα στο κλείσιμο και το φοροκυνηγητό. Ανέπτυξε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό που θα επαναφέρει τη χώρα στο διεθνή τουριστικό χάρτη. 

20:25 Φ. Κουβέλης στη Βουλή: Απαραίτητη η αλλαγή της κυβέρνησης

20:00 Κινδυνολογία για την ενδεχόμενη ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικόλογη θριαμβολογία για το κυβερνητικό έργο από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλια.

19:30 «Παρών» θα δηλώσει η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε δήλωσή της.

19:25 Αλ. Παπαρήγα: ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαφορετική συνταγή για το ίδιο αποτέλεσμα 

19:00 Ο Σίμος Κεδίκογλου (βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ), πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε την κυβερνητική προπαγάνδα περί success story και μίλησε για «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» με λίγες «αστοχίες». Υποσχέθηκε ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και του ιδιωτικού τομέα γιατί από εκεί προέρχονται οι άνεργοι και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι επιδίδεται σε λεονταρισμούς γιατί δεν έχει οικονομικό σχέδιο. Ο Σ. Κεδίκογλου συμφώνησε με την πρόταση ΜεΪμαράκη για κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής και έκανε λόγο για επικοινωνιακό εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον Άδ.Γεωργιάδη με το γνωστό ύφος καφενείου.

18:40 Θ. Δρίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδομεί βήμα-βήμα τη νέα σχέση εμπιστοσύνης με το λαό 

18:15 Οι γνώριμες κατηγορίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και από τον βουλευτή της ΝΔ Α. Δαβάκη που κάλεσε τη Βουλή να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

18:10 Τ. Κουράκης: Η αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης της Αριστεράς

17:50 Δ. Τσουκαλάς: «Αστυνόμευση και όχι αστυνομοκρατία» το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

17:20 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Ζερδελής καυτηρίασε τη διασπορά φόβου από τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά και τους υπουργούς μπροστά στο ενδεχόμενο να αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Απαρίθμησε τις «επιτυχίες» των μνημονιακών πολιτικών με έμφαση στο διωγμό της νέας γενιάς από την Ελλάδα λόγω των συνθηκών ελαστικής εργασίας και τεράστιας ανεργίας η οποία παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Αναφέρθηκε και στην υγειονομική φτώχεια που μαστίζει τη χώρα αλλά και στην υποστελέχωση του ΠΕΔΥ και των νοσοκομείων καθώς και στις ουρές των συσσιτίων. «Αυτήν την Ελλάδα τη δημιούργησε η πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική» ανέφερε ο Ι. Ζερδελής και επανέλαβε τις βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επούλωση της κοινωνίας από τα μνημονιακά τράυματα.

17:10 Η Τζένη Βαμβακά, βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις απώλειες των ελληνικών νοικοκυριών στα χρόνια των μνημονίων και της «εγκληματικής λιτότητας». Υπενθύμισε τα πλήγματα στην εργασιακή νομοθεσία και υπογράμμισε της δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της μνημονιακής νομοθεσίας με ορίζοντα την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Έκανε εκτενή αναφορά στην ανυπαρξία μέριμνας για την Ειδική Εκπαίδευση και παρέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξή της. 

16:50 Β. Χατζηλάμπρου: Οι κυβερνητικοί βουλευτές βάζουν «όρους», η κυβέρνηση παραπαίει 

14:42 Νέες διαμαρτυρίες του Ν. Βούτση προς το Προεδρείο για τις συνεχόμενες τοποθετήσεις από υπουργούς και υφυπουργούς που μονοπωλούν τη συζήτηση (ΕΔΩ η χθεσινή του παρέμβαση).

14:40 Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζή Οσμάν είπε ότι ο κόσμος υποφέρει και κάνει τεράστιες θυσίες αλλά, «για να μην επικρατήσει χάος», θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, πιστεύει στο διάλογο και στη συνεργασία και περιμένει λύσεις στα προβλήματα της Ροδόπης και της μειονότητας και θα στηρίξει την κυβέρνηση «για να μην μπει σε περιπέτεια η Ελλάδα».

14:30 Ο Μ. Ουζουνίδης. βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επανέλαβε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση.

14:25 Φ. Κούβελα: ΝΔ & ΠΑΣΟΚ κάνουν πρόβα αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ 

15:40 Ο υφυπουργός Αντ. Μπέζας διαστρεβλώνει Δραγασάκη (βίντεο) 

15:10 Ο. Γεροβασίλη: Το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του αποτυχημένου «Καλλικράτη» 

15:00 Μ. Κασσής (ΠΑΣΟΚ): Συμπλέουμε επικίνδυνα με τη Δεξιά, «δε δεσμεύομαι για το μέλλον» 

14:50  Ο Δ. Στρατούλης απαντάει στις κατηγορίες Κεγκέρογλου για τη «Βοήθεια στο σπίτι»

 
 

14:25 Αλ. Μητρόπουλος: Το Μνημόνιο τελειώνει μόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

14:15 Ο. Βουδούρης: Καμία εμπιστοσύνη στην καταστροφική κυβέρνηση

13:35 Κ. Ιγγλέζη: Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με σεβασμό στο περιβάλλον και τα δημόσια αγαθά

13:15 Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Τασούλας κατηγορεί την Αριστερά για υπαρκτό λαϊκισμό, ενώ οι κυβερνώντες ξέρουν να κυβερνούν. Επέρριψε ευθύνες για το 2009 στην Αριστερά που ζητούσε παροχές όλα αυτά τα χρόνια (!) βγάζοντας λάδι τους σοφούς κυβερνώντες επί 40 χρόνια!

12:55 Ο Γ. Πάντζας, βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην άθληση ως κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα και ανέπτυξε την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον αθλητισμό θα δώσει έμφαση στη φυσική αγωγή και την εκπαίδευση, θα υπάρχει έλεγχος και στήριξη στης αθλητικές δραστηριότητες που θα είναι δωρεάν για τους νέους (αναλυτικά η τοποθέτησή του). 

12:45 Όχι σε εκλογές, αλλά και όχι στην κυβέρνηση, λέει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης. Ο Χ. Αηδόνης ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι η άρνησή του σήμερα «δεν επιζητεί την αποσταθεροποίησή της».

12:40 Η Μ. Αντωνίου της ΝΔ, σε ένα κρεσέντο τρομολαγνείας, κάλεσε τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να αποτρέψουν το ζοφερό μέλλον που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα.

12:25 Ν. Βαλαβάνη: Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πολυπολικό κόσμο

12:10 Ο Δ. Κρεμαστινός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι πολλές φορές «βουλευτές στήριξαν την παρούσα κυβέρνηση παρά τα πιστεύω» τους αλλά τάχθηκε κατά της «εκλογολογίας» που οδηγεί σε αβεβαιότητα και σύγχυση. Δήλωσε ενάντιος στις πρόωρες εκλογές και υπενθύμισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ το 2012 για κυβέρνηση συνεργασίας ώστε να είναι «ισχυρότερη η φωνή της κυβέρνησης». Παρόμοια πρόταση είχε κάνει και ο ίδιος το 2010, παρά την μεγάλη πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Ο Δ. Κρεμαστινός πρότεινε  κυβέρνηση ειδικού σκοπού με εναλλακτική πρωθυπουργία των αρχηγών των κομμάτων που θα συμμετάσχουν προκειμένου να διεκδικήσει η χώρα θετικά αποτελέσματα στο ζήτημα του χρέους και της ανάπτυξης. 

11:45 Β. Αποστόλου στη Βουλή: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό χώρο

11:35 Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος έκρινε χρήσιμη της συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που έβαλε τέλος στην «ατέρμονη εκλογολογία». Τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η υπερφορολόγηση και δήλωσε πως στηρίζει την κυβέρνηση γιατί μόνο το φιλελεύθερο μοντέλο μπορεί να πετύχει μείωση των φόρων. Κινδυνολόγησε με αφορμή τις κρίσιμες εξελίξεις στο διεθνές πεδίο προκειμένου να δηλώσει ότι είναι αναγκαία η σταθερότητα. 

11:25 Η Χρ. Γιαταγάνα, από την ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών αμφισβήτησε τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη και πρόκρινε την ανάληψη της εξουσίας από μία νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και στόχο να επαναφέρει τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

11:20 Ο Ι. Τζαμτζής, βουλευτής της ΝΔ, επανέλαβε τα περί κινδύνου χρεοκοπίας το 2012, χρεοκοπία από την οποία «έσωσαν τη χώρα» οι μνημονιακές πολιτικές, και απαρίθμησε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του προϋπολογισμού. Επιτέθηκε με ύβρεις στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντάς τον «Αριστερά χωρίς ήθος» και ρωτώντας μονότονα το καφενειακό «που θα βρείτε τα λεφτά». «Έρχονται καλύτερες μέρες» προέβλεψε ο Ι. Τζαμτζής συνδέοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με το «λεφτά υπάρχουν» και, απευθυνόμενος στο θυμικό των συντηρητικών ψηφοφόρων, χαρακτήρισε «εθνικό χρέος» τη στήριξη της κυβέρνησης.

11:10 Για αποπροσανατολιστική συζήτηση έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης που έβαλε στο ίδιο τσουβάλι όλα τα «κόμματα της αστικής διαχείρισης» και αναφέρθηκε εκτενώς στα αντιλαϊκά μέτρα στους τομείς της υγείας & πρόνοιας. Νωρίτερα, βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ επανέλαβαν τη θέση των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης για καταψήφιση της συγκυβέρνησης στην σημερινή ψηφοφορία.

11:00 Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία για ψήφο εμπιστοσύνης γιατί «μπλόκαρε» τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές σε μία «κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία». Δήλωσε «στενοχωρημένος» για την τοποθέτηση του Γ. Δραγασάκη την Τετάρτη και την αναφορά του αντιπροέδρου της Βουλής στις φωτογραφικές τροπολογίες. Αναφερόμενος στο χρέος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε τη μεγάλη μείωση τα τελευταία χρόνια λέγοντας ότι είναι ένας από τους πιο αδικημένους θεσμούς η Τοπ. Αυτοδιοίκηση και επισήμανε ότι η αξιολόγηση δεν σχετίζεται με απολύσεις. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)