to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:07 | 08.10.2014

Διεθνή

Η Τουρκία καλεί την Κύπρο να ανακαλέσει την απόφασή για αναστολή διαπραγματεύσεων

«Είναι ακατανόητο η χρεοκοπημένη Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου να απορρίπτει, σαν αυτοκτονία, τις δυνατότητες που προσφέρει σε αυτήν η Τουρκία, η οποία έχει διανύσει δώδεκα χρόνια πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας» υποστήριξε ο αρμόδιος για υποθέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος έθεσε θέμα ανάκλησης της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες για το Κυπριακό.



Ο Μποζκίρ αναφέρθηκε στις «δυνατότητες που προσφέρει η Τουρκία», σχολιάζοντας τις προτάσεις για τη μεταφορά ύδατος από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα της Κύπρου, αλλά και υποστηρίζοντας ότι «η μεταφορά του φυσικού αερίου με ασφαλή τρόπο στη Δύση και την αγορά της Ευρώπης, μπορεί να γίνει μόνο μέσω Τουρκίας».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την Έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Τουρκία, ο Μποζκίρ ρωτήθηκε για την απόφαση της Λευκωσίας σχετικά με τις συνομιλίες.

«Θα πρέπει να παρέμβουν οι χώρες που έχουν όφελος και συμφέροντα στην περιοχή. Πρέπει η Ελλάδα, με την ιδιότητα της εγγυήτριας χώρας να τηρήσει λογική στάση. Έχει σημασία η ΕΕ να πάψει να παρακολουθεί από τις κερκίδες και να κατέβει στο γήπεδο, για να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Νομίζω ότι με τη συμβολή των χωρών που έχουν συμφέροντα στην περιοχή και αποδίδουν σημασία στην ειρήνη και τη σταθερότητα, θα αλλάξει η ανεξήγητη αυτή απόφαση που προκάλεσε έκπληξη», είπε και πρόσθεσε: «Είναι ανησυχητικές οι έρευνες υδρογονανθράκων που κάνει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου στην δήθεν Αποκλειστική Οικονομική της ζώνη, δίχως να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις της τουρκικής πλευράς για δίκαιη κατανομή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)