to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:48 | 26.03.2013

Πολιτική

Η θλιβερή Κομισιόν, ο γερμανικός λαγός και η τορπίλη στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες του Γιώργου Δαράτου


Προσπάθησε χθες η Κομισιόν να εκτρέψει λίγο του στόχου της την γερμανική τορπίλη, που είχε ενεργοποιήσει μια ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γέρουν Ντέισενμπλουμ, που δήλωσε ότι η απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο συνιστά το υπόδειγμα (μοντέλο) των μελλοντικών «διασώσεων άλλων κοινοτικών χωρών, για να μη χρειασθεί ποτέ η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους».

Με άλλα λόγια, ο κ.Ντέισενμπλουμ έθαψε, μια και έξω, την απόφαση του ευρωπαικού συμβουλίου κορυφής του Ιουνίου 2012, σύμφωνα με την οποία οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης διαχώριζαν την κρίση χρέους από τις τραπεζικές κρίσεις με την χορήγηση άμεσης ρευστότητας στις τράπεζες αυτές από το Ευρωπαικό Μηχανισμό (ταμείο) Σταθερότητας (ΕΜΣ-ESM), χωρίς η βοήθεια αυτή να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος των χωρών που εμφανίζουν αυτή τη τραπεζική κρίση. «Όχι», κατηγορηματικό λοιπόν, του κ.Ντέισενμπλουμ στην άμεση και ουσιαστική  ενοποίηση των τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησης από το ΕΜΣ. «Όχι» δηλαδή της Γερμανίας, αφού ο κύριος αυτός συνιστά, με τι δηλώσεις του, τον «λαγό» του Βερολίνου στην ευρωζώνη.

 Η θλιβερή Κομισιόν, μέσω της εκπροσώπου τύπου του αρμοδίου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες γάλλου επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, προσπάθησε να «μαζέψει» ό,τι μπορούσε, δηλώνοντας ότι θα πρέπει οι φορολογούμενοι να σταματήσουν να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών τους. Η ίδια, δικαιολόγησε την απόφαση για την Κύπρο, λέγοντας ότι η περίπτωση της ήταν ιδιαίτερη λόγω του μεγέθους του τραπεζικού της τομέα και έπρεπε να βρεθεί ειδικά γι' αυτήν μια, ειδική λύση η οποία και βρέθηκε. Η εκπρόσωπος του κ. Μπαρνιέ και φυσικά ο  πολιτικός προϊστάμενος της, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως η Γερμανία θέλει - και με την Κύπρο το βάζει σ' εφαρμογή και το πετυχαίνει - να αποδυναμώσει την αποφασισμένη διαδικασία τραπεζικής ενοποίησης στην Ευρώπη που προβλέπει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος των χωρών που έχουν σε κρίση τις τράπεζες τους και αποδέχονται το «κούρεμα» καταθετών άνω των 100.000 ευρώ.  

Με τη δήλωση του κ. Ντέισελμπλουμ η Γερμανία προετοιμάζει το έδαφος για την  ακύρωση των απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεων από τον ΕΜΣ και τη χρησιμοποίηση των ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Με άλλα λόγια έχει αρχίσει, παρά τις περιορισμένες αντιρρήσεις της υπηρέτριας της Γερμανίας, της Κομισιόν, να διαλύεται πριν ακόμη θεσμοθετηθεί πλήρως η  ενοποιημένη αγορά κεφαλαίων επιβάλλοντας, επιπλέον, μέσω της Κύπρου,  περιορισμούς στην διακίνηση κεφαλαίων που σημαίνει, μεταξύ άλλων, απαγόρευση έστω και της τμηματικής ενοποίησης του δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η διαπίστωση για την «μνημονιακή τιμωρία» της Κύπρου του αναλυτή Πάουελ Μόρσκι, που έγραψε χθες ότι «καμία ανθρώπινη δράση δεν έχει πετύχει μια τόσο μεγάλη οικονομική καταστροφή μέσα σ' ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα χωρίς τη χρήση όπλων». Ο ίδιος τιτλοφορεί το σχόλιο του «Κύπρος: Η εγχείρηση πέτυχε, κρίμα, όμως, γιατί ο ασθενής πέθανε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)