to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:20 | 16.10.2014

Πολιτική

Η στρατηγική της έντασης, τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ: Άμεσα και συντεταγμένα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία

Θα συνεχιστούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη διοργάνωση των 13 περιφερειακών συνδιασκέψεων όπου θα συζητηθούν ευρέως οι πτυχές του κυβερνητικού της προγράμματος - Δεν θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατήφορο της συγκυβέρνησης στην ένταση και την κινδυνολογία, διαμηνύουν πηγές της Κουμουνδούρου


Η κινδυνολογία και οι τρομολαγνικές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να είναι το τελευταίο χαρτί της συγκυβέρνησης προκειμένου να παρατείνει για λίγους ακόμη μήνες τη θητεία της. Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που αψήφησε το ιστορικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αποτέλεσμα που την κατέστησε κοινωνική και κοινοβουλευτική μειοψηφία. Αντί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, συνέχισε να εφαρμόζει την ίδια, καταστροφική για τους πολλούς, μνημονιακή πολιτική που αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές. Παράλληλα, διέδιδε ότι θα καταφέρει να βρει τους 180 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Ωστόσο, η μνημονιακή πολιτική (π.χ. δρομολόγηση για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, καταστροφικές ρυθμίσεις για τους αιγιαλούς και, κυρίως, η αποστολή του ΕΝΦΙΑ που μονιμοποιεί το χαράτσι στα ακίνητα) απομόνωσε κοινωνικά τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ακόμη περισσότερο. Αυτό καταγράφηκε σε πλήθος δημοσκοπήσεων. Οι επικοινωνιακοί σχεδιασμοί της με στόχο τη δημοσκοπική της ανάκαμψη κατέρρευσαν υπό το βάρος, μεταξύ άλλων, των αλλεπάλληλων δικών της φιάσκων: 

  • τα περί φοροελαφρύνσεων και χαλάρωσης των μνημονιακών δεσμεύσεων, μετά τη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι και τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ στο Βερολίνο οδήγησαν σε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που για το 2015 αυξάνει τους φόρους κατά πάνω από 1,7 δις ευρώ και μειώνει τις κοινωνικές και άλλες δαπάνες κατά  1 δις ευρώ. 
  • τα περί τέλους του μνημονίου και αποχώρησης του ΔΝΤ διαψεύστηκαν παταγωδώς έπειτα και από τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον. 

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση υλοποίησε μία σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών που, όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, είχαν τους εξής στόχους: να έρθουν στο προσκήνιο τα πραγματικά και οξύτατα προβλήματα που η μνημονιακή πολιτική δημιουργεί στους πολίτες, να διατυπωθεί η εναλλακτική κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα αυτά και να  συγκροτηθεί και διευρυνθεί η μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία που είναι απαραίτητη για να φέρει σε πέρας τη δημοκρατική ανατροπή που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ και την επιτυχή εφαρμογή του κυβερνητικού του προγράμματος. Αποκορύφωμα των  πρωτοβουλιών αυτών ήταν η παρουσίαση στη ΔΕΘ του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο είναι σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τεκμηριωμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο) καθώς και η κατάθεση σειράς νομοσχεδίων που πραγματώνουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης (διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ).

Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά φιάσκα θρυμμάτισαν όση, ελάχιστη, αξιοπιστία και κοινωνική επιρροή είχε απομείνει στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Έτσι, η πανικόβλητη από τις εν λόγω εξελίξεις συγκυβέρνηση δεν διστάζει να καταφύγει πλέον στο τελευταίο όπλο που της απέμεινε: την στρατηγική της έντασης και της κινδυνολογίας με στόχο την τρομοκράτηση των πολιτών. Ο πρωθυπουργός επαναφέρει στη Βουλή τη θεωρία των δύο άκρων συνδέοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία ενώ οι επιτελείς του μιλάνε για άδεια ΑΤΜ και άλλες καταστροφές σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η πανικόβλητη συγκυβέρνηση δεν διστάζει δηλαδή ούτε καν τις καταθέσεις των πολιτών να ρισκάρει προκειμένου να παρατείνει λίγους μήνες τη θητεία της. Δεν διστάζει να βάζει την Ελλάδα σε περιπέτειες μόνο και μόνο για να παραμείνει αυτή λίγους μήνες παραπάνω στην εξουσία.   

Όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τον κατήφορο της συγκυβέρνησης στην ένταση και την κινδυνολογία. Αντίθετα, εμμένει στη δική του πολιτική πρακτική που επικεντρώνεται στα οξύτατα προβλήματα των πολιτών, στην δημόσια παρουσίαση και διαβούλευση της εναλλακτικής κυβερνητικής πολιτική του, και στη δημιουργία των απαραίτητων συμμαχιών για την μεγάλη δημοκρατική αλλαγή που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Μάλιστα, προγραμματίζει τη διοργάνωση των 13 περιφερειακών συνδιασκέψεων όπου θα συζητηθούν ευρέως οι πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ καθώς και άλλες πτυχές που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση και την περιφερειακή εξειδίκευσή της. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι αντί για την τετράμηνη παράταση της έντασης και της κινδυνολογίας, αντί για την αποσταθεροποίηση με την υπονόμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώτου κόμματος σήμερα, χρειάζεται η προσφυγή, συντεταγμένα και ομαλά, στη λαϊκή ετυμηγορία ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)