to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:59 | 14.04.2014

πηγή: vice

Πολιτική

Η πρώτη συνέντευξη της Κωνσταντίνας Κούνεβα ως υποψήφιας ευρωβουλευτή

Συνέντευξη στο Vice και τη Μαρία Λούκα


 

Έχουν περάσει 5,5 χρόνια από εκείνο το βράδυ στις 22 Δεκέμβρη του 2008, που μάθαμε όλοι το όνομα της, όταν επιστρέφοντας από τη δουλειά της έπεσε σ’ ένα καρτέρι θανάτου. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα γυναίκα, μετανάστρια, καθαρίστρια  συγκέντρωνε όλα εκείνα τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά που την καθιστούσαν απολύτως ευάλωτη. 

Πριν από την επίθεση είχε πλούσια συνδικαλιστική δράση στο χώρο της καθαριότητας αναδεικνύοντας το απόλυτα ελαστικοποιημένο και εκβιαστικό πλαίσιο εργασίας που επικρατούσε στα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού. Δέχτηκε απειλές κατά της ζωής της και τελικά τιμωρήθηκε για την «απειθαρχία» της όταν το βιτριόλι έπεφτε στο πρόσωπο της. Ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης αναπτύχθηκε ζητώντας δικαίωση για τα θύματα αυτού που κωδικοποιήθηκε ως «σύγχρονο δουλεμπόριο».

Οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης δε συνελλήφθησαν ποτέ. Πέρυσι, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, αναγνώρισε ευθύνες για τη δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα, στην εργοδότρια εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ καταλογίζοντας στην εταιρεία το ποσό των 250.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 80.000 είναι άμεσα καταβλητέα. Η Κωνσταντίνα από τότε μπαινοβγαίνει σε νοσοκομεία σε συνεχείς θεραπείες αποκατάστασης μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας και Βουλγαρίας. Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις για τις οποίες τόσο πάλεψε η ίδια όχι μόνο δε βελτιώθηκαν αλλά τείνουν να επεκταθούν σε ολόκληρη την επικράτεια με το επιχείρημα της κρίσης. Η Κωνσταντίνα έγινε σύμβολο αντίστασης και θάρρους και σήμερα δίνει την πρώτη της συνέντευξη ως υποψήφια πλέον ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θυμάσαι πιο έντονα από το βράδυ της επίθεσης;

To πώς έτρεμε εκείνο το παιδί που μου επιτέθηκε και τους ανθρώπους που έσπευσαν να με βοηθήσουν.

Είσαι ευχαριστημένη από την αντιμετώπιση της Πολιτείας, απέναντι σου, όλα αυτά τα χρόνια;

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος ήταν δίπλα μου συνέχεια. Τους ευχαριστώ όλους πάρα πολύ. Αυτό το σύνθημα που έλεγαν όταν εγώ ήμουν στο Νοσοκομείο για μήνες και δεν μπορούσα να το ακούσω ή το έγραφαν σε τοίχους, όπως διαπίστωσα μετά, το «Κωνσταντίνα δεν είσαι μόνη» το ένιωσα και στην πραγματικότητα. Μου συμπαραστάθηκαν σε όλα τα επίπεδα.  Επίσης, στο Παρίσι, από την πρώτη στιγμή που επισκέφτηκα τους γιατρούς, δημιουργήθηκε μια ομάδα ανθρώπων που μου στάθηκαν και συνεχίζουν να με υποστηρίζουν μέχρι και σήμερα. Μεγάλη είναι και η αλληλεγγύη των νέων παιδιών που εργάζονται ή σπουδάζουν στο Παρίσι , όπου υποβλήθηκα  σε επεμβάσεις οι οποίες συνέβαλαν στη βελτίωση της υγείας μου. Η επίσημη Πολιτεία αρκετά μετά την επίθεση, άρχισε να δραστηριοποιείται. Ιδιαίτερα, οι γυναίκες πολιτικοί. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι η έρευνα για τους δράστες, παραμένει στο σκοτάδι. Παρά τις υποσχέσεις δεν έγινε τίποτε σε αυτόν τον τομέα.

Πώς πήρες την απόφαση να είσαι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;

Ήξερα το ΣΥΡΙΖΑ πριν από την επίθεση, αφού  είχα συνεργαστεί με μέλη του στα συνδικάτα για θέματα που αφορούσαν τον κλάδο μας. Έπειτα δεν μπορώ να ξεχάσω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος πολιτικός που ήλθε να με δει, μετά την επίθεση,  στον Ευαγγελισμό. Ρωτώντας έμαθα ότι από μια πρώτη ανακοίνωση που έβγαλαν οι συνδικαλιστές του χώρου, έγινε γνωστή η επίθεση στον Τύπο. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έναν πολιτικό χώρο με τον οποίο έχω πολλές κοινές απόψεις, για την αλληλεγγύη, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τη βελτίωση της ζωής των αναπήρων, την αντιμετώπιση της φτώχειας και της αδικίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Με δεδομένο ότι ο δράστης της επίθεσης δεν έχει συλληφθεί, φοβάσαι καθόλου;

Εγώ δεν φοβάμαι. Ο μόνος τρόπος, όμως,  για να μη φοβούνται χιλιάδες άλλοι που βρίσκονται σε παρόμοια θέση είναι να τιμωρηθούν οι δράστες και κυρίως αυτοί που έδωσαν την εντολή.

Γνωρίζεις ότι εδώ και σχεδόν εφτά μήνες, 595 καθαρίστριες βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και κινδυνεύουν να απολυθούν. Τι μήνυμα στέλνεις σ’ αυτές τις γυναίκες;

Ότι σας συμπαραστέκομαι με όλη μου την καρδιά. Σας σκέφτομαι συνέχεια και ξέρω τι περνάτε. Το παράδειγμα σας είναι σημαντικό για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Υπάρχει μια παροιμία: Αν κάποιος θέλει να φτάσει γρήγορα τρέχει μόνος του, αν κάποιος θέλει να φτάσει μακριά τρέχει μαζί με άλλους. Σας εύχομαι καλή δύναμη και πιστεύω ότι θα τα καταφέρετε.

Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει στη χώρα;

Καθένας από μας είναι καλό να δουλέψει περισσότερο με τον εαυτό του. Να ψάξει μέσα του, να γνωρίσει και να καταλάβει την αξία του για να δει πόσες δυνάμεις κατέχει και πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι για όλη την κοινωνία. Πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας και να αλλάξουμε πολιτική. Η πολιτική πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο -όχι μόνο το χρήμα και το κέρδος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)