to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η πραγματική αναδιανεμητική λειτουργία του νέου ασφαλιστικού συστήματος

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για την κοινωνική ασφάλιση αποτελεί μια ριζοσπαστική τομή τόσο για την οργάνωση όσο και για τη λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα, εξασφαλίζοντας επαρκείς συντάξεις για όλους.


Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για την κοινωνική ασφάλιση αποτελεί μια ριζοσπαστική τομή τόσο για την οργάνωση όσο και για τη λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα, εξασφαλίζοντας επαρκείς συντάξεις για όλους.

Ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του ΙΚΑ και ουσιαστικά από τη θεμελίωση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τον χάρτη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μετατρέποντάς το από ένα αρχιπέλαγος ανασφάλειας για τους πολλούς (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) με νησίδες υπερπροστασίας για τους λίγους (ευγενή ταμεία), ταυτισμένο με ανισότητες, προνόμια, πολυνομία, ταλαιπωρία, ανεπάρκεια και διακρίσεις, σε ένα καθολικό αναδιανεμητικό σύστημα με ενιαίους ισότιμους κανόνες και αρχές για όλους και πραγματική αναδιανεμητική λειτουργία, με σεβασμό στον ασφαλισμένο, επάρκεια των συντάξεων και ποσοστά αναπλήρωσης που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους τους ηλικιωμένους.

Με την εθνική σύνταξη, που έχει συνδεθεί ρητά με το εκάστοτε όριο της φτώχειας (60% του διάμεσου εισοδήματος) και τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης που εφαρμόζουν την αναδιανομή στην πράξη, με αντίστροφη προοδευτικότητα υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και πραγματική σύνδεση των εισφορών και των παροχών, η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα γίνεται πλέον αναδιανεμητική όχι στα λόγια αλλά στην πράξη για όλα τα έτη ασφάλισης:

Τα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου ασφαλιστικού αγγίζουν το 120% για 40 έτη ασφάλισης και μ.ό. αμοιβών 500 ευρώ έναντι του μόλις 80% του νόμου Ρέππα Ν. 3029/02 και το οποίο το ξεπερνάνε για όλες τις κατηγορίες μ.ό. αμοιβών έως 1000 ευρώ.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου ασφαλιστικού αγγίζουν το 93% για 20 έτη ασφάλισης και μ.ό. αμοιβών 500 ευρώ έναντι του μόλις 40% του νόμου Ρέππα Ν. 3029/02 και το οποίο το ξεπερνάνε για όλες τις κατηγορίες μ.ό. αμοιβών έως 1.500 ευρώ.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης του νέου ασφαλιστικού αγγίζουν το 81% ακόμα και για 15 έτη ασφάλισης και μ.ό. αμοιβών 500 ευρώ έναντι του μόλις 30% του νόμου Ρέππα Ν. 3029/02 και το οποίο το ξεπερνάνε για όλες τις κατηγορίες μ.ό. αμοιβών έως 2.000 ευρώ, εξασφαλίζοντας 403 ευρώ, παρά τη μειωμένη εθνική σύνταξη για τα 15 έτη, που είναι όμως υψηλότερη από τη σημερινή κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, που είναι πλέον 392,7 ευρώ, λόγω των μειώσεων των μισθών, και εφαρμόζοντας ουσιαστικά την αναδιανομή του εισοδήματος των συνταξιούχων και εξασφαλίζοντας την επάρκεια των συντάξεων.


* Ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης είναι διδάκτορας Κοινωνικής Πολιτικής, επιστημονικός συνεργάτης του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)