to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:57 | 05.07.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Η πολιτιστική ατζέντα της Τρίτης 5/7

Μια ιστορική αναδρομή στα 90 χρόνια από την ίδρυση και την έναρξη λειτουργίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσφέρει στον θεατή η έκθεση «Η ιστορία του ΑΠΘ μέσα από τις φωτογραφίες»


Το Αριστοτέλειο μέσα από τον φωτογραφικό φακό

Μια ιστορική αναδρομή στα 90 χρόνια από την ίδρυση και την έναρξη λειτουργίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσφέρει στον θεατή η έκθεση «Η ιστορία του ΑΠΘ μέσα από τις φωτογραφίες», που εγκαινιάζεται σήμερα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο γυάλινο περίπτερο του Κήπου του Απογευματινού Ήλιου, στις 8.30 μ.μ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες από την ιστορία του ιδρύματος και την κτηριολογική και πολεοδομική ανάπτυξή του στο κέντρο της πόλης, από το 1926, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί, με πρώτο πρόεδρο τον Γεώργιο Χατζιδάκι, μέχρι σήμερα.

Η διαδρομή του ΑΠΘ παρουσιάζεται μέσα από κορυφαίες εκδηλώσεις, όπως αναγορεύσεις προσωπικοτήτων σε επίτιμους διδάκτορες και εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, ενώ η πλούσια δραστηριότητα των φοιτητών αποτυπώνεται μέσα από την ενασχόλησή τους με τις επιστήμες και τη διαχείριση της καθημερινότητάς τους.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Γιώργου Κατσάγγελου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

“Σάλος” στο Φεστιβάλ Αθηνών

Τη χορογραφική παράσταση “Σάλος” παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Αθηνών και στην Πειραιώς 260, Χώρος Ε, στις 10.30 μ.μ. η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη. Το έργο εμπλέκει τρεις ερμηνευτές (Ν. Δαμόπουλος, Χ. Κότσαλη, Σ. Στριμπάκου) σε μια επαναλαμβανόμενα ανατρεπόμενη χορογραφική σύνθεση η οποία αφηγείται την αίσθησή μας για την ιστορική συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι τις μέρες μας.

Ο Ροντρίγκο Γκαρσία

Ο ανατρεπτικός Αργεντινός καλλιτέχνης Ροντρίγκο Γκαρσία παρουσιάζει την τελευταία του παραγωγή “4” στο Φεστιβάλ Αθηνών. Τέσσερις ηθοποιοί, δεμένοι μεταξύ τους με λεπτό σκοινί σαν ιστό αράχνης, περιφέρονται στη σκηνή δημιουργώντας εικόνες γύρω από το θέμα της παιδικής σεξουαλικότητας. Η παράσταση είναι στα ισπανικά, με ελληνικούς υπότιτλους. Στις 9.00 μ.μ.

Οι Methexis στον Κήπο της Πειραιώς 260

Το συγκρότημα Methexis κλείνει τον κύκλο των συναυλιών στον Κήπο με τη μουσική παράσταση “Suiciety”, αναμειγνύοντας επιρροές από τη σύγχρονη και κλασική ορχηστρική μουσική, την jazz και το μουσικό θέατρο υπό τη rock αισθητική. Πειραιώς 260, στις 9.00 μ.μ.

Στην ΑΣΚΤ

Στην ειδική αίθουσα προβολών «Ντε Κίρικο» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256), θα προβληθεί η μαγνητοσκόπηση της ιστορικής παράστασης της “Μήδειας” του Yukio Ninagawa, στις 9.00 μ.μ.

Στο Ηρώδειο

Η ΚΟΑ, υπό τη διεύθυνση του Γερμανού Φρανκ Στρόμπελ, αφιερώνει την αποψινή βραδιά στο Ηρώδειο σε δύο μυθικά πρόσωπα του σινεμά και της κινηματογραφικής μουσικής: τον Φεντερίκο Φελίνι και τον Νίνο Ρότα. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα προβάλλονται χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις ταινίες του Φελίνι. Στις 9.00 μ.μ.

“Σωματείο ρακοσυλλεκτών”

Στη Νέα Ιωνία, στο ανανεωμένο Άλσος Παλαιολόγου (Δευκαλίωνος και Μήδειας), προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της Μαρίνας Δανέζη «Σωματείο ρακοσυλλεκτών». Η σκηνοθέτις θα βρίσκεται στην προβολή για να συζητήσει με το κοινό αμέσως μετά. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Στις 9.00 μ.μ.

Η Άννα Βαγενά στη «Λωξάντρα»

Η ζωή και οι συναρπαστικές αφηγήσεις της «Λωξάντρας», έτσι όπως τις αποτύπωσε στο ομότιτλο βιβλίο η εγγονή της Μαρία Ιορδανίδου, ξαναζωντανεύουν στη σκηνή, με την ερμηνεία της Άννας Βαγενά. Στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Κήπου, στις 9.00 μ.μ.

“Πατριδογνωσία”

Η πολιτική επιθεώρηση τσέπης «Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη», παρουσιάζεται από τον Γεράσιμο Γεννατά στο Φεστιβάλ Ρεματιάς «Νύχτες Αλληλεγγύης», σε μια παράσταση με ελεύθερη είσοδο. Σκηνοθετεί ο Θανάσης Χαλκιάς. Μουσική παίζει ο Βασίλης Μπαμπούνης. Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

Η ταινία «Αγκίρε, η μάστιγα του Θεού» του Χέρτζογκ παρουσιάζεται στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, Καπανέως και Ιωαννίνων, στις 9.30 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Ο “Ποδάγρας” στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Το άπαιχτο έργο του μεγάλου Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα Πέρσι Σέλεϊ «Βασιλιάς Ποδάγρας» ανεβαίνει στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στις 9.00 μ.μ.

Στο Εμπρός

Εξερευνώντας το ιερό και το βέβηλο, η συλλογή 11 πειραματικών ερωτικών ταινιών Εxperimental Eros προβάλλονται στο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδη 2, στου Ψυρρή, από τις 8.00 μ.μ.

«Τελευταία στοιχήματα»

Πρωτότυπο κείμενο των τελειόφοιτων της δραματικής σχολής «δήλος», με τίτλο “Τελευταία στοιχήματα”, παρουσιάζεται απόψε, αύριο και μεθαύριο. Ελευσινίων 11 (πλησίον στάσης μετρό Μεταξουργείο), στις 9.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

“Οι χρεοφειλέτες”

Ο δίσκος “Οι χρεοφειλέτες” (Protasis Music) παρουσιάζεται στο δροσερό αίθριο του Art Polis café (Στοά Βιβλίου) στις 9.30 μ.μ. Ο καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης, με το θέατρο σκιών του, θα παρουσιάσει το τραγούδι του «Οι Μανατζαραίοι». Θα μιλήσει ο στιχουργός των τραγουδιών Σταμάτης Πανταζόπουλος. Το πρόγραμμα παρουσιάζει ο Βασίλης Χατζηιακώβου.

Η Σταματία περιοδεύει

Η Λένα Ουζουνίδου ξεκινά την τελευταία περιοδεία της “Σταματίας” από το Θέατρο Βράχων. Αύριο και την Πέμπτη ακολουθεί το Χαλάνδρι και το Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς.

Οι Pink Martini στην Τεχνόπολη

Πιστοί στο ραντεβού τους με το ελληνικό κοινό, οι Pink Martini εμφανίζονται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζοντας τις καλύτερες στιγμές της καριέρας τους. Θα θαυμάσουμε την εκθαμβωτική lead singer Storm Large, που θα συνοδεύσει επί σκηνής ένα σύνολο εξαιρετικών μουσικών απ' όλα τα σημεία του πλανήτη, όπως και τον πιανίστα, ιδρυτή του συγκροτήματος, Thomas Lauderdale. Στις 9.00 μ.μ.

Τα μπαλέτα Μοϊσέγιεφ

Τα φημισμένα ρωσικά μπαλέτα Μοϊσέγιεφ εμφανίζονται στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, απόψε και αύριο στις 9.00 μ.μ.

Στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας

O τραγουδοποιός και ερμηνευτής Στέργιος Νταουσανάκης, παρέα με τους συνοδοιπόρους μουσικούς φίλους και συνεργάτες του, ανεβαίνει στη σκηνή του Δημοτικού Κηποθεάτρου Νίκαιας για να παρουσιάσει τα τραγούδια του πρώτου προσωπικού του δίσκου με τίτλο «Τράπουλα». Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τις ανάγκες των αδέσποτων ζώων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο του Φιλοζωικού Σωματείου Νίκαιας - Κερατσινίου. Κύπρου και Προύσσης, στις 9.00 μ.μ.

Στο βιβλιοπωλείο Βιβλιοστάτης

Το βιβλιοπωλείο Βιβλιοστάτης, συμπληρώνοντας τρία χρόνια λειτουργίας, αποχαιρετά το κοινό... με μια εκδήλωση αφιερωμένη στη λογοτεχνία και ομιλητές τους Αλέξανδρο Ίσαρη, Κώστα Καλημέρη, Μαρία Καραμητσοπούλου, Γιάννη Κιουρτσάκη, Γιώτα Κριτσέλη, Πάτροκλο Λεβεντόπουλο, Γιώργο Μητά, Ελίνα Μουσταΐρα, Γιάννη Μπασκόζο, Δημήτρη Μπαχάρα, Κωνσταντίνο Πουλή, Μαρία Στεφανοπούλου, Θανάση Συλιβό, Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, Γεωργία Τσάκωνα. Συμμετέχει ο ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης. Ευφράνορος 10, πλατεία Πλαστήρα, Παγκράτι.

Στο Adagio II

Στο βιβλιοκαφέ Adagio II παρουσιάζεται το βιβλίο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη “Εμφύλια πάθη - 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο” (εκδόσεις Μεταίχμιο), Ν. Μπότσαρη 10, Ναύπακτος, στις 9.00 μ.μ.

Στο Κέντρο Επισκεπτών Σταύρος Νιάρχος

Με είσοδο ελεύθερη, στις 7 μ.μ. - 8.15 μ.μ. στο Κέντρο Επισκεπτών “Σταύρος Νιάρχος” πραγματοποιείται αφροβραζιλιάνικος χορός για παιδιά, με τίτλο Maculelê, που αναπαριστά τις μάχες ανάμεσα στις αφρικανικές φυλές χρησιμοποιώντας ξύλα αντί για όπλα.

Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας

Η ΕΡΤ και ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος Αθηνών διοργανώνουν συναυλία στον χώρο του συλλόγου, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 6, με σκοπό να τιμήσουν τους ολυμπιονίκες και να ευχηθούν καλή επιτυχία στους αθλητές που θα μας εκπροσωπήσουν στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ώρα έναρξης 8.30 μ.μ. Είσοδος δωρεάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)